2025-08-04
近排度度都見到任食醬油蟹,搞到我都心思思都食🤤 我同朋友今次就揀咗間人氣韓國餐廳!一入門口,環境已經畀我一個好大驚喜,韓式街頭風滿滿,牆上掛滿小燈同K-pop明星相,好似坐緊喺韓國大排檔食野咁,幾有特色!餐廳氣氛熱鬧,播住K-pop,喺度食飯真係好似置身韓國街頭咁有Feel~今次我哋嗌咗個$348蟹乸醬油蟹任食餐,再散嗌咗個7月全新升級嘅韓式燒牛腸連燒韓牛,話晒要試晒佢哋嘅招牌菜!🍽️醬油蟹($348蟹乸任食餐)呢個醬油蟹真係好正!$348嘅蟹乸第一碟有蟹蓋,蟹膏滿滿,鹹香得黎帶點甜,入口超滿足!之後無限追加嘅係雄蟹,雖然無蟹蓋同少咗啲膏,但蟹肉依然鮮甜,份量都唔細,質素Keep得好好。醬油味滲入蟹肉,啖啖都係鮮味,食完一隻真係想再嗌多幾隻!配上紫菜飯,簡直絕配,飯粒吸晒醬油嘅精華,食到停唔下來!🍽️蒜蓉牛油炒蟹呢道菜真是一個驚喜!店員即場喺鐵板上炒,蒜蓉同牛油嘅香氣一上枱已經令人流晒口水。蟹肉嫩滑,蒜香同牛油完全融合,濃郁得黎唔會太膩,個醬汁真係勁好味!🍽️烏冬炒年糕作為任食餐嘅一部份,烏冬炒年糕真是一個亮點!烏冬彈牙,年糕煙韌,醬汁帶點甜辣,攪拌均勻後每條烏冬同年糕都掛滿醬,食落好惹味。
🍽️醬油蟹($348蟹乸任食餐)
🍽️蒜蓉牛油炒蟹
🍽️烏冬炒年糕
作為任食餐嘅一部份,烏冬炒年糕真是一個亮點!烏冬彈牙,年糕煙韌,醬汁帶點甜辣,攪拌均勻後每條烏冬同年糕都掛滿醬,食落好惹味。份量唔算多,啱晒share黎食,解一解蟹嘅濃味,平衡得好好。
🍽️炸雞拼盤
每件雞都炸到外皮金黃香脆,內裡肉質嫩滑多汁。甜辣味係甜中帶辣好開胃!個拼盤除咗炸雞,仲有炸年糕、炸餃子同炸香腸串,當中年糕外脆內軟,食完真係好滿足!
🍽️韓式燒牛腸連燒韓牛($480)
7月全新Menu嘅呢個燒牛腸同韓牛套餐真是唔錯👍🏻 店員會畀你一個Gas爐自己燒,好有韓國街頭燒烤Feel!套餐有牛腸、韓牛、南瓜、洋蔥、金菇、香腸同年糕,食材新鮮又豐富。牛腸燒到微微焦香,入口彈牙;韓牛肉質嫩滑,油香四溢,配上南瓜同年糕嘅甜味,真係食到停唔下來!自己燒仲有種參與感,玩味十足!
值得一讚既係雖然任食醬油蟹限時60分鐘,嗌埋A La Carte就可以食足90分鐘,但上菜速度好快,一坐低就即刻有得食,追加都係轉個頭就上蟹,完全唔會嘥一分一秒,肯定夠時間食🙂↕️