2005-05-20
同事做東,請我同拍檔黎食晏,重叫埋老公做柴可夫,當然要奉陪啦!中午時份,落住微絲雨,緩步走入位於香港公園o既茶軒,感覺頗有詩意呢!入到茶軒,人客都相當多,我地亦只能訂到榻榻米座位,我等著褲一族自然冇咩所謂,做東o既同事亦好彩係著散裙,否則都幾難就座。四個人,各自點左茶盅,一位28元再加一,都算係合理價錢。一向喜愛烏龍,所以點左桂花單欉,貪佢幾清香。呢度o既點心來自志蓮淨院,所以絕對係全素o既。做東o既同事負責點菜﹝基本上只供應點心,所以正式黎講都冇「菜」叫﹞,除個赤小豆湯同咖哩鮮竹札外,樣樣叫齊。十款鹹/甜點心味道都唔錯,其中尤以百合芹香粉果、蘿蔔糕、素菜包、馬蹄糕同腰果糯米最好味:粉果皮厚薄適中,內餡好有芹菜香味,不過收口唔係太實,部份一夾就張開大口;蘿蔔糕好有蘿蔔味,質地亦剛好,而且煎得唔太油,配以唔係太辣、有少少甜味o既辣醬,都相當好味;素菜包外皮有彈性,內餡清而不淡,係我最喜歡o既一味;馬蹄糕顏色金黃,入口香滑清甜,好得;呢度o既糯米一向係我o既推介,外皮新鮮煙韌,內餡香甜,不過腰果味似乎唔係太出,都係花生餡最好味。當日有一味黑椒炒扁意粉,味道就真係好一般,冇咩黑椒味,意粉質地
十款鹹/甜點心味道都唔錯,其中尤以百合芹香粉果、蘿蔔糕、素菜包、馬蹄糕同腰果糯米最好味:粉果皮厚薄適中,內餡好有芹菜香味,不過收口唔係太實,部份一夾就張開大口;蘿蔔糕好有蘿蔔味,質地亦剛好,而且煎得唔太油,配以唔係太辣、有少少甜味o既辣醬,都相當好味;素菜包外皮有彈性,內餡清而不淡,係我最喜歡o既一味;馬蹄糕顏色金黃,入口香滑清甜,好得;呢度o既糯米一向係我o既推介,外皮新鮮煙韌,內餡香甜,不過腰果味似乎唔係太出,都係花生餡最好味。當日有一味黑椒炒扁意粉,味道就真係好一般,冇咩黑椒味,意粉質地似上海麵,好怪。此外,有個黑芝麻蓮蓉餡o既炸湯丸,個餡其實味道都唔錯,但外皮超級油,好唔得!
整體而言,呢度o既點心係有水準的,加埋盅茶,都食/飲得幾飽架!由於唔係我埋單,所以只能估計價錢,應該一人70元左右吧!