falav
falav
Level 4
2025-09-10
Follow
約咗朋友食飯,想坐得舒服又有D格調,提議去呢間法式小館。

餐廳佈置幾有法式小館感覺,樓底夠高,配以昏暗燈光,唔會太嘈雜,幾岩食野傾計。

除咗散叫,仲有提供晚市套餐,由2-5人都有。包餐湯,小碟及主菜。咁就叫個2人餐 ($558) 唔駛煩腦又抵食。

先送上餐湯配精緻麵飽

今晚嘅餐湯係忌廉薯仔湯,入口夠熱度,口感滑溜,有薯仔嘅綿度,一客份量都唔少,食埋個牛油餐飽都幾滋味。

小碟鍾情呢客蟹肉牛油果他他,兩款都係喜歡嘅食材,作為一個開胃凍盤。

上層舖滿鮮甜蟹肉,下層嘅牛油果碎再混入青瓜,洋蔥及蕃茄碎,軟滑與清爽兩種不同口感融入口中,食完有清新感覺。

仲有Happy Hour,買一送一,就黎杯舒爽吓。

Green Apple Mojito ($85) 及 (無酒精) Sparkling Peach Sunrise ($65),兩杯都係以果味為主,好岩夏天飲,再加上有梳打水嘅氣感,前者仲有白朗姆酒嘅加持,仲有feel。

兩款主菜分別選擇牛及鷄
另加$50,點選阿根廷安格斯肉眼牛扒,配巴黎牛油汁及薯條,賣相簡而清。

肉眼扒有點厚度,兩面燒得香香,柯打咗五成熟,輕鬆切開無難度。肉質香嫩多汁,肉味幾出,相當出色。

另一款為法式烤黃鷄半隻,配以半半磨菇汁及薯蓉,份量相當對眼。

烤得鷄皮帶點香脆,皮下無咩脂肪,連皮食都無負擔。

鷄肉烤完仍然保留肉汁,無需額外醬汁都已經夠味,又係好味嘅。

仲有個磨菇汁及薯蓉,兩者一齊食,超級好味,係呢道菜嘅另一亮點。

仲有值得一提嘅係餐廳經理Louis招呼有禮,呢餐食得相當滿意。
Like
Ratings