2018-11-28
多謝男友帶左我去尖沙咀嘆日本菜,難得食到好多第一次既時令特色日本美食,而且由廚師發辦,由他決定當日又新鮮又係時令做嘅料理,我本身日本菜嘅忠實 fans, 所以心情有點興奮,廚師會先問我們有無什麼唔食的,跟手就安排當日 Menu, 睇見都急不及待了。鮟康魚魚肝第一次食到這種魚肝,味道鮮帶點腥但可以接受質地較軟滑,入口溶化,配上醬汁同食又另一種口感,微微辣的蘿蔔蓉亦將腥味去除。妙妙妙白子天婦羅又係第一次食嘅,上網查到原來係鱈魚既精巢,而且白子在冬天就最肥美,一條鱈魚更可擁有高達500克至1公斤的白子,質感柔滑豐腴含豐富營養,非常補身。起初都有點抗拒,不過廚師用天婦羅方法去作理料,賣相無影響我,反而好易入口棉蜜!八角魚刺身 我也是第一次食到架,係冬季為盛產期,因魚頭呈八角形因而得名,味道極為鮮美,配酸汁辣蘿蔔蓉就令一翻風味,薄薄魚片晶亮兼鮮。阿波尾雞雞扒今晚何其開心因為全部都係第一次食到,呢種雞係日本原來數一數二又名的,店員講解比我同男朋友有關知識,學到野有食到好味野,雖然雞肉比夠有咬口但肉質彈牙有雞味,連雞皮燒得好香脆,平時唔食雞皮嘅我都忍唔到口! 火炙壽司三味,分別用上帶子,秋刀魚同左口
鮟康魚魚肝
白子天婦羅
八角魚刺身
阿波尾雞雞扒
火炙壽司三味,分別用上帶子,秋刀魚同左口魚,三款都好肥美,左口魚入口即溶,秋刀魚就油脂豐富,帶子甜美肉質軟淋。經輕輕炙一炙即時微微焦香更色香味!
最後芝麻雪糕做總結,完滿嘅一餐十分滿足。