2025-06-16 295 views
朋友帶我到佐敦的隨變火鍋開餐,位置在柯士甸站出口,交通極方便。一餐吃齊火鍋、乾鍋、還有串燒等,非常非常豐富。是夜的豐富晚餐,款款皆美味,吃得不亦樂乎。❤️干鍋醬汁雞半隻 $198,醬汁惹味,雞件有口感有味道;花菜、年糕、洋蔥🧅等配菜,都非常出色。尤其是吸滿了醬汁的年糕,口感軟糯,好味到停不了口。💚涼拌花甲 $88,花甲鮮甜,湯汁惹味,正!💚偶然相遇(蓮藕拌秋耳)$40,蓮藕爽脆,秋耳爽滑。連串燒也有的火鍋店,點了幾款,全沒叫人失望!🧡燒鱔 $53鮮味彈牙,吃得出是新鮮鰻魚 😍😍🌟🌟🌟🌟🌟🧡燒豆卜 $16加了蝦醬的燒豆卜,有新意好味道🌟🌟🌟🌟🌟🧡燒粟米 $22🌟🌟🌟🌟🌟正式進入火鍋階段,點了💙 招牌雜菌湯底,再來一些火鍋必備。🩵 唐生菜 $35,新鮮爽嫩。🩵 窩筍 $33 爽口無渣👍👍🩵 鮮炸響玲 $38,鬆軟香脆,放湯滾兩秒,脆滑交融,正!🩵 特級牛 $238牛肉嫩滑零韌度,肉味豐富,高質素的火鍋牛肉😍😍點了一些丸餃,分別是🩵 貢丸 $28。🩵 蟹粉丸 $26喜歡他有半份的選項,二人火鍋最合不過。🩵 自制韭菜餃 $25,韭菜味道香濃,配合肉餡,味道出色。🩵 西洋菜餃 $25,西洋菜是火鍋

是夜的豐富晚餐,款款皆美味,吃得不亦樂乎。

💚涼拌花甲 $88,花甲鮮甜,湯汁惹味,正!

💚偶然相遇(蓮藕拌秋耳)$40,蓮藕爽脆,秋耳爽滑。

連串燒也有的火鍋店,點了幾款,全沒叫人失望!
🧡燒鱔 $53
鮮味彈牙,吃得出是新鮮鰻魚 😍😍
🧡燒豆卜 $16
加了蝦醬的燒豆卜,有新意好味道
🧡燒粟米 $22
🌟🌟🌟🌟🌟

🩵 鮮炸響玲 $38,鬆軟香脆,放湯滾兩秒,脆滑交融,正!

🩵 特級牛 $238
牛肉嫩滑零韌度,肉味豐富,高質素的火鍋牛肉😍😍

點了一些丸餃,分別是🩵 貢丸 $28。🩵 蟹粉丸 $26
喜歡他有半份的選項,二人火鍋最合不過。🩵 自制韭菜餃 $25,韭菜味道香濃,配合肉餡,味道出色。🩵 西洋菜餃 $25,西洋菜是火鍋好伴侶,在沒有西洋菜的季節裏,這個西洋菜餃正好補缺。

🩵 午餐肉 $18,午餐肉是一向的偏愛,火鍋總要點一份,要是炸過的,更為理想。

乾鍋海中蝦熱鍋香噴噴上檯,海蝦走油,蝦肉爽口彈牙,鍋底是辣椒、花椒、洋蔥、椰菜花等,配料好入味,麻辣味十足,好過癮。涼菜點了2款麻辣豬肚絲,麻辣香加上花生碎及乾蔥,頗開胃。夫唱婦隨,即是金錢肚牛舌,爽口。兩情相悅,是雞皮蝦滑拼煙肉墨魚滑,雞皮燒到如脆卜卜的薯片,包著彈牙蝦滑好夾,而鹹香的煙肉包著墨魚滑。燒聖子王聖子入口彈牙,加上炸蒜、蒜蓉等好惹味。燒白鱔白鱔肉厚肥美,外皮香脆。一夜情 啖啖肉的雞中翼夾著芝士腸,口感豐富。品嚐完乾鍋、涼菜、串燒後,美食陸續有來點乾鍋會送湯底打邊爐,有6款湯底,我們選了雜菌。手打墨魚丸質感軟身,口感彈牙。日本廣島蠔,大隻漲卜卜,鮮味。新鮮花甲,相當鮮甜可口頂級手切封門柳色澤鮮紅,肥瘦適中。店員介紹淥三秒就食得,肉質好軟腍無根,牛味濃郁,齒頰留香。乾鍋惹味,串燒出色,火鍋配料又好新鮮,當晚我們吃得很盡興,好滿足。
乾鍋海中蝦
涼菜點了2款
麻辣豬肚絲,麻辣香加上花生碎及乾蔥,頗開胃。
夫唱婦隨,即是金錢肚牛舌,爽口。
兩情相悅
燒聖子王
聖子入口彈牙,加上炸蒜、蒜蓉等好惹味。
燒白鱔
白鱔肉厚肥美,外皮香脆。
一夜情
啖啖肉的雞中翼夾著芝士腸,口感豐富。
品嚐完乾鍋、涼菜、串燒後,美食陸續有來
點乾鍋會送湯底打邊爐,有6款湯底,我們選了雜菌。
手打墨魚丸質感軟身,口感彈牙。
手打墨魚丸
日本廣島蠔,大隻漲卜卜,鮮味。
日本廣島蠔
新鮮花甲,相當鮮甜可口
花甲
頂級手切封門柳
色澤鮮紅,肥瘦適中。
店員介紹淥三秒就食得,肉質好軟腍無根,牛味濃郁,齒頰留香。

兩情相悅
手打墨魚丸
日本廣島蠔
花甲
2025-05-14 304 views
心血來潮想食雞煲,當然去佐敦隨變,食左十幾年,質素好隱定,餐廳除咗雞煲仲有串燒都好吸引,以前放工最鍾意約埋啲同事一齊去宵夜,今次晚飯時間食,去到發現有好多款乾鍋,即刻點左乾鍋醬汁雞同乾鍋龍躉背翅,宜家點乾鍋仲可以免費送一個湯底俾你打邊爐,揀左麻辣湯,呢度任何食物嘅辣度係可以自由選擇,但係辣度會比出面辣D,我平時食米線食中辣,呢度食小辣已經覺得好辣,所以大家要留意🤭涼菜都好多選擇,點咗尖椒皮蛋同埋偶然相遇(即係木耳蓮藕)味道酸酸辣辣好開胃等乾鍋上枱前,仲點左幾串串燒,黑牛封門柳,燒雞腎,燒白鱔,調味加左孜然粉,好有重慶風味到主角之一乾鍋龍躉背翅出場,龍躉肉爽口彈牙,背翅有好豐富膠質,乾鍋配菜仲有菜花同年糕,份量十足乾鍋醬汁雞,熱辣辣香噴噴,秘製醬汁爆炒雞件,惹味到想送碗白飯送咗個麻辣湯底,當然要叫返啲配料烚吓烚吓,點咗個牛魔王拼盤,有齊封門柳、安格斯、牛頸脊、牛柳粒、牛柏葉同黃喉,全部牛肉好高質,封門柳肉味濃,牛頸脊淋滑,黃喉有咬口,食左咁多肉,當然要加兩個菜中和下🤭

2025-05-06
$550 (Dinner)
  • 乾鍋龍躉背翅
  • 乾鍋醬汁雞
  • 牛魔王拼盤
2025-06-21 148 views
雞煲乾鍋串燒樣樣齊🔥 餐廳主打雞煲、乾鍋、火鍋及串燒~ 食完雞煲或乾鍋就可以一邊打邊爐一邊食串燒😆 ====᪥ 乾鍋龍躉 $288嗌乾鍋都會附送湯底一個~ 乾鍋自選辣度 即叫即炒 龍躉炸香咗啖啖肉 味道惹味👅 香辣惹味帶麻香 裏面嘅野菜更索哂味~᪥ 手切本地封門柳 $198᪥ 雙蚌拼盤 $198᪥ 白蘿蔔片 $14᪥ 唐生菜 $18火鍋配料都好多選擇 價錢相宜 野菜嗰啲可以嗌一份份都幾抵~᪥ 燒聖子王 $78᪥ 烤羊架 $52᪥ 一夜情 $28᪥ 燒雞腎 $28 ᪥ 燒墨魚丸 $23᪥ 尖椒皮蛋 $40᪥ 椒鹽豆腐 $58除咗燒烤仲有涼拌小食同埋炸物~ 選擇都好多 超滿足呀🤣
====

᪥ 乾鍋龍躉 $288

᪥ 手切本地封門柳 $198

᪥ 雙蚌拼盤 $198
᪥ 白蘿蔔片 $14
᪥ 唐生菜 $18
火鍋配料都好多選擇 價錢相宜 野菜嗰啲可以嗌一份份都幾抵~

᪥ 燒聖子王 $78
᪥ 尖椒皮蛋 $40
᪥ 椒鹽豆腐 $58
除咗燒烤仲有涼拌小食同埋炸物~ 選擇都好多 超滿足呀🤣
2025-06-13 212 views
好耐無試過一大班人食飯,近年都唔知有無超過5次約埋10個人一齊食飯,咁難得有依個機會,當然要點多d野食。點解會黎依度聚會,除左因為佢夠地道和十幾年老店外,就係欣賞佢地嘅食材款式多變,就算你係度點雞煲、干鍋款式,都夠你眼花瞭亂,而且佢地重會開到凌晨,係現今社會已相當少見,去食宵夜串燒都係一個不錯的選擇。先來一些開胃前菜小吃涼拌窩筍、涼拌花甲,個人覺得夠麻夠辣,窩筍爽脆清甜。花甲肉質嫩滑,鮮味突出,齒頰留鮮。食主菜前再點串燒,自從去完台灣和日本後,漸漸愛上左食串燒,多人食先可以多幾款。燒雞皮、燒雞心、爆爆腸、燒雞橫隔、燒豆卜、燒粟米、燒鱔等等,總有一款你鍾意,個人最鍾意燒鱔和爆爆腸。燒鱔肉質滑嫰多汁:外層香脆,爆爆腸雖邪惡,但入口肥美香口,勁惹味。人多就叫多幾個鍋干鍋、雞煲,隨變麻辣雞煲當然唔少得,配料豐富多樣,雞件滑嫩入味, 麻而不燥,辣而帶香,令人一試上癮。我地另外點左龍躉干鍋、干鍋羊蹄煲、干鍋菜。每一款干鍋都各有特色,味道都好出色,但個人最愛干鍋羊蹄煲,惹味之餘,骨膠原豐富,入口即化嘅口感最令人難忘。

今次收工同同事去咗食雞煲,嚟咗佐敦嘅一間雞煲,呢度有乾鍋雞煲、有湯嘅雞煲、串燒等,超多嘢食😋😋🐥 隨變招牌乾鍋我哋叫咗個亁鍋醬汁雞($198/半隻),叫咗小辣🌶️對我嚟講都有啲辣,食得好過癮!除咗雞件之外,鍋裏面仲有洋蔥🧅、蔬菜🥬,煮出鮮甜味~🍢 串燒之後我哋就叫串燒為主,叫咗✨蒜蓉燒扇貝($58/隻)、✨燒牛舌心($50/串)、✨黑牛封門柳($32/串)、✨燒牛肉丸($28/串)、✨一夜情(中翼夾芝士腸)($28/2隻)、✨兩情相悅(雞皮蝦滑拼煙肉墨魚滑)($38/2串)、✨燒墨魚丸($23/串)全部串燒都係即叫即燒,熱辣辣,又燒得皮香肉嫩😋 好正🥳 我最鍾意牛肉,封門柳、牛肉丸、牛舌心🐮都好正,牛肉香嫩又彈牙🤤 一夜情同兩情相悅就好特別,口感豐富,都好推薦~

🐥 隨變招牌乾鍋

🍢 串燒
之後我哋就叫串燒為主,叫咗
✨蒜蓉燒扇貝($58/隻)、
✨燒牛舌心($50/串)、
✨黑牛封門柳($32/串)、
✨燒牛肉丸($28/串)、
✨一夜情(中翼夾芝士腸)($28/2隻)、
✨兩情相悅(雞皮蝦滑拼煙肉墨魚滑)($38/2串)
、✨燒墨魚丸($23/串)

2025-06-11 149 views
想一次過食到雞煲、乾鍋、串燒和小菜?佐敦的隨變燒烤麻辣雞煲能完全滿足你。位於文匯街轉角位,是一間主打川式雞煲、乾鍋與燒烤的小店。還沒有進店,從店面都能感受到超有氣氛的用餐環境。 飲品選擇都幾多,而且亦有不少選擇是剛好能解辣又解膩的。涼拌花甲 (HKD 88) & 麻辣豬耳 (HKD 40)花甲拌上微辣的麻香醬汁,再配上芫茜、芽菜提味,非常開胃。豬耳則乾脆爽口,麻辣汁入味得來又不會太鹹。尖椒皮蛋 (HKD 40) & 涼拌萵筍 (HKD 35) 切開的皮蛋是半熟蛋黃,配上香麻辣油、蒜蓉和尖椒,鹹香中帶點辣勁,很惹味。辣油麻滲入了爽脆的萵筍當中,入口微麻微辣。除了以上的涼拌小菜,巴山凝雨 (HKD 43) 個人覺得更加吸引。Q彈滑身的麵條均勻地吸滿麻辣醬汁﹐香辣感十足。隨變麻辣雞煲 (HKD 268/隻)視覺上已經先辣一半。紅油湯面浮著各式各樣的香料,聞起來很香但不嗆鼻。雞肉很嫩滑 ,每啖都均能吃到香辣的味道,足夠惹味又不至於過油。湯底辣中帶麻感,層次豐富,辣度亦可以選擇的喔。不愛吃辣,愛吃酸香的可選 隨變酸燙魚嘴窩 (HKD 218)湯底以酸菜為主調,酸香味道濃郁但不會過鹹。魚嘴愈煮愈入
位於文匯街轉角位,是一間主打川式雞煲、乾鍋與燒烤的小店。
還沒有進店,從店面都能感受到超有氣氛的用餐環境。
 飲品選擇都幾多,而且亦有不少選擇是剛好能解辣又解膩的。

涼拌花甲 (HKD 88) & 麻辣豬耳 (HKD 40)
花甲拌上微辣的麻香醬汁,再配上芫茜、芽菜提味,非常開胃。
豬耳則乾脆爽口,麻辣汁入味得來又不會太鹹。
涼拌花甲
麻辣豬耳

尖椒皮蛋 (HKD 40) & 涼拌萵筍 (HKD 35)
辣油麻滲入了爽脆的萵筍當中,入口微麻微辣。
尖椒皮蛋
涼拌萵筍

Q彈滑身的麵條均勻地吸滿麻辣醬汁﹐香辣感十足。
巴山凝雨

隨變麻辣雞煲 (HKD 268/隻)
湯底辣中帶麻感,層次豐富,辣度亦可以選擇的喔。
隨變麻辣雞煲 (隻)

湯底以酸菜為主調,酸香味道濃郁但不會過鹹。
魚嘴愈煮愈入味,而且又夠滑。還可以搭配米粉入鍋吸收湯汁精華,更滿足。
隨變酸燙魚嘴窩

乾窩羊蹄煲 (HKD 268) & 干鍋龍躉 (HKD 288)
羊蹄很軟糯入味,表面還帶點微焦香。膠質滿滿的感覺,口感亦很有嚼勁。
配上大量乾辣椒、蒜片和洋蔥製成的乾窩,令人一試難忘。
炸至金黃酥脆的龍躉,魚肉肉質厚實嫩滑,是很有層次感的一道干鍋料理。
乾窩羊蹄煲
干鍋龍躉

干窩菜 (HKD88) 以炒香的椰菜花、椰菜為主,惹味十足。
而且還特別加入了煎香的年糕,相當有飽足感。
干窩菜

想繼續吃點惹味小食,可以選串燒。
燒豬頸肉 (HKD 38/串) 帶有明顯焦香與油脂香氣,配搭青蔥來吃。
牛胸爽 (HKD 28/2串) 外層香脆,內裡帶嚼勁,入口滋味十足。
燒鱔 (HKD 53/串) 厚切鱔魚一串已份量十足,在烤完後將魚油充分逼了出來。
魚皮微焦,魚肉則仍然保持細嫩多汁,對比醬香會是吃到魚肉的鮮甜。
燒豬頸肉 (串)
牛胸爽 (2串)
燒鱔 (串)

再來更邪惡的 - 燒雞皮 (HKD 28/串)
不是整塊燒到乾的那種,是外層燒到脆口,内裡則保留柔嫩感。
燒粟米 (HKD 22) 香甜的粟米粒粒飽滿,灑上調味來燒更加香氣十足。
燒雞皮 (串)
燒粟米

燒多春魚 (HKD 28/4條) 味道較鱔魚清淡,所以有對比下會覺得一般。
一夜情 (HKD 28/份) & 兩情相悅 (HKD 38/2串) 是熟客必點的經典。
前者選用中翼夾芝士腸,鹹香滿滿,雞肉與濃郁的芝味完美融合。
後者是用雞皮包裹蝦滑拼煙肉包裹墨肉滑,帶出雙重口感。
燒多春魚 (4條)

最後吃完一輪重口味料理後,不妨來吃 田園拼盤 (HKD 88)
加入火鍋中煮後湯頭更添清甜,非常適合結尾。
田園拼盤
2025-05-26
Type of Meal
Dinner
涼拌花甲
麻辣豬耳
尖椒皮蛋
巴山凝雨
隨變麻辣雞煲 (隻)
乾窩羊蹄煲
干鍋龍躉
干窩菜
牛胸爽 (2串)
燒鱔 (串)
燒雞皮 (串)
燒粟米
田園拼盤
1K
2025-06-11 59 views
呢到隨左雞煲,火鍋,乾鍋,就連串燒涼菜都有岩哂一大班朋友過來聚會先叫左幾款涼菜尖椒皮蛋,皮蛋帶溏心,入口滑糯配上尖椒辣感十足涼拌窩筍,涼拌花甲麻香味十足, 花甲無沙且鮮甜串燒真係一定要試人多可以叫多幾款燒雞皮,爆爆腸,燒白鱔燒豬頸肉,等等平時串燒店好少見,燒雞橫膈膜 ,燒牛胸爽富含脂肪,油香四溢,略帶嚼勁好食!另外燒白鱔又係當晚最愛表皮焦香,肉質肥嫩、油脂豐腴炭香味十足,好有水準招牌隨變麻辣雞煲雞肉鮮嫩入味,被醬汁包圍住,很惹味干鍋菜菜經過千煸後口感脆嫩鮮香入味既下飯又不會太油膩𥚃面更有不少煙靭年糕自家製花果茶洛神花與山楂的果香,非常解膩
呢到隨左雞煲火鍋,乾鍋,就連串燒涼菜都有
岩哂一大班朋友過來聚會
先叫左幾款涼菜
尖椒皮蛋,皮蛋帶溏心,入口滑糯
配上尖椒辣感十足

涼拌窩筍,涼拌花甲
麻香味十足, 花甲無沙且鮮甜

串燒真係一定要試
人多可以叫多幾款
燒雞皮,爆爆腸,燒白鱔
燒豬頸肉,等等

平時串燒店好少見,燒雞橫膈膜 ,燒牛胸爽
富含脂肪,油香四溢,略帶嚼勁
好食!

另外燒白鱔又係當晚最愛
表皮焦香,肉質肥嫩、油脂豐腴
炭香味十足,好有水準

招牌隨變麻辣雞煲
雞肉鮮嫩入味,被醬汁包圍住,很惹味

干鍋菜
菜經過千煸後
口感脆嫩鮮香入味
既下飯又不會太油膩
𥚃面更有不少煙靭年糕

自家製花果茶
洛神花與山楂的果香,非常解膩

• 隨變麻辣雞煲
2025-06-05 79 views
下班後來到我最愛的麻辣雞煲店懷緬一下過去招牌紅底白字,燈光閃爍,很有夜宵檔的氣氛木桌鐵椅,以麻辣雞煲和燒烤聞名,煙火氣十足服務員忙碌卻不失笑容,招呼我們入座後迅速送上調味料湯鍋系列清湯牛爽枕煲湯色清透,湯底帶微甜,溫暖舒胃配料手切本地封門柳切得均勻,肉質鮮嫩,牛肉香氣濃郁黑柏葉煮後軟糯中帶嚼,保留牛雜鮮味,無腥氣燒烤燒蟶子王外殼微焦,蒜香撲鼻,肉質鮮嫩扇貝肥厚飽滿,鋪滿蒜蓉和蔥花,殼面烤得微焦涼菜真係炸魚片頭金黃酥脆,魚肉細滑,椒鹽提味
下班後來到我最愛的麻辣雞煲店懷緬一下過去
招牌紅底白字,燈光閃爍,很有夜宵檔的氣氛
木桌鐵椅,以麻辣雞煲和燒烤聞名,煙火氣十足
服務員忙碌卻不失笑容,招呼我們入座後迅速送上調味料
湯鍋系列清湯牛爽枕煲湯色清透,湯底帶微甜,溫暖舒胃
清湯牛爽枕煲
配料手切本地封門柳切得均勻,肉質鮮嫩,牛肉香氣濃郁
手切本地封門柳
黑柏葉煮後軟糯中帶嚼,保留牛雜鮮味,無腥氣
黑柏葉
燒烤燒蟶子王外殼微焦,蒜香撲鼻,肉質鮮嫩
燒蟶子王
扇貝肥厚飽滿,鋪滿蒜蓉和蔥花,殼面烤得微焦
扇貝
涼菜真係炸魚片頭金黃酥脆,魚肉細滑,椒鹽提味
真係炸魚片頭
2025-06-05
$573 (Dinner)
清湯牛爽枕煲
手切本地封門柳
黑柏葉
燒蟶子王
扇貝
真係炸魚片頭
2025-06-04 111 views
今晚同班大學同學聚舊,想搵個地方可以嘻嘻哈哈,又唔驚嘈到人,就揀咗佐敦文匯街開咗十幾年嘅街坊小店「隨變燒烤麻辣雞煲」。一入到去,氣氛就已經好熱鬧,簡單嘅裝修,但卻充滿地道港式風味,令人感覺親切又舒適。先講講前菜,佢哋嘅前菜真係唔可以錯過!尖椒皮蛋,香辣味撲鼻,啖啖都係正宗嘅味道,皮蛋滑溜溜,搭配香辣嘅尖椒,真係好開胃。再嚟就係麻辣豬耳,咬落去有啲韌性,配上麻辣醬,味道夠勁,簡直係啤酒嘅最佳拍檔。至於涼拌窩筍同涼拌花甲,清新爽口,特別適合夏天食。香拌雞蛋乾就係個驚喜,雞蛋乾入味,搭配香料,好有層次感。講完前菜,就到串燒環節,呢度嘅串燒真係唔可以唔試!燒雞横膈膜、燒雞皮,啖啖都係肉香,焦香嘅味道加上秘製醬汁,真係令人想一口接一口。燒鱔真係我嘅最愛,肉質鮮嫩,材料肯定新鮮,炭火燒出嚟嘅香氣令人無法抗拒。燒豬頸肉同燒牛胸爽都好有水準,肉質鮮美,吃完後真係唔想停。然後就到佢哋嘅招牌——隨變麻辣雞煲!一上枱,香氣撲鼻而來,雞肉真係鮮嫩入味,辣味中帶有微微嘅香氣,完全唔會覺得膩。佢哋用嘅雞肉絕對係新鮮,咬落去肉質滑嫩,配上各種配料,真係美味無比。再加埋一啲干鍋菜,如油麥菜、娃娃菜同唐生菜,清爽又解膩

然後就到佢哋嘅招牌——隨變麻辣雞煲!一上枱,香氣撲鼻而來,雞肉真係鮮嫩入味,辣味中帶有微微嘅香氣,完全唔會覺得膩。佢哋用嘅雞肉絕對係新鮮,咬落去肉質滑嫩,配上各種配料,真係美味無比。再加埋一啲干鍋菜,如油麥菜、娃娃菜同唐生菜,清爽又解膩。

食完咁多,當然要有飲品啦!佢哋嘅自家制花果茶,配合隨變火鍋雞煲,簡直係絕配。茶香清新,水果味道濃郁,真係令人感覺到一種滿足感。

整體嚟講,隨變火鍋雞煲係一間值得一試嘅地道小店,無論係氣氛、食物質素,甚至係服務,都令我哋成晚好開心。呢度仲要開到凌晨2點,宵夜時段都可以隨時食到,好適合約埋一班朋友,把酒言笑,輕輕鬆鬆食餐滋味菜!
話說約咗班fd食飯,呢個想打邊爐,嗰個想食串燒,頭都大埋🥴。咁啱佐敦呢間餐廳,雞煲、火鍋同串燒,一次過滿足三個願望!招牌乾鍋醬汁雞,有大中小微辣、唔辣5個辣度揀,隨您口味有驚喜🌶️!我哋揀微辣,醬汁香濃,雞肉嫩滑,對於想食辣又唔可以太辣嘅我地啱啱好😋。叫一個雞煲送火鍋,火鍋同雞煲分鍋上,唔怕溝味,揀咗鮮茄湯底,酸甜清新🍅。火鍋料有手切本地新鮮牛頸脊、特級和牛,肉香嫩滑🥩;水魷魚爽脆,鵪鶉蛋鴨血入味,唐生菜清甜🥬。涼菜椒鹽豆腐香脆,尖椒皮蛋微辣開胃🥚。串燒牛肉串外焦內嫩,燒雞軟骨香脆,燒豬頸肉爽口,燒鹌鶉蛋煙燻味正😋🍢。食雞煲打邊爐緊係要啤一啤,藍妹啤酒冰涼,自家洛神花茶清新🍺🌺。

話說約咗班fd食飯,呢個想打邊爐,嗰個想食串燒,頭都大埋🥴。咁啱佐敦呢間餐廳,雞煲火鍋同串燒,一次過滿足三個願望!

叫一個雞煲火鍋火鍋雞煲分鍋上,唔怕溝味,揀咗鮮茄湯底,酸甜清新🍅。

火鍋料有手切本地新鮮牛頸脊、特級和牛,肉香嫩滑🥩;

水魷魚爽脆,鵪鶉蛋鴨血入味,唐生菜清甜🥬。

涼菜椒鹽豆腐香脆,尖椒皮蛋微辣開胃🥚。

• 隨變麻辣雞煲
  • 手切本地新鮮牛頸脊
成日經過呢間都未有機會試今日特登約人嚟試下味道先入到去先知果然種類繁多🤩雞煲火鍋小菜燒烤所有野都可以揀辣度 大中細微不辣都可以揀好甜心🩷望住咁多張餐單都心大心細啦💗小菜:涼拌隨變粉個樣似烏冬 口感滑嘟嘟🍜涼拌花甲極鮮甜 呢個超推薦燒烤:蟶子王同原隻扇貝都好大隻🐚雞肝夠juicy,唔記得咗叫茄子乾鍋:揀左招牌蝦鍋🦐成隻炸完再乾鍋 夠惹味又脆不過略有點太麻😂下次要同店員講先火鍋:揀左乾鍋就已包一個湯底想雙拼可以+$30揀左蕃茄同雜菌鍋材料必揀牛魔王拼盤🐮最中意牛頸脊 極濃牛味封門柳同牛柳粒都好味驚喜嘅係有牛黃喉同柏葉好爽口四寶餃同雲吞都值得推介真材實料好多餡👍🏻仲有要試既係蝦子麵加埋醬料同蒜蓉撈埋食真係無得輸雖然價錢唔算平但一次食到咁多樣野滿足唔同願望尤其適合大班人一齊圍餐叫多幾份😼
成日經過呢間都未有機會試
涼拌隨變粉個樣似烏冬 口感滑嘟嘟🍜
涼拌花甲極鮮甜 呢個超推薦

燒烤:
蟶子王同原隻扇貝都好大隻🐚
雞肝夠juicy,唔記得咗叫茄子

乾鍋:

雖然價錢唔算平
但一次食到咁多樣野
滿足唔同願望
尤其適合大班人一齊圍餐叫多幾份😼
今晚同朋友去完戲曲中心睇表演🎤就係佐敦附近搵野食🤗呢間係香港14年既「隨變」麻辣除左有招牌雞煲、仲有現炒特式乾鍋及燒烤🥳即點即炒乾鍋雞上枱聞到超香麻辛味😍還額外加入新鮮田雞及萵茸😍半隻雞用獨門醬爆炒至焦糖色😋雞肉及田雞肉質卻保持鮮嫩有咬口😋田雞脾彈牙👍乾鍋本身有既年糕椰菜都相當入味🤤現點乾鍋會送湯底打邊爐👍火鍋湯底點了酸辣鍋🤗店家秘製酸菜好開胃😋點左啖啖肉龍躉片新鮮鵝腸烚8秒膏香撲鼻夠爽彈😋另外桂蚌手打墨魚丸、雲吞、魚腐、淮山都好食😋必點隨變粉掛汁能力滿分👍🔥燒烤方面燒雞肝串外層微焦脆🤤帶綿密肝香🤗兩情相悅個名夠特別🤣係將雞皮及煙肉包住墨魚滑再燒到表面脆香黃金色🤤外層灑上辣椒粉好惹味😍鹽燒多春魚一客4條夠乾身!食辣野配埋鹹檸Highball.酸爽有酒香😍雪到夠哂凍夏天飲好爽😄

即點即炒乾鍋雞
新鮮鵝腸烚8秒膏香撲鼻夠爽彈😋另外桂蚌
手打墨魚丸、雲吞、
魚腐、淮山
都好食😋必點隨變粉掛汁能力滿分👍

🔥燒烤方面燒雞肝串外層微焦脆🤤帶綿密肝香🤗

鹽燒多春魚一客4條夠乾身!

$600 (Dinner)
  • 乾鍋雞
  • 兩情相悅
2025-05-16 74 views
📍隨變燒烤麻辣雞煲😍九龍區雞煲火鍋首選👍~乾鍋醬汁雞🥰雞煲非常高質😍整得勁香之餘雞肉嫩滑👍~手切本地新鮮牛頸脊😍近兩年食過最正嘅本地牛❤️油脂分布平均😘接近入口即溶仲要勁有牛尾🥰~美國安格斯肥牛😘對比本地手切牛頸脊嚟講比較遜色😂不過食落都幾正嘅🤤只不過呢間嘢嘅手切牛實在太高質😍~各種手打丸類都非常高質😍包括有墨魚丸,蝦丸,牛筋丸,魚皮餃👍~串燒都勁正❤️雞皮燒得勁香👍豬頸肉爽口彈牙🥰燒白鱔勁大條食到停唔到口🥰😍~餐廳環境乾淨企理❤️食物質素高🥳店員服務態度好👍下次一定再嚟食😎📍隨變燒烤麻辣雞煲 (佐敦)佐敦渡船角文匯街2號&8號文華樓地舖
📍隨變燒烤麻辣雞煲😍
九龍區雞煲火鍋首選👍

~乾鍋醬汁雞🥰

雞煲非常高質😍整得勁香之餘雞肉嫩滑👍

~手切本地新鮮牛頸脊😍

~美國安格斯肥牛😘

📍隨變燒烤麻辣雞煲 (佐敦)

佐敦渡船角文匯街2號&8號文華樓地舖
2025-05-14 61 views
其實一直聽過依間打邊爐好耐,今次去到佐敦附近終於去試!冇諗過平日都要排隊,都幾多人!佢哋嘅鍋底多元化,除咗涼菜之外,估唔到仲有串燒!覺得係重口味愛好者的聖地!辣到可自由選擇,隨你口味變出驚喜~-麻辣乾鍋雞🐔我哋叫咗中辣,比起平時火鍋店更加達到要求👍🏽雞肉份量紮實,外皮焦香帶脆,肉質嫩而不柴,完美吸附了秘製醬料的麻辣底韻。-牛魔王拼盤🥩|魚皮餃|鮮蝦雲吞|鵝腸|淮山重點必食魚皮餃,真係冇改錯名!好新鮮~好大粒而鵝腸比起出邊見到嘅多肥膏,但係食得依啲就唔介意肥啦🤣重點推介牛魔王拼盤,肥牛油花均勻而且好重牛味,滿足肉食控所有慾望!-涼拌萵筍|夫唱婦隨 -百花酸油條🥖創意滿分💯油條夾入蝦滑油炸,外層酥脆,內餡鮮甜-黑牛封門柳|燒雞橫膈 |燒多春魚🐟佢啲串燒做得幾出色!特別封門柳肉質軟嫩帶嚼勁,炭火香氣十足-自家製花果茶 🫖洛神花與山楂的果香完美中和麻辣感,比普通茶飲更解辣

-麻辣乾鍋雞🐔

-牛魔王拼盤🥩|魚皮餃|鮮蝦雲吞|鵝腸|淮山
重點必食魚皮餃,真係冇改錯名!好新鮮~好大粒
而鵝腸比起出邊見到嘅多肥膏,但係食得依啲就唔介意肥啦🤣

-涼拌萵筍|夫唱婦隨

-百花酸油條🥖
創意滿分💯油條夾入蝦滑油炸,外層酥脆,內餡鮮甜

-黑牛封門柳|燒雞橫膈 |燒多春魚🐟
佢啲串燒做得幾出色!特別封門柳肉質軟嫩帶嚼勁,炭火香氣十足

-自家製花果茶 🫖
洛神花與山楂的果香完美中和麻辣感,比普通茶飲更解辣