2023-08-25 471 views
話說我係一個混血兒,mix咗1/4潮州血統🤣🤣不過潮州菜比較少食,本身興趣不大,但今次去呢間陳儀興尚潮樓就令我對正宗潮州菜產生好大興趣🫶🏼呢度係一間位於鰂魚涌嘅樓上酒樓,格局好雅致企理,裝修骨子👍🏻姐姐們服務亦好好。呢度仲有VIP房,下次帶屋企人嚟聚餐都ok🙌🏻🙌🏻酒樓出面有魚缸,確保海鮮夠新鮮。單欉、菊花、香片餐前先嚟每人兩杯功夫茶☕️開一開胃,餐後會再次奉上,甘甘澀澀嘅單欉茶好消滯解膩😗😗另外仲叫咗一壺菊花茶同香片。潮州凍馬友潮州菜其中一個特色要數凍食嘅魚🐟凍馬友見到亮澄澄嘅顏色就知魚油豐富😍😍仲要將魚肉切片砌到靚一靚,望落更吸引🤩食落的確食到魚油香,但點到即止剛剛好,仲有香而不腥嘅魚味。魚肉啖啖肉幾滑,唔會鬆散,就咁食或者點少少鹹香嘅豆醬,各有風味😋😋魚骨都唔少要小心,不過唔係碎骨都ok。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔一上枱就心心眼😻😻點解蠔肉🦪可以咁大隻飽滿!脹卜卜嘅蠔肉口感好正😚😚蠔味極濃郁,搭配清清地不太濃嘅胡椒鹹菜湯,更吊起蠔鮮味😋豆醬炒通菜馬拉盞/蝦醬/腐乳通菜就食得多,用潮州式豆醬入饌又幾好食😙😙通菜極為爽脆新鮮,豆醬惹味不太鹹👍🏻胡椒鹹菜鮮豬肚湯潮州菜梗要飲返碗胡椒豬肚湯🤪呢碗

單欉、菊花、香片

潮州凍馬友

潮式胡椒鹹菜浸台山蠔

豆醬炒通菜

胡椒鹹菜鮮豬肚湯
潮州菜梗要飲返碗胡椒豬肚湯🤪呢碗湯胡椒味會重過台山蠔個湯,但香而不嗆,飲罷感覺好舒服😌豬肚煙韌,洗得夠乾淨完全無噏味👏🏻

人均消費:$500
推介指數(10分為滿分):8.5分

2023-08-24
$500 (Dinner)