真係唔搵都唔知道北角呢度原來有間隱世火鍋店,話說今日同男朋友過開嚟呢邊,因為佢係一個火鍋控,經搜尋底下先至發覺原來喺呢度有間火鍋店職員已經攞咗一盆醬料盤俾我哋,款式都幾多嘢揀,可以按自己嘅選擇整醬汁出得嚟打邊爐梗係叫返個特別啲嘅湯底啦!今日叫咗胡椒豬肚布袋雞做湯底,顧名思義就係用豬肚包住隻雞,因為湯底製作需時,所以叫咗之後都要等一段時間,不過呢個湯底絕對值得等候一大個湯鍋承載着嫩嫩嘅雞肉,因為雞肉開始嘅時候係用豬肚包住,可以令到受熱程度冇咁大,所以就算湯啱啱滾起,雞肉都係非常之嫩,平時做湯底嘅雞肉絕對唔會食,今日竟然我同男朋友都搶着食,特別係佢雞俾肉位置,嫩滑程度爆燈除咗佢個雞之外,當然要試吓佢嘅胡椒豬肚湯,護照豬肚湯比起平時就咁單叫嘅湯水冇咁濃郁,味道相對比較清,不過因為火鍋會越煲越濃關係,個人覺得食到中段嘅時候再飲啖靚湯,嗰時嘅胡椒豬肚湯就係最好味👍🏻不過呢個湯底亦都有佢嘅缺點,就係因為胡椒太多令到食菜嘅時候會沾滿胡椒喺入邊,食起上嚟比較麻煩因為兩個人,所以叫你食都唔算好多,主打一定有牛肉!呢度嘅牛肉用上牛頸脊,識落比平時嘅手打牛肉好味而且帶有牛香味,佢嘅色澤都睇到佢好新鮮,黎到點

出得嚟打邊爐梗係叫返個特別啲嘅湯底啦!

因為兩個人,所以叫你食都唔算好多,主打一定有牛肉!呢度嘅牛肉用上牛頸脊,識落比平時嘅手打牛肉好味而且帶有牛香味,佢嘅色澤都睇到佢好新鮮,黎到點樣都要叫一份牛頸脊試吓啦

如果有選擇困難症,又想試吓唔同嘅手打丸,就可以叫呢個金牌手工丸
(豬肉丸,手打鮮牛丸,野生黑松露丸,蟹子鮮蝦丸)

兩個人黎食個人都可以試到一款唔同口味嘅手工丸,牛丸雖然唔算超級彈牙,不過佢嘅牛尾都唔錯,蟹子鮮蝦丸同野生黑松露丸比較特別男朋友就比較鍾意食鮮蝦丸,而我就鍾意食黑松露味比較重嘅,好少有加入黑松露元素組成嘅手工丸,鍾意食黑松露嘅人可以試吓

另外仲叫咗桂花蚌同野生竹笙等等,每次出去打邊爐都會叫桂花蚌,因為佢嘅新鮮指數唔錯,而且口感彈牙爽口,而且鮮味十足!所以每次都成為我哋打邊爐必點嘅食材之一

野生竹笙比平時出邊食嘅厚身,而且爽口過人,不過份量略嫌覺得比較少,如果可以多啲就更加好啦

兩個人食嘢嘅選擇唔好一班人咁多,不過呢度嘅食材真係幾新鮮架!有機會再嚟北角嘅時候一定會再試吓佢其他嘅湯底

除咗單點之外,其實呢度仲有超優惠嘅火鍋套餐,二人套餐嘅嘢食都唔錯,都只係$488 ,如果覺得唔夠嘅就再另外單點其他嘢食,為起上嚟個價錢都幾抵食㗎
2020-07-12
Type of Meal