看完各位食友介紹, 知道要等位, 所以一收工就趕去攞位, 7pm到達已經坐滿, 朋友要8pm才到, 同老闆娘留低名, 電話, 時間, 人數便離開.8pm回來登記, 朋友尚未到, 但老闆娘亦俾位進入, 但坐下唔夠3分鐘, 老闆娘已經面色不悅問"你朋友仲未到呀?", 我話在地鐵站搵緊出口, 老闆娘說"渡船角西", 請記住乘地鐵要"柯士甸站 - 渡船角西, 小巴總站出口", 一出地面就見到人山人海在等位.2個人食, 我要鴛鴦鍋, 半隻雞(即每邊1/4隻). 老闆娘算細心, 問我是否第一次食, 是否唔食得辣, 建議我一邊唔辣, 一邊微辣. 但滾完一輪之後我加到小辣. 湯底大量香菜, 有洋蔥, 大蔥, 蕃茜等, 唔辣那邊亦十分入味, 雞肉滑溜, 建議盡快享用, 滾至中段雞肉變老.本地牛頸脊$160 - 價錢合理, 肉質滑溜炸響鈴 - 同街外食一樣(左起)秋耳, 魚角, 墨魚咀, 墨魚丸, 凍豆腐, 金菇 - 墨魚咀爽爽地, 但無特別味道, 可以不叫. 墨魚丸需比不上手打, 但內裡亦有墨魚粒, 可encore. 凍豆腐超正, 不可不叫, 朋友大讚內裡軟綿細密, 索湯之選.皇帝菜 - 新鮮涼拌萵筍

鴛鴦鍋
本地牛頸脊$160 - 價錢合理, 肉質滑溜
本地牛頸脊
炸響鈴 - 同街外食一樣
炸響鈴
皇帝菜 - 新鮮

涼拌萵筍 - 味道少辣, 甜甜酸酸, 好開胃
自製花果茶$19 - 味道甜甜酸酸, 似山楂汁, 樽底有少量乾果, 解口渴

值得一讚的是所有食物都清洗得很乾淨, 冇泥冇根又乾爽, 可以安心享用. 而且部分食物又可以一份計, 人少亦可以多些選擇.

座位大約50個, 環境迫峽, 因打邊爐關係, 內裡一定熱, 要有心理準備. 我們全程不斷食都要食2個鐘, 所以有排等位在所難免. 我們坐在收銀機隔離, 不斷有人打電話來查詢, 老闆娘好急燥回應"出面有幾十人等緊位呀, 我答唔到你幾時有檯", 我一關爐, 尚有半枝花果茶未飲, 老闆娘已經奉上脹單, 服務其實是不差的, 加水加食物亦很快回應, 各位體諒下人地小本經營, 又大排長龍, 急燥一點亦正常.
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
鴛鴦鍋
炸響鈴