2018-11-09
妹妹之前和我提起六公館,叫我一定要和男友去試下,今晚終於得嘗所願,一邊睇靚view, 一邊食好嘢位處於尖沙咀海旁,坐擁270度維港景緻, 無敵超級大海景,個view真係勁靚,整個維港夜景一覽無遺好美哦秋天在這樣的環境飲嘢特別覺得浪漫心情勁開心室內裝修懷舊而充滿氣派,卻又散發着優雅的情懷餐具攞設都好精緻充滿中國色彩鮮柚子鱈場蟹腳沙律~ 將鱈場蟹腳拆肉,再mixed埋日本青瓜絲和新鮮柚子,蟹肉鮮甜而帶有海水的鹹味,柚子的酸味和青瓜絲的爽甜令這道沙律口感豐富,又清新,又開胃,令人食慾大增蜜汁黑豚叉燒~黑豚肉的表面掛滿蜜汁,燒到有些微燶,好香口,肉質軟腍鬆化,肥瘦均勻,係我食過最美味的叉燒,highly recommended 鴛鴦蝦球~用2種不同的煮法而成的鴛鴦蝦球各有特式,兩者都是油泡,一種是外面加上酸酸甜甜的杧果醬,味道清新,另一種是咸蛋黄蝦球,味道比較濃郁,蝦球炸得好酥脆,大大隻又新鮮又彈牙,好美味紅燒金勾翅~Wow! 成塊金箔鋪在金勾翅湯上面,好華麗啊!我最重視個湯頭,因為翅本身無味,呢個翅湯又"杰"又充滿金華火腿和雞的鮮味,湯味濃郁,好黏口, 加埋一梳梳粗身的金勾翅和爽甜的芽菜真是
餐具攞設都好精緻充滿中國色彩
紅燒金勾翅~Wow! 成塊金箔鋪在金勾翅湯上面,好華麗啊!我最重視個湯頭,因為翅本身無味,呢個翅湯又"杰"又充滿金華火腿和雞的鮮味,湯味濃郁,好黏口, 加埋一梳梳粗身的金勾翅和爽甜的芽菜真是絕配
天子蘭花膠海螺竹絲雞湯~材料有花膠,瑤柱,瘦肉,海螺,竹絲雞,真材實料,所以味道清甜,充滿瑶柱和海螺的鮮味,我最喜愛飲湯,尤其燉湯,飲完真係覺得好滋補
食完真係唔捨得走,期待下次再來