Restaurant: Le Paradis Cafe & Restaurant
Terms & Details:
2021-09-02 1143 views
近排要食返餐好慰勞自己,好在有閏密搵隱法國菜,放慢平時急速嘅腳步,難得慢食3個鐘。係平平無奇嘅商廈有一間法國餐廳,真係要仔細啲搵。一入去已經同外面煩囂嘅尖沙咀不同,燈光偏暗,每一台有個小燭台,好有氣氛。最特別嘅係排滿迷你香水樽。西班牙辣肉腸沙律配柚子蜜醋,柚子蜜醋中帶甜,清新開胃。西班牙風乾火腿芝士拼盤有三款火腿,富有鹹香。香煎珍寶帶子伴黑松露油。帶子煎得金黃色,配埋黑松露,更加突顯鮮味。黑松露蘑菇湯,又係黑松露嘅產品。黑松露味喺蘑菇湯嘅配襯下更突出。湯好濃郁,仲會有啲野菌碎。口感方面好creamy,閨蜜同我都對呢個湯情有獨鍾。另一個湯係法式龍蝦湯,好濃嘅龍蝦味,好適合重口味人士。好欣賞佢入面仲有一絲絲龍蝦肉,口感豐富。上主菜之前店員好細心俾咗雪芭我哋清一清口腔。主菜有西班牙黑毛豬架配蜜糖芥末籽。豬扒竟然有得揀生熟!我哋就膽粗粗食七成熟。果然係睇到同食得出分別。雖然豬扒有厚度,但溫度火力控制好好,一切就見到淡淡的粉紅色,同平時嘅豬扒唔同。食落好嫩滑。外邊煎得好,有封肉汁嘅作用,入面仲有moisture。黑毛豬本身豬味濃,唔使點樣點醬都有味。以為普通嘅煎豬扒都好有驚喜。另一款主菜點咗煎封

西班牙辣肉腸沙律配柚子蜜醋

黑松露雜菌湯

法式龍蝦濃湯

雪芭

上主菜之前店員好細心俾咗雪芭我哋清一清口腔。
西班牙黑毛豬架配威士忌蘋果蓉伴蜜糖芥末汁

煎封法國油鴨髀伴自家製雜莓醬

另一款主菜點咗煎封法國油鴨髀配野莓汁。真係孤陋寡聞,少食法國菜,店員見我哋咁迷惘就推介油鴨髀。法國油鴨髀皮脆,有啲油脂,肥瘦適中。
Brownie

到個人好期待嘅甜品!!心情差一定食朱古力,好需要安多芬啊。甜品叫咗Brownie同埋法式焦糖燉蛋。Brownie好大份,賣相仲好得。入面濕潤,滿滿朱古力同幸幸福感。Brownie仲有果仁,增加口感,亦唔會死甜。
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋上面嘅脆脆焦糖配合細滑嘅燉蛋。

豐富嘅一餐,放慢節奏享受美食。有美食同朋友充曬電。真係好適合閏密/ 情侶一齊黎!

~ Feed my soul with delicacy and friends~

2021-08-30
西班牙辣肉腸沙律配柚子蜜醋