星期六同老公探完朋友行開大坑附近,就諗住去搵好嘢食。佢記得佢嘅大表妹講過附近有間無味精喇沙好惹味,所以就諗住去試。不過好奇怪,明明沿途啲餐廳都有唔少客,但呢間已經成七點鐘,都只係得一枱客。老公嘅大表妹一向嘴刁,且喺openrice到亦見到正評都唔少,所以都照原定計劃入去。

入到去,老闆娘好友善咁安排我哋嘅座位之後,就向我哋推介佢哋嘅招牌菜——叻沙同肉骨茶。雖然兩個都好吸引,但因為同老公好晏先食完下午茶,所以唔多肚餓。而且見到隔離枱啲嘢食份量都唔小,唯有二選其一就算。咁既然我哋本來就係為咗喇沙而嚟,梗係要食啦!唯有下次再試肉骨茶。

飯前先嚟一杯同樣係老闆娘嘅推介——洛神花茶。平日聽到個名唔會想試,不過見老闆娘推介,就試下啦!味道酸酸地,原來都幾好飲,好開胃。

之後我哋就點咗廣島蠔叻沙湯飯。喇沙味道適中,夠濃、夠咸、夠惹味!而老公食得辣,就覺得辣度好啱、好正!我則食得無咁辣,就覺得辣咗少少。好在老闆娘好貼心,一早就安排咗椰漿比我哋自家調校辣度。咁我就喺自己嗰碗到加啲椰漿,無損其他味嘅情況下,真係減少咗辣度。除咗湯底好味,豆卜都入晒味,咬落去啲喇沙汁即刻湧晒出嚟,令人回味無窮!就算係蟹柳都好比貨,咬落去一絲絲嘅,一食就知唔係用平價貨。當然就梗係唔少得廣島蠔啦!唔單止唔細粒,仲要勁有蠔味、好鮮甜!配上喇沙,真係覺得好味到食幾多粒都唔夠!而最重要嘅就係佢哋啲嘢真係毫無味精!啲喇沙好味到我哋連湯底都飲晒,但真係完全唔口渴!宜家咁有良心嘅小店,真係好難得!

食完湯飯,兩個覺得仲爭少少先夠飽,就叫多個香脆PaPa雞翼。果真係名副其實嘅「香」「脆」!不過可能食完惹味嘅喇沙先食佢,所以相對覺得味道較淡。下次如果食完佢先食喇沙,相信效果會好唔同。

今餐雖然只係試咗好少嘢,不過都覺得好好味~而且服務又好,真係一間值得推介嘅小店!