小火山 (Closed)

The Volcano
銅鑼灣· 新式泰滋味燒肉火鍋 小火山📍灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B➰好歌推介「成就計時逐個追,難道我們難活得瀟灑乾脆 ,踏上不歸之旅。」.#潛水 #張敬軒 #林家謙➰朋友最近表示一間新張試業的泰菜餐廳,與平時泰式料理與別不同,鐘意新鮮感嘅我當然立即表示要去。.餐廳位於銅鑼廣時代廣場旁約3分鐘路程,餐廳裝潢以工業風配搭木系風格,燈光柔和偏暗,最大驚喜仲有Live Band表演,可以邊食邊聽歌,非常寫意。.➰𖥕Mookata Meat Platter 💲298 Mookata係泰文解作“豬肉鍋”,最大特色就係結合泰式邊爐及韓式燒肉,係香港非常少見,依份套餐已包含肉類拼盤,2款湯底,1份正宗烤肉醬汁,可以自己揀燒肉或者打邊爐,悉隨尊便,非常自由。.❀冬陰功湯底併牛骨湯 ⭐️4.2/5⭐️冬陰功湯底帶酸酸甜甜,微辣甜酸滋味非常過癮,用黎配搭海鮮及肉類都非常唔錯。.牛骨湯比較似泰式船麵嘅湯底,非常香濃,用來灼肉一流,而且追加一個粉麵更可自製泰式船麵,非常惹味,十分推薦。.另外仲附有4款沾肉醬汁Nam Jim Jaew,全部都係泰式風味,其中最鐘意泰式海鮮沾醬,味道酸辣惹味,啖啖泰式風情。.✥燒

銅鑼灣· 新式泰滋味燒肉火鍋

小火山
📍灣仔堅拿道西10號冠景樓1樓B

➰好歌推介
#潛水 #張敬軒 #林家謙

𖥕Mookata Meat Platter 💲298
❀冬陰功湯底併牛骨湯 ⭐️4.2/5⭐️
✥燒肉拼盤-美國安格斯牛肉拼盤 +💲30 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳有三種有燒肉拼盤可以選擇,牛魔王嘅我地當然係選擇安格斯牛肉拼盤,有齊牛小排、封門柳、下肩胛翼板肉及牛胸腹四款唔同既部位,非常滿足,用黎燒肉同打邊爐都一流。
蔬菜拼盤

✥小火山小食拼盤 💲88 ⭐️4.1/5⭐️
有齊泰式炸豬肉丸,栗米餅,豬肉腸及腐皮雞卷,一次過滿足多款口味,其中栗米餅香甜脆口,腐皮雞卷外脆內嫩,是比較鐘意的款式。
小火山小食拼盤

✥手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁 💲58 ⭐️4/5⭐️
不是平時的炸蝦餅,混入更多豬肉搞拌的蝦多士入口雖然沒有平時的彈牙,但味道更為濃郁,配上糖醋汁亦十分滋味。
手製泰式肉碎蝦多士配糖醋汁

✥手打流心鹹蛋黃墨魚丸(4粒) 💲58 ⭐️4.1/5⭐️
墨魚丸手打大大粒,灼熟後要小心,鹹蛋黃流心爆醬效果非常強勁,惹味之選。
手打流心鹹蛋黃墨魚丸

✥蝶豆花芒果糯米飯(2件) 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
最後甜品當然少不了芒果糯米飯,兩件芒果糯米飯擺盤似足壽司咁精緻,最欣賞加入脆米,推薦。
蝶豆花芒果糯米飯

𖥕泰式奶綠 💲48 ⭐️4/5⭐️
𖥕Pina Colada 💲78 ⭐️4/5⭐️
餐廳提供多款酒精及無酒精飲品,泰式奶綠非常濃郁,鐘意飲奶綠嘅朋友要試試。依我點左杯Pina Colada亦都非常夏日清爽,唯一美中不足就係溶冰之後比較淡口。
Pina Colada

➰總結
餐廳以香港少見嘅創新泰式邊爐及燒肉作主打,非常有新鮮感,而且有live band炒熱現場,非常熱鬧,彷如置身曼谷夜市,環境氣氛一流,店員亦非常熱心,鐘意試新野嘅朋友不容錯過。

➿➿➿
蔬菜拼盤