2023-08-29 1170 views
很久冇來過北區,碰巧有事情喺呢邊做,就約咗朋友係到食飯。夜晚唔太多選擇,選擇一些熟悉的餐廳比較有保證,陳儀興由新蒲崗去到太子都有保證,來到鰂魚涌應該問題不大,而且上樓的餐廳,應該較容易book位。就係鼎鼎大名嘅金峰靚靚粥麵附近,一個完全唔似有食肆嘅商場七樓,完全冇諗過呢度竟然有地道潮州菜,仲要之前請喺街鋪嘅陳儀興。兩個人,先來個湯,我點了正常必點嘅胡椒豬肚湯,呢到竟有護國菜,D先生選了這個,記得今年試左一間私房菜,同樣有呢個菜式,還加上了蟹,今晚就主力以菠菜為主角,可能好多人都會問呢個究竟係乜嘢,護國菜是一道潮州特色傳統特色菜式,廟中僧人為保護宋少帝,係佢哋自己一塊番薯地,採摘了一些新鮮的番薯葉子,去掉苦葉,製成嘅一個菜湯,流傳至今,今天用上嘅係菠菜,而非番薯葉,不過味道好濃,而且呢個菜式真係唔係度度有得食。珠玉在前,當然胡椒豬肚湯就即刻好遜色,不過當然不差的,只不過護國菜太搶鏡。大眼雞魚飯,又係必點菜式,起哂肉,好容易食,加上那個醬汁,魚肉彈牙又有魚香,算不錯。鵝三寶有鵝肉、鵝肝、鵝腸,加上豆腐係底,個鹵水剛好,同太子新蒲崗感覺差不多,質素做到非常之有連貫性,個人好愛鵝肝,同另一間香

很久冇來過北區,碰巧有事情喺呢邊做,就約咗朋友係到食飯。

鵝三寶有鵝肉、鵝肝、鵝腸,加上豆腐係底,個鹵水剛好,同太子新蒲崗感覺差不多,質素做到非常之有連貫性,個人好愛鵝肝,同另一間香港仔都係質素平靚正。

尾聲用普寧豆醬炒嘅通菜,唔算鹹,送飯送粥都一流。