2018-11-26 839 views
記得細個果陣去食過蛇宴,太耐已經唔記得係咩味,最近天氣開始轉涼,又醒起可以去食蛇喎,去開佐敦就在附近的店試吓啦~店面簡單,牆上貼滿菜式,有蛇羮(分大中小)、不同嘅蛇酒、蛇肉、糯米飯等應有盡有。我要了一碗中size的蛇羮,湯羮的味道不錯,食完唔會好口乾,有啲薑絲、木耳絲一齊煮,可能係冰鮮蛇嘅關係,唔太食到蛇味,不過就唔腥,另附薄脆一小碟。食到一半,體內開始有鼓暖流,當天天氣未算好凍,如果再凍啲去食就正,食到個人暖笠笠。一邊食緊,一邊聽到路過途人話食碗蛇羮都好喎,不過講完都係冇入嚟食。不過老實講間中補下真係好應該㗎!🤣

蛇羮
2018-11-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch