2023-12-31 408 views
啱啱去咗鼎泰豐試吓,感受下佢哋嘅人氣小籠包🥟。皮薄得黎摺花又靚,咬一啖肉汁四濺,鮮滋滋嘅好味道真係唔講得盡!紅油抄手就又辣又麻又過癮,層次感十足,冚唪唥就係哩個味!台式擔擔撈麵都幾正點,麵身啱啱好嘅口感,加埋特制嘅花生醬,濃郁到令人一碗接一碗!至於迷你荔芋包,外皮Q彈,裡頭嘅芋泥香甜軟糯得滋滋咁,真係甜到心頭去!其他嘢都有驚喜,蘿蔔絲拌海蜇皮嘅口感好對碟,爽口得嚟清甜;而四季豆嘅爽脆肉碎咬口,都啱晒我哋香港人嘅口味。炸醬拌麵用咗肉碎和蕃茄,意料之外嘅美味組合,單吃肉碎就覺得飽肚到不得了👍。蝦仁燒賣嘅肉汁豐富,蝦仁爽脆,就算皮啲厚,味道都算得上係得意;紹興酒醉雞嘅香濃,都令人倒灶!而排骨蛋炒飯,排骨鬆化、飯香嘅組合簡直無敵。食到尾,我只想話,來過必定會回味無窮啊!🍽️🤤👌