2016-03-04 417 views
韓國美食近年大行其道,當中「韓式炸雞配啤酒」更係好多人嘅摯愛。不過除咗炸雞之外,烤雞亦都開始備受追捧。用烤嘅方式取代傳統油炸,油膩感大減之餘,又相對無咁熱氣,令人有本錢食多幾件!The Hwaduk 喺韓國只係開咗三年,但已經有超過30間分店,實力絕對不容忽視。上年去韓國旅行時都有幫襯過,食完覺得唔錯,都有推介俾即將去韓國旅行嘅朋友,等佢哋都可以揾機會去試吓。當我知道餐廳喺香港開咗海外第一間分店時,當然要嚟支持吓。餐廳設計同韓國本店差唔多,裝潢簡約,環境寬敞,加上長播k pop,令你好似置身韓國本店咁。店內提供幾款烤雞嘅口味,我本身鍾意食辣,所以揀咗BBQ味。烤雞用上一只雞嘅分量,雞隻本身脂肪少,肉味濃,而且不經油炸,唔會一咬落去就成口油。BBQ汁甜中帶辣,十分惹味。另外,值得一讚嘅就係雞胸同埋雞髀肉都唔會嚡口,烤嘅時間掌握得幾好。餐枱上所擺嘅餐具並唔係一般嘅刀叉組合,反而係一個夾仔配叉嘅組合。我個人都幾鍾意用夾仔,因為比較靈活。食烤雞又點少得最佳拍檔 - 啤酒!有去過韓國嘅朋友相信或多或少都曾經幫襯過小攤檔所賣嘅魚糕湯。企喺街邊篤幾串,就好似我哋喺香港街邊篤串魚蛋一樣咁平常。當魚糕鍋

店內提供幾款烤雞嘅口味,我本身鍾意食辣,所以揀咗BBQ味。
BBQ Chicken
食烤雞又點少得最佳拍檔 - 啤酒!
Assorted fishcake Tang
有去過韓國嘅朋友相信或多或少都曾經幫襯過小攤檔所賣嘅魚糕湯。企喺街邊篤幾串,就好似我哋喺香港街邊篤串魚蛋一樣咁平常。當魚糕鍋上枱時,同朋友不禁互望一下,因為我哋都覺得份量咁多,究竟食唔食得晒呢?
呢個魚糕同魚捧係厚切兼放大版,幾乎同個鍋嘅直徑一樣長。老闆娘好好,等我哋影晒相後,主動幫我哋剪開成條狀,方便進食。
魚糕鍋基本上盛滿唔同款式嘅魚糕,大約有5-6款。魚糕魚肉味濃,都幾彈牙。另外,湯底用上白蘿蔔,好​​​鮮甜。
呢款魚糕內釀咗米粉,帶點微辣。除咗呢款之外,其他都係冇餡嘅。

小結:餐廳雖然選址高級食廈,但收費都算親民,而且份量都幾大,建議約埋多啲朋友嚟,咁就可以試多幾款烤雞,最重要係唔限時,一班朋友想坐耐啲傾吓偈都可以。
2016-03-03