2024-02-26 406 views
「湯 。雞」從以往去葵芳只係食小店小食,買咗一大堆,搵個地方坐底食。今次就試吓間坐喺度舒舒服服享受一個正餐。一直想試吓係3樓(頂層)叫「湯。雞」既店。我哋分別叫左一個醉雞藥膳湯面,及鮑魚雞 雞湯飯。每個都係$80有找。首先,個醉雞另外用小碟盛上,唔會同埋啲藥膳湯混淡左啲味道,醉雞味濃、口感滑口,食完一口雞再飲個藥膳湯,湯味濃,但唔會有平時藥膳湯的苦澀味,雖然兩者味道都濃郁,而不搶對方嘅味;再試一下雞湯飯,也是重雞味,雞味帶甜,雞味濃而不咸,似足媽媽煲既老火湯。最後我哋連最後一口湯水都飲哂,一滴不留。令我一去再去葵芳既理由。
「湯 。雞」
2024-02-20
$80 (Lunch)
  • 藥膳醉雞