2019-06-13
天山小館原來係屋企附近都開左一段時間,但由於好少行水星街果邊,所以留意唔到。一入到去就見到D裝修好有新彊特色之餘又FUSION香港人餐廳既特色─有卡位!老闆娘熱情為我地推介特色小菜,原來老闆娘係新彊女子,唔怪得咁靚啦。我地係老闆娘既介紹下,叫左個手工涼皮,涼皮好滑,配埋酸酸辣辣既汁好夾、好開胃。雖然我唔太好羊,但朋友鐘意食,於是就叫左烤羊肉串同羊肉餡餅。老闆娘講得岩,D羊一D都唔羶,好好味,連我都忍唔住食左好多。之後就叫左招牌菜陳醋咕嚕肉,果然名不虛傳,外脆內軟,好有肉汁,加上粉漿唔厚身,個汁酸酸甜甜,開胃之餘又解膩。但肉食性既我地最後忍唔住叫左個士多啤利骨,排骨炸到好酥脆,士多啤利味好香,令人一食再食。由於食得好飽又食左好多熱氣野,所以叫左杯紫貝天葵,係我飲過最好飲既紫貝天葵,甜度岩岩好。