Hiring
$16,000-$21,000
$21,000-$23,500
$16,000-$19,500
Monthly (Negotiable)

青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
餐廳:青花 (旺角)地址:旺角奶路臣街17號The Forest 1樓107-108號舖旺角The Forest呢間青花開咗4年左右,餐廳以新派東南亞菜為主打,佢哋4月底出咗個新嘅Menu,主要圍繞泰國菜🇹🇭,亦有其他東南亞國家菜式🇲🇾 餐廳前排仲裝修過,同以往一樣喺用天然色系做主調,今次就突顯出一種田園風格🌾✝️泰式豬頸肉沙律 $86先將豬頸肉燒香,再以泰式嘅整法加入豆角、西芹、洋蔥🧅、炸蒜片等配菜,食落酸辣開胃,有陣陣辣椒香🌶️,豬頸肉份量唔少,爽口得嚟帶有炭燒肉香🔥✝️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138超級睛👀、打卡一流嘅菠蘿炒飯📸,有別傳統用原隻菠蘿去裝住啲炒飯,青花用咗藍蝶花去為炒飯上色,藍紫色嘅飯粒配上花蟹肉碎🦀、肉鬆、腰果、提子乾、菠蘿🍍、洋蔥等🧅,蟹肉嘅鮮香加上香甜嘅菠蘿,配以唔同口感同味道嘅食材,層次相當豐富👍✝️馬拉盞炒椰菜 $68馬拉盞即喺馬來西亞版嘅蝦醬,食落鹹香惹味😋,我諗就算唔鍾意食菜嘅人食呢個馬拉盞炒椰菜都會變得好鍾意❤️,不過對我呢啲比較鍾意清淡嘅人嚟講就有少少濃味🤏✝️泰式糕點拼盤 $68呢個泰式糕點拼盤有椰青糕、椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕各兩件,啱晒鍾意咩甜品都想試吓嘅人
餐廳:青花 (旺角)

✝️泰式豬頸肉沙律 $86
豬頸肉份量唔少,爽口得嚟帶有炭燒肉香🔥

✝️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138

✝️馬拉盞炒椰菜 $68
馬拉盞即喺馬來西亞版嘅蝦醬,食落鹹香惹味😋,

✝️泰式糕點拼盤 $68
呢個泰式糕點拼盤有椰青糕、椰汁西米糕同斑蘭椰汁糕各兩件,
啱晒鍾意咩甜品都想試吓嘅人,食完之後真喺好想去泰國一轉🥺

飲品叫咗杯泰國珍珠奶茶奶蓋($48)同椰皇($42),
平時珍珠奶茶就飲得多,泰式珍珠奶茶都喺第一次試🧋,本身泰式奶茶比較甜喺預期之內,加咗奶蓋同軟韌適中嘅珍珠,都值得一試;
椰皇唔算好大個🥥,但喺飲落清甜,如果可以打開埋個椰子殼,有得食埋裏面啲椰子肉就更好
2022-06-25
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$225 (Lunch)