2021-11-22 373 views
由細食到大,好足料,又好味,真材實料唔係落粉…. 所以食食下會變水咗,唔會好杰,但我就係鍾佢咁…. 蛇肉又多,食完次次都好暖身…今晚凍咗專登嚟想食,但竟然冇做啦,好懷念🥲
2019-01-12 1491 views
講到香港本土冬日美食,首當其衝嘅當然係蛇羹。現今賣蛇羮嘅小店已經買少見少,過多幾年可能已經不復存在,所以喺呢一日到來之前,更要好好食多幾次。今日食咗一小碗蛇羮,落足料啖啖都係蛇肉,一絲絲嘅蛇肉紋路比其他肉更深,更有口感,另可加上薄脆及檸檬草更香口。
見天氣凍,好想食返碗蛇羹,行過見到,就走咗入去食,叫咗碗細嘅,就咁睇,的確同我喺深水埗食嘅,好有分別,雖然啲料唔係話好少,食到尾都仲見到有肉絲同蛇絲,但係個羹我就覺得麻麻地,食到最尾,變咗稀水咁,我已經係細碗,食幾啖已經食完,但係都可以食到最尾三份一嘅時候,真係肉還肉,水還水(係好稀嘅羹)咁樣,不過啲脆脆都係脆嘅,但唔畀任攞嚟食囉,淨係畀少少一個碟仔嘅脆脆,實在太少啦,總括黎講,唔係因為呢度就腳,我都唔會再過嚟食,呢個價錢,呢個味道,嗯嗯🙅
2018-12-15 712 views
好多年無寫過食評,太失望,蛇肉少,價錢貴,無所謂,最慘係成碗都係螞蟻,嘔。。。。我估佢只做遊客生意,真係貼錢買難受,以後唔會再黎,好多年無寫過食評,太失望,蛇肉少,價錢貴,無所謂,最慘係成碗都係螞蟻,嘔。。。。我估佢只做遊客生意,真係貼錢買難受,以後唔會再黎,
2018-11-26 839 views
記得細個果陣去食過蛇宴,太耐已經唔記得係咩味,最近天氣開始轉涼,又醒起可以去食蛇喎,去開佐敦就在附近的店試吓啦~店面簡單,牆上貼滿菜式,有蛇羮(分大中小)、不同嘅蛇酒、蛇肉、糯米飯等應有盡有。我要了一碗中size的蛇羮,湯羮的味道不錯,食完唔會好口乾,有啲薑絲、木耳絲一齊煮,可能係冰鮮蛇嘅關係,唔太食到蛇味,不過就唔腥,另附薄脆一小碟。食到一半,體內開始有鼓暖流,當天天氣未算好凍,如果再凍啲去食就正,食到個人暖笠笠。一邊食緊,一邊聽到路過途人話食碗蛇羮都好喎,不過講完都係冇入嚟食。不過老實講間中補下真係好應該㗎!🤣

蛇羮
2018-11-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
蛇羮
2018-10-21 937 views
一向都喜歡食蛇羹,基本上openrice揾到喺港島區&九龍區嘅蛇舖,好多間都有食過,咁啱就無去過呢間。事發當日正喺隔離街,又想食蛇羹,就試吓買碗外賣返屋企吃吓。一見呢類舊店,心態上/情意結上都相信一定有保証。見到大/中/小碗,分別$98/78/49,舖內擺出堂食大/中/小碗作參考,見大嘅碗係接近一般食日本拉麵/連鎖米線嘅碗,咁咪要碗大,反正只係差廿蚊。點知攞外賣時,我覺得隻外賣碗仲細過堂食隻中碗,我問個阿叔我要大喎,佢好無嘢咁答呢個係大㗎啦,同嗰隻一樣咁多㗎(我相信我一定唔係第一個問)。如果唔係俾咗錢,我相信我會唔要就走。返屋企途中再睇吓呢間嘢嘅負評,原來都有人話外賣好唔抵。仲有啲comments 係豬肉多過蛇..........我屋企人食嘅時候我特登唔comment, 佢一睇就話點解咁白嘅&未食過咁多豬肉嘅蛇羹喎.............如果唔當蛇羹食,唔介意用蛇羹價錢食豬肉羹,咁都ok嘅。不過我就一定唔會有下次,幅相影得唔好.....有興趣就睇睇....

)。如果唔係俾咗錢,我相信我會唔要就走。

2018-10-21
TakeAway
2018-03-16 619 views
細個時見過深水埗街頭有人劏蛇攞膽,以前興食蛇宴我都不會吃,或經過蛇羹舖都過門不入……覺得冇必要食又冇話好想食……今晚去廟街本想食煲仔飯,但朋友已提過叫我試下食蛇,今晚附近就有間開咗好耐嘅蛇羹舖,有糯米飯食,所以便試下了……之前已聽人講蛇肉都好似同普通豬肉絲一樣,冇乜咩腥味,因為未試過怕食吾倒,所以我地叫咗一個細蛇羹及糯米飯share。個羹伴有似迭迷香的香草,話用來辟腥味,及脆卜卜的脆脆,第一啖入口,似係香草蓋掩住蛇羹的味道,又夾著脆脆一齊食,加上碗內有豬肉絲,所以都吾知自己係咪食緊蛇 😅……至於糯米飯,一般般,但吾係太多臘味味,吾夠香……第一次食蛇的經驗就是這樣,食吾到有咩腥味的味道

第一次食蛇的經驗就是這樣,食吾到有咩腥味的味道

蛇羹(小)

2018-03-10
$42.5 (Dinner)
2016-10-28 1987 views
揸車到佐敦,突然好想去食蛇羹,所以去蛇王恩坐下來食午餐,足料份量無變,店舖保留住小時候望的裝修一樣。跟小時候媽媽帶我來食的仲保持到水準!值得一讚今年一定會再食多幾次

今年一定會再食多幾次

2016-02-04 1739 views
天氣好凍要食d補品呀,今次要去佐敦做野,所以揀左蛇王恩試下味!舖頭細細,傳統蛇舖裝修,大概得4張細枱,去到既時候都差不多坐滿!看看餐牌,價錢都幾貴,叫左中蛇羹$66同糯米飯加潤腸$43,其實都好細碗不過味道先至最重要,即刻試味!蛇羹材料足,味道不濃不淡,但無特別,即係唔會令人記住既一碗蛇羹!糯米飯做得不錯,糯米粒粒分明,雖然顏色很深,但味道不咸!潤腸皮太硬,餡料有濃濃酒香味,但肥膏太多,女孩子一定不喜歡!食完之後個人暖粒粒

食完之後個人暖粒粒
中蛇羹
糯米飯加潤腸胃
糯米飯加潤腸胃
2015-12-09 1142 views
小女子是慕名而去的。吃了中號蛇羮及糯米飯。蛇羮有蛇絲和肉絲,比例平均。有些店會有很多蛇絲,表面足料,但口感較不硬,黐牙⋯ 蛇王恩的味道則會較有層次感。糯米飯軟熟,多冬菇和臘肉,食落有香味,而且豉油色澤炒得均勻。可以再去⋯⋯ (如果薄脆多些再可加多點分)
2015-12-09
2011-11-12 1120 views
黑食會前後都舉辦左四次, 而肥鄧同串爆先後揸莊, 終於輪到吹雞, 既然可以揸莊, 我吹雞當然要落區, 乘機睇下啲檔口撐唔撐我吹雞, 所以唔使諗好耐就已經鎖定左四川串燒佬為攻打對象! 響朵訂位一定走唔甩, 不過最重要都係想留番張靚枱啫!為左做得好好睇睇, 當日決定一早就閃, 落區兜下, 順便睇下有冇好野; 仲記得串爆兩個幾星期前話過想食蛇, 於是見仲有時間, 就撩下串爆不如先食碗蛇, 至再去搵四川佬! 當串爆聽到呢個建議, 直頭用行動黎支持, 由九龍灣飛的黎佐敦, 可見佢對蛇有幾大仇口! 由於事出突然, 所以大聲未能趕及蛇會, 但肥鄧和串爆已經促勢待發, 於是吹雞帶路揀左呢間蛇竇, 其實之前都未黎過, 不過見到呢啲老店企左咁多年, 應該都唔少料, 三條友就行左入去! 入到蛇竇, 人亦唔少, 不過老闆見到我吹雞, 即刻拿拿聲安排入座! 由於仲有下場, 所以三個人決定柯打兩碗細蛇, 再加一碗糯米飯!等嘅時間唔使好耐, 兩碗細蛇就已經擺左喺面前, 象徵式分下贓, 咁就兩碗變三碗, 由於對蛇嘅興趣始終唔太大, 所以已經有好多年冇食過, 是次入黎亦勾起好多童年回憶! 細蛇羹味道都幾討好, 不過由細

等嘅時間唔使好耐, 兩碗細蛇就已經擺左喺面前, 象徵式分下贓, 咁就兩碗變三碗, 由於對蛇嘅興趣始終唔太大, 所以已經有好多年冇食過, 是次入黎亦勾起好多童年回憶! 細蛇羹味道都幾討好, 不過由細到大食蛇羹時始終唔知邊忽係蛇肉, 鬼咩, 成碗有咁多料, 是次亦乘機問下肥鄧, 經佢老人家講解後即刻明晒, 講真呢碗細蛇嘅蛇肉似乎少啲, 蛇都冇咩特別, 至少唔會有怪味, 另一樣值得讚係肉絲唔乾唔韌, 接受到!
吃蛇恩物
食食下, 碗糯米飯亦同時登場, 糯米飯賣相幾靚, 而且勁香, 入口發覺飯身唔夠乾身, 所以冇左爽口嘅感覺, 如果再要彈下的話, 就係糯米飯嘅配料亦唔太足, 如果可以再多啲料, 應該會更加吸引!
糯米飯
總括黎講細蛇同糯米飯嘅水準亦可以接受, 蛇竇地方唔算大, 衛生亦算乾淨, 價錢亦算合理, 三十蚊一碗細蛇, 二十蚊一碗糯米飯, 埋單八十, 每人二十七蚊, 都可以啦! 臨時加插食蛇環節, 亦為吹雞揸莊嘅黑食會拉開聚幕, 眼見串爆同肥鄧都冇咩意見, 呢間蛇竇都應該收貨, 笑臉可以一比, 再翻啅就要睇緣份!
2011-11-02
$27 (Other)
吃蛇恩物
2010-11-13 715 views
見早排凍凍地,所以約埋幾個『蛇友』去食蛇羹。其實我好耐好耐都冇食過蛇羹咖喇,所以都唔係太記得啲味道係點咯。『蛇友』們個個都叫咗碗中size蛇羹再加一個糯米飯嚟食。蛇羹一到,我就覺得同以前有啲唔同,或者係每一間嘅做法唔同啦。記得以前食嘅,係冇檸檬葉絲咖。不過唔緊要啦,試咗再講。碗蛇羹就真係好足料,但係同我以前食過嘅蛇羹比較,呢度就『水』咗啲喇,一啲都唔冇『羹』嘅效果囉。同埋略微腥咗少少。糯米飯就麻麻地喇,可能蒸得太耐,所以好『淋』呀。總抬嚟講,佢地用料真係好足,但好可惜,可能同我兒時食過有幾大出入啦,所以唔會令我會再去食囉。
見早排凍凍地,所以約埋幾個『蛇友』去食蛇羹。
『蛇友』們個個都叫咗碗中size蛇羹再加一個糯米飯嚟食。
糯米飯就麻麻地喇,可能蒸得太耐,所以好『淋』呀。
2010-10-29
2010-01-27 284 views
成日聽人講食蛇好,朋友又話這間好食,甘咪試下囉。去到叫左大蛇羹一碗($60),臘味飯($17),燉龜湯($50)蛇羹上有檸檬葉預先放左上去,而薄脆就另上又見到整一片片檸檬葉,甘我就問下啦!原來整檸檬葉有好多工夫,甘大片葉變成一絲絲,好勁呀!蛇羹有好多蛇肉好足材,又冇水汪汪,好味。而臘味飯好香。龜湯都唔錯。真係值得一讚。
成日聽人講食蛇好,朋友又話這間好食,甘咪試下囉。
蛇羹上有檸檬葉預先放左上去,而薄脆就另上
又見到整一片片檸檬葉,甘我就問下啦!
原來整檸檬葉有好多工夫,甘大片葉變成一絲絲,好勁呀!

蛇羹有好多蛇肉好足材,又冇水汪汪,好味

而臘味飯好香

龜湯都唔錯。
真係值得一讚。

2010-01-15
2009-12-31 256 views
今個秋冬都未食過蛇羹, 昨夜一支公去左dinner.叫左個大蛇($60). 真係如下面食評所講, 豬肉好多好多, 仲多過蛇-冇咩蛇肉咋!好失望呢, 加左價, 反而唔足料.暫時唔會再去食了 : 冇咩蛇肉的蛇羹, 想點先!
今個秋冬都未食過蛇羹, 昨夜一支公去左dinner.

好失望呢, 加左價, 反而唔足料.

暫時唔會再去食了 : 冇咩蛇肉的蛇羹, 想點先!
2009-12-30
2009-01-18 222 views
呢間野d 蛇羹在肉絲的材料中有一半都用豬肉一半用蛇肉完全無雞, 我就覺得唔好味羅! 睇下我上載o個張相就會見到大蛇羹一碗裡有幾多豬肉(8成的豬肉畀我分到碗中), 鐘意食豬的人啱晒o羅!
一碗大蛇羹最多有咁多豬肉
$58 (Other)