2019-07-31
早兩日約朋友食飯,佢住喺筲箕灣,就帶我去食呢間有質素嘅隱世潮州打冷,由於店舖附近都喺住宅區,呢間小菜館的常客應該係附近的街坊,感覺超級隱世😆😆最岩同fd吹下水,食下小菜嘅好地方👍🏻🏡睇個門面,以為會好細間,但入到去原來都唔細,坐喺卡位同fd傾計,唔會聽到隔離位嘅對話🤣🤣食物方面,Menu上嘅款式種類多,基本嘅潮式菜式都有,而今次叫左幾款小菜黎配啤酒😋😋黃金炸蝦🍤🍤🍤$138外皮香脆,每一啖都有滿滿嘅鹹蛋黃,肉質新鮮,冇雪藏咗好耐嘅感覺🤤🤤椒鹽九肚魚🐟🐟🐟$94九肚魚肉質嫩滑,有口感,外皮夠脆,唔會食空氣咁,啲肉冇散開,有質素👍🏻蜜椒薯仔牛柳粒🐂🐂🐂$102食過好多唔同打冷嘅蜜糖薯仔牛柳粒,呢間好滿意😍好好食,🥔外面炸到微硬,一咬入面嘅薯仔軟綿綿🥔配搭牛柳粒真係好絕配,牛柳粒唔韌,唔硬,口感岩岩好🤤之後叫咗碟蒜蓉炒菜$70,唔會太咸🥬🥬🥬最後當然要叫支藍妹啤酒$32,配搭打冷菜式一流
黃金炸蝦🍤🍤🍤$138
椒鹽九肚魚🐟🐟🐟$94