聽講新開的川菜餐廳有「美蛙魚頭」食,好耐冇返過大陸食好西嘅我即刻就book位黎食環境裝修係太空主題,係幾新穎有趣,雖然諗唔明同川菜嘅關係,不過目的係黎食野,環境好當然好。可惜,呢間餐廳嘅味道並不如理想水準,性價比亦不大高,讓我有些許失望前菜:涼拌蓮藕$48一份嘅涼拌蓮藕,份量如下,川菜涼拌料理如此出色,但呢份完全冇水準。似鹽水煮藕片,後另撈左兩下蒜蓉辣椒涼拌汁,一d都唔入味。食落去藕片還藕片,汁還汁,要點汁同就埋蒜蓉食,涼拌菜賣呢個價錢,應該攞出相應水準,街邊四川小食舖嘅藕片平但好食,只能說是迎合了港人的清淡口味。小食:湘味串串🍢$148嘅湘味串串有兩兜,一兜應該係藤椒味,另一兜可能係麻辣味。入面有蝦、魷魚、鵪鶉蛋、小鮑魚等。藤椒味道還可以,就稍顯藤椒味唔夠出,不過可能係考慮搭配其他菜食,就唔會過鹹。麻辣味不可🙅就係豆瓣醬嘅味,雖說湘菜多用豆瓣醬,但食落總覺得係飲豆瓣醬。🥲主菜:🌶️湖南辣椒炒豬三寶(大腸、腩肉、豬肚)亦算是店內招牌,本人頗鍾意食辣椒炒肉,對此期望幾大,但仍差d水平🥲上菜時辣椒炒肉和圖片嘅鍋係分開嘅,會當住你嘅面開爐、倒菜入鍋並翻炒,翻炒兩下就會離火,之後食得。花臣多,但

前菜:涼拌蓮藕

涼拌藕片

小食:湘味串串🍢

湘味串串
湘味串串

主菜:🌶️湖南辣椒炒豬三寶(大腸、腩肉、豬肚)

亦算是店內招牌,本人頗鍾意食辣椒炒肉,對此期望幾大,但仍差d水平🥲上菜時辣椒炒肉和圖片嘅鍋係分開嘅,會當住你嘅面開爐、倒菜入鍋並翻炒,翻炒兩下就會離火,之後食得。花臣多,但係只能算噱頭。

辣椒係幾好食,不過呢份菜缺少辣椒嘅嗆香味,可能因為翻炒不多、或本人口味重,辣椒其實缺d味道。我更希望佢係廚房入面爆下呢個辣椒炒肉,直接上菜,使豬三寶滲透曬湖南辣椒味,咁樣入口先會香、辣、爽,顯然呢份都係調整過嘅口味。
湖南辣椒炒豬三寶

主菜:招牌花椒魚頭美蛙鍋

冇咩出色嘅花椒魚頭美蛙鍋,甚至很一般

呢個鍋會有一個大魚頭+三隻牛蛙,配菜有芽菜、萵筍同寬粉。

可以讚嘅係,牛蛙嫩滑同埋幾大隻,易入味,食落感覺不錯👍可以話發揮左正常水準;

魚頭有d災難,第一,要久煮先入味,如想嘗試請開大火收d汁入去;第二,魚頭預先處理唔係幾好,仍有土腥味,魚肉味最甚,又難入味,一煲香料都調整唔到呢個味,可能廚師急住上菜(實際上呢個菜最遲上🥲);第三,湯底調味普通,就係街邊可買到嘅麻辣火鍋、水煮料包嘅味道、有色缺香少味,食完牛蛙同少少魚肉,就已經冇咩想繼續食落去嘅慾望🥲
花椒魚頭美蛙鍋

甜品:紅糖糍粑、玫瑰冰粉

甜品唔係呢間餐廳嘅主打,只可以話不過不失,除非特別想食,否則可以唔使嗌😂

紅糖糍粑新鮮熱辣,味道還可以,外殼都算脆,但內裡缺少糍粑嘅糯、香同韌,一咬即斷、更似糕點,見人見智、個人唔推薦;

玫瑰冰粉….過於稀碎同多水,第一次食到咁稀嘅冰粉,就係紅糖水撈涼粉,加幾粒提子乾,味道一般,性價比更一般,唔推薦❌
紅糖糍粑
玫瑰冰粉

總括而言,呢間餐廳係改良版川菜餐廳,可能為迎合港人較清淡嘅口味,但失了川菜嘅魅力,令人失望。優點都有,主菜份量都多,服務質素幾好,會經常幫你換骨碟,至於味道方面,個人就唔會再翻炒呢間餐廳。

我係兩個人去食,叫左好多黎試,消費近$900(收茶芥同加一),性價比一般,因為同樣份量(注意,係同樣多嘅菜餚)且好味地道嘅川菜湘菜餐廳(油尖旺頗多),可能只需一半花費。不過係寸土寸金嘅旺角中心地帶,算係咁啦。

2022-11-04