青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
3 day(s) ago 0 views
第一次吃完青花的印象覺得普普通通,以為再也不會踏入這間餐廳了。在朋友的邀約之下,給了他第二次機會,但沒想到這次對餐廳食物完全大改觀。所以有了第三次帶家人來體驗青花用餐的經驗。原本對蝶豆花系列沒有什麼太大的興趣,覺得只是用來打卡拍照而已。當店員端上桌時,心裡想:疑~還蠻可愛的。熱呼呼的蝶豆花飯搭配肉鬆和腰果,沒想到竟然這麼match,飯裡的葡萄乾整個畫龍點睛。時不時還可以搭配波蘿一起吃。不喜歡吃沙律的我,覺得超有驚喜。一大碗生菜加上甜甜的芒果和柚子,讓人覺得不會單純只是在吃菜,中間還會咬到一些脆脆的口感,很有驚喜的一道沙律。甜甜加上炭火燒過的豬腩,用生菜包起來吃減少了豬腩本身的油膩感。一定要趁熱吃,冷掉就不好吃了。配飯或配光酥餅都是不錯的選擇,口味偏甜。比起上次點的紅咖哩,更喜歡這次的馬沙文咖哩。多層次口感的楊枝甘露奶蓋,很好喝,但要小心喝完會吃不下其他餐點。熱熱的蝶豆花糯米飯很Q,配上切塊芒果和椰漿,這道甜點真心推薦。今天吃完後家人也表示滿意,叫我之後可以再訂位希望廚師能保持住今天的水準~
所以有了第三次帶家人來體驗青花用餐的經驗。
藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
當店員端上桌時,心裡想:疑~還蠻可愛的。
時不時還可以搭配波蘿一起吃。
柚子大蝦沙律
不喜歡吃沙律的我,覺得超有驚喜。
中間還會咬到一些脆脆的口感,很有驚喜的一道沙律。
路邊炭火豬腩生菜包
光酥餅
一定要趁熱吃,冷掉就不好吃了。
馬沙文奶油咖喱雞
配飯或配光酥餅都是不錯的選擇,口味偏甜。
比起上次點的紅咖哩,更喜歡這次的馬沙文咖哩。
楊枝甘露奶蓋
芒果糯米飯

今天吃完後家人也表示滿意,叫我之後可以再訂位

希望廚師能保持住今天的水準~
5 day(s) ago
路邊炭火豬腩生菜包
光酥餅
馬沙文奶油咖喱雞
楊枝甘露奶蓋
4 day(s) ago 0 views
二訪 旺角 青花頭一次食係朋友揀 大家食完覺得fusion野幾特別 同埋食物兩個女仔食覺得份量大 食唔晒有啲浪費😮‍💨第二次食聽另一個朋友勸試芒果糯米飯真係無介紹錯!好好味呀!☺️熱辣辣糯米飯 配凍椰漿加芒果 再加脆卜卜椰子簿片 冰火爽脆口感係勁多層次!蟹肉面超多蟹肉 鑊氣夠!食晒啲面仲有蟹肉剩🤣串燒類一般湯都幾惹味! 有特色!生菜同肉份量都好多 算抵食!openrice可以訂位好方便 目測我呢兩次黎都多人等位! 回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️#旺角 #泰國菜 #青花
二訪 旺角 青花

第二次食聽另一個朋友勸試芒果糯米飯
真係無介紹錯!好好味呀!☺️

蟹肉面超多蟹肉 鑊氣夠!食晒啲面仲有蟹肉剩🤣
串燒類一般
湯都幾惹味! 有特色!
生菜同肉份量都好多 算抵食!
openrice可以訂位好方便 目測我呢兩次黎都多人等位!

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

#旺角 #泰國菜 #青花
Type of Meal
Dinner
5 day(s) ago 0 views
同行人士 愛泰菜愛到一個點, 就係由泰國返香港 第一餐都要食泰菜.柚子大蝦沙律大蝦 算新鮮, 但唔係好夠大隻. 沙律菜比較少.香辣蟹蒜炒麵好多蟹肉, 炒得都幾香, 炒麵份量比較少. 泰式奶茶泰式奶茶非常香濃 款式多 ,但係唔太夠泰式.

柚子大蝦沙律
大蝦 算新鮮, 但唔係好夠大隻. 沙律菜比較少.

香辣蟹蒜炒麵
好多蟹肉, 炒得都幾香, 炒麵份量比較少.

泰式奶茶
泰式奶茶非常香濃

款式多 ,但係唔太夠泰式.
2024-04-20
嗌咗一個虎蝦紅咖喱,杰撻撻,冇咖喱味,偏甜又唔辣!叫咗一個可能用咗蜜糖煮嘅腩肉生菜包 甜嘅 勁難食 中X晒伏個pad Thai 稍為正常少少!最好食係嗰塊58蚊薄餅同埋杯水 冇下次 講3次 仲要價錢唔平嗌咗三個餸一個薄餅 埋單480蚊!未試過食過一間咁x難食嘅泰國菜
個pad Thai 稍為正常少少!
最好食係嗰塊58蚊薄餅同埋杯水 冇下次 講3次
仲要價錢唔平嗌咗三個餸一個薄餅 埋單480蚊!
未試過食過一間咁x難食嘅泰國菜
2024-04-03 526 views
食物質素算上,價錢中上,由落單到啱單,侍應會發放一個好強烈既「食快啲,食完好走」既訊息,成日問住仲有食物既碟要唔要!!食晒野,問都唔問要唔要加單,就隊張單埋來,當晚用左半個鐘只係食左個沙律同拼盤,重點我地離開時,門口是無人排隊的,只可當快飯系列!
  • 芒果蟹肉沙律
  • 惹味拼盤(小)
2024-03-27 550 views
今日想食咖喱,諗起the Forest有間餐廳幾靚,有泰式咖喱食,睇OpenRice見有咁多好評,就揀咗佢做晚餐 。星期日夜晚6:00入座,不用等位,叫咗奶油咖喱雞、泰式虎蝦金邊粉、馬拉盞炒椰菜 。金邊粉隻蝦都ok, 但啲粉落太多汁去炒,好甜 。好似食番茄汁撈麵咁 。😅馬拉盞炒椰菜都幾惹味 。前面兩個餸食到差唔多個咖哩雞先黎,等最耐但係完全唔熱,咖哩汁偏甜,啲雞肉冇醃過,好似白烚咁 。個碟好大碟,肉就得4件,好多薯仔同蓮藕 。

馬拉盞炒椰菜都幾惹味 。

2024-03-13 619 views
好少寫食評,但覺得有責任寫呢段提醒其他消費者。尋晚2鎹2湯埋數4xx蚊,蝦同埋雞肉有陣味,不新鮮,食落肚感覺唔舒服。冬陰功湯應該都唔係當日整,應該係隔夜翻熱,裡面有隻大蝦,非常不新鮮。雞肉湯都係,肉有陣味不新鮮。炒菜就幾好味,但太油膩。總之呢度食野就係好似影出來幾靚但唔新鮮。服務做得不錯,入座快,上菜速度一般(晚餐時段都比較多人),但有主動問我們要唔要餐具share,之後好快拿來,埋單都快。但我覺得唔會再來食。
好少寫食評,但覺得有責任寫呢段提醒其他消費者。
2024-03-12
2024-03-10 699 views
其實今次都係第二次食,上一次記憶係好食,所以今次再嚟呢度食多次😎首先不得不講一個小插曲,我係門口排隊等前邊嘅人留低個名等位,而我喺後邊亦都有其他食客喺我後邊排緊隊。當佢前邊嘅顧客過咗之後,到我突然間同我講我有冇排隊,第一下我未反應到,我話我book咗位,估唔到下一句係同我講話後邊個個都排緊隊book 左位。我先再答佢,我係有排隊亦都輪到我。可能人流比較多,侍應都比較煩躁,但係呢個即刻體驗有少少輕微不愉快。位置同環境嚟講都係舒服,文青風格。餐牌亦都清晰Mark咗邊幾款特別多人叫😋揀咗個沙律係佢推薦既— 芒果蟹肉沙律🥗作為一個沙律,我同朋友都覺佢落得太多洋蔥,搶左蟹同芒果味,沙律菜亦都較少,蟹肉極都唔夠鮮甜。同我以往食過嘅其他餐廳比較唔算出色大蝦冬陰功(小)份量真係好足,好彩冇叫個大嘅🤣湯唔算多料,但係酸酸辣辣好開胃👍🏻😋😋入邊有啲草菇都唔錯凍泰式奶茶 同 蝶豆花椰子奶蓋~兩樣比較極端,首先泰式奶茶非常濃,好香,真係好似泰國飲嘅奶茶咁👍🏻值得一叫👍🏻相對另外一杯蝶豆花椰子奶蓋,未知係咪因為揀咗少甜?飲落去係完全冇味道,似飲普通奶,亦冇好大奶香味,唔推薦👎🏻香辣蟹蒜油炒麵首先睇落去好多蟹肉,

位置同環境嚟講都係舒服,文青風格。

餐牌亦都清晰Mark咗邊幾款特別多人叫😋

揀咗個沙律係佢推薦既— 芒果蟹肉沙律🥗

芒果蟹肉沙律

大蝦冬陰功(小)
份量真係好足,好彩冇叫個大嘅🤣
湯唔算多料,但係酸酸辣辣好開胃👍🏻😋😋
入邊有啲草菇都唔錯
大蝦冬陰公  (小)

凍泰式奶茶 同 蝶豆花椰子奶蓋~

香辣蟹蒜油炒麵
首先睇落去好多蟹肉,但蟹肉係完全唔夠鮮甜,另外粟米芯亦都普通。
但係調味唔錯,味道啱胃口亦都炒得幾香,麵質有啲似日式拉麵,幾特別😋
香辣蟹蒜炒麵

食完正餐之後,我哋叫埋個甜品🍮
芒果糯米飯
芒果真係幾香甜👍🏻蝶豆花糯米飯亦都顏色幾吸引,加埋椰漿,送到上嚟既時候熱辣辣,咬落好香甜😋
芒果糯米飯

整體菜式好壞參半,如果鍾意打卡同食新式既泰國嘢,呢度都係一個值得一食嘅地方👍🏻
大蝦冬陰公  (小)
芒果糯米飯
藍色嘅飯真係第一次試😆好幾款野食出面都比較少見 而且菜式顏色真係好豐富🎨但人真係好多 記得要提早book位😆-小食拼盤一次過可以試勻雞棗、酸腸、泰式魚餅等五種小食。仲有坊間少見嘅雞皮卷,皮脆油香包住多汁雞肉,值得一試👍🏻-炭火香蒜炒豬腩生菜包豬腩肉每粒燒到好香口,生菜口感清爽,加埋酸辣汁好開胃😋-手抓薄餅新鮮出爐熱辣辣,一層一層鬆化又好香,個人食法鍾意加埋豬腩肉一齊食,感覺好似多左個小食咁😆-白冬陰功白冬陰功都係第一次試,椰汁雞湯感覺溫和,湯底好多香料泰式風味十足,對唔食辣人係個good option!-🏠:青花📍:旺角The Forest 1樓 107-108鋪
小食拼盤
炭火香蒜炒豬腩生菜包
豬腩肉每粒燒到好香口,生菜口感清爽,加埋酸辣汁好開胃😋
手抓薄餅
白冬陰功
🏠:青花
📍:旺角The Forest 1樓 107-108鋪
2024-01-27
2024-02-29 407 views
係旺角forest mall入面的《青花》秦式餐廳,走純白淡雅路線,以木系燈飾和淺啡色的鼠尾草做佈置裝飾,于人一種悠閑舒適放輕鬆的感覺,置身其中完全唔覺得自己係旺角鬧市,好讓客人可以享受當中的寧靜舒泰🔮炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲雖然外表好似燒到好燶,但係食落竟然超級軟嫩,豬肉夠腍,牛肉甘香,沙嗲香甜且花生香味濃郁,十分惹味🔮白冬陰功南薑椰汁雞湯我一向都好鍾意飲冬陰公湯,這款白冬陰功湯以椰汁做底,跟平時成日飲到的紅椒湯底相比起來,就更加多添了一份清椰香味道,特別這湯底用雞骨雞肉來熬製,份外鮮味,配以南薑,青檸,香茅,檸檬葉和其他泰式香料等,酸辣醒胃又鮮味🔮荔枝菠蘿紅咖喱大蝦泰國菜經常都會以水果入饌,在紅咖喱入面特別加入菠蘿和荔枝,其鮮果甜味不但可以中和辛辣的咖喱,更加可以突出其泰國特產的地道感,蝦肉新鮮質爽口彈牙又大隻,啖啖肉,紅咖喱汁底不但有蝦鮮味,又有果甜香,再加上陣陣椰奶味,無論口感味道都很有層次,用來送飯或者配薄餅食都好正呀!🔮藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯以蝶荳花水來煮椰漿飯,藍藍紫紫的賣相又真係幾好打卡,加入煎蛋餅碎然拌勻,上面舖滿一層手拆的鮮蟹肉碎,一啖入口,軟糯香口又鮮味,伴碟還有大大階的

🔮炭燒牛豬雙拼串燒沙嗲

🔮白冬陰功南薑椰汁雞湯

🔮荔枝菠蘿紅咖喱大蝦

🔮藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯
以蝶荳花水來煮椰漿飯,藍藍紫紫的賣相又真係幾好打卡,加入煎蛋餅碎然拌勻,上面舖滿一層手拆的鮮蟹肉碎,一啖入口,軟糯香口又鮮味,伴碟還有大大階的鮮菠蘿,上菜前輕燒一會,鮮甜爆汁,旁邊還有炒香過的腰果和肉鬆,再加上一朵蘭花作點綴,確是一道滿滿泰式風情的炒飯呀

🔮菠蘿熱情果茶
一杯含有一整個新鮮的熱情果蓉,加入鮮菠蘿粒和梳打水,新鮮清爽又減膩
[📍旺角|青花(THE FOREST)]旺角鬧市市中心既泰國菜 地理位置好方便行完街 睇完戲過去食 係一個方便之選呢到既野食 熱辣辣 賣相靚 影相打卡一流野食味道都非常不錯 款式又多 另外餐廳環境又係賣點之一 主打波希米亞風而且設有露台位置 有露營既感覺一班朋友仔傾下心事 影下相就岩哂喇
[📍旺角|青花(THE FOREST)]
而且設有露台位置 有露營既感覺
一班朋友仔傾下心事 影下相就岩哂喇
2024-02-26
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
2024-02-23 243 views
約了朋友食飯,已知是限時1個半鐘,已早早下單叫嘢食,餐牌種類又不是太多。但服務態度極差,話限時1個半鐘,45分鐘就比張單叫你埋單,然後不斷吹你埋單,仲態度極差,最後還有一個不知是否餐廳主管,我話仲有15分鐘才夠鐘,他還大大聲聲話還有15分鐘才埋單。根本出面都無人等位,都吹你埋單,食到一肚子氣。食物又不是太好食。真是太差的餐廳,以後都不會幫襯。隔離枱比我哋還早來,都無我哋吹得這麼緊,怪不得8點後都無人等。
2024-02-23
餐廳的環境充滿自然的波西米亞風🦥,淡雅的色調襯以花草擺設和柔和燈光,在The Forest中打造了一個細緻恬適的空間。💐🪹🍂🤎🪻冬蔭單骨炸雞翼 $82炸雞翼色澤金黃香脆,炸得外脆內嫩,表面灑上一層冬蔭功粉,香氣撲鼻。中間的雞肉散發出豐富的雞肉香,口感濕潤多汁,令人忍不住一口接一口品嚐。🪻豬腩生菜包 $118豬腩肉的肉質肥美多汁,上桌時散發出的香氣引人垂涎。將豬腩肉鋪於生菜內包裹,再蘸點惹味的秘製醬汁。一口咬下,飽滿的肉味在口中蔓延,非常誘人。🪻芒果蟹肉沙律 $118芒果蟹肉沙律用了新鮮芒果,點綴於鮮美的蟹肉中,與沙律菜的爽脆清新交織在一起。除了紫洋蔥味道偏辣,整體散發清新的滋味。🪻三色冰奶蓋 $48首先上桌的三色冰🌈,賣相非常吸引,充滿質感。龍鬚糖製成的奶蓋七彩繽紛,呈紅、黃、綠三層顏色。舀一口入口,味道甜而不膩,讓人驚喜連連!🪻斑蘭椰汁糕(4件)$48每一顆椰汁糕都小巧可愛,吃起來分外心情愉悅。口感軟軟綿綿,濃郁香甜卻不膩口,先是椰香撲鼻而至,斑蘭味道似有似無的清香也在其中,入喉後帶來甜甜的回甜。🪻椰皇 $42椰皇水的味道清新回甜,傳來陣陣椰香氤氳。青花旺角奶路臣街17號THE FO

🪻冬蔭單骨炸雞翼 $82

🪻豬腩生菜包 $118

🪻芒果蟹肉沙律 $118

🪻三色冰奶蓋 $48

🪻斑蘭椰汁糕(4件)$48

🪻椰皇 $42
椰皇水的味道清新回甜,傳來陣陣椰香氤氳。

青花
🐮青花 (THE FOREST)🐮🐮#hkbeeflover_泰菜🐮#hkbeeflover_旺角• • • 🐮🐮評價🐮🐮 🐟泰式涼拌三文魚清新爽口!三文魚切成薄片後,用泰式醬汁和香草、辣椒等調味料拌勻,魚肉吸收了豐富的味道口感柔軟且多汁伴隨著微辣和酸甜的風味極度推介!🍢炭燒牛肉串燒沙嗲肉質軟冧,香氣四溢微焦的炭燒外皮沙嗲醬微辣和微甜的風味能夠提升牛肉的美味💙藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯一道精心搭配的菜式藍蝶花增添菜餚的視覺效果炒飯中加入了蟹肉和菠蘿蟹肉份量不少提供了鮮甜的風味菠蘿的酸甜則與米飯搭配得很好🥳椰皇非常大一個!內裡椰水飲極飲唔完!最鐘意佢清新嘅感覺 潮濕天氣飲用一流!🤤蝶豆花椰子奶蓋蝶豆花常用於製作茶飲非常健康以椰汁和牛奶為基礎調製而成的奶蓋飲品椰汁的香氣和奶蓋的濃郁口感相互融合配搭有心思!• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮青花 (THE FOREST)旺角奶路臣街17號THE FOREST 1樓107-108號舖

🐮青花 (THE FOREST)🐮

🐮#hkbeeflover_泰菜
🐮#hkbeeflover_旺角
• • •
🐮🐮評價🐮🐮

🐟泰式涼拌三文魚
清新爽口!
三文魚切成薄片後,
用泰式醬汁和香草、辣椒等調味料拌勻,
魚肉吸收了豐富的味道

提供了鮮甜的風味
菠蘿的酸甜則與米飯搭配得很好

🥳椰皇
非常大一個!
內裡椰水飲極飲唔完!
最鐘意佢清新嘅感覺
潮濕天氣飲用一流!

🤤蝶豆花椰子奶蓋
🐮女友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎
🐮男友總評分
🤎🤎🤎🤎🤎

🐮青花 (THE FOREST)

2024-02-04
  • 泰式涼拌三文魚
第一次到这家店,整体味道是不错的,咖喱味道很浓郁,有两点不足,冬阴功汤的虾很不新鲜,就一只大虾,但肉质很不新鲜,肉全软的,一点都不Q弹,不是新鲜的虾。还有一点,一位女生服务员态度很差,可能看我们说着普通话内地人,她放了Menu在我们桌上让我们扫码点单,但没注意到她还放了另一个二维码来点单,多问了一句,就很不耐烦,说我要注册会员干嘛一堆话,心想着她看不起谁,不懂我们几个其实比她富裕吗?就这种态度竟然还好意思收10%服务费!下次是不会来这家店,好吃的泰国菜有很多选择!
2024-02-06