2021-12-19 113 views
疫情放緩,又涷涷地,胃口大增,係最佳的時候同朋友去食放題,食餐勁嘅!朋友喺銅鑼灣返工,好耐都唔見一次,平時唔想食放題嘅佢竟然難得話想食,我呢個大食鬼當然唔放過啦。食就梗係揀間黃店—瀛豐放題料理專門店!一坐低冇耐,店員就講解落單係用QR CODE,同拎咗兩盅燉湯過嚟,材料豐富幾清甜幾好飲。之後再上埋個刺身拼盤,加$138有埋海膽帶子+生蠔任食,好正啊!刺身拼盤樣樣都有,已經唔洗再單點,夠哂2個人食嘅份量,而且賣相光澤,味道亦都係新鮮!海膽帶子不過不失,普普通通。反而有驚喜嘅係生蠔,原先仲諗住喺放題食得嘅生蠔都係唔新鮮,但食落比我預期好,雖然蠔身比較薄身,但味道鮮甜,蠔味夠!食放題除左刺身,當然要叫幾款壽司嚟食,我欣賞呢度嘅壽司飯夠細舊,而賣相夠哂吸引,所以食多幾件唔同款嘅都唔覺得滯,亦都留返個肚食下其他野。天婦羅、豬耳、皮蛋其實同出面食嘅一樣,味道都ok。反而,炸物同熟食我同朋友都幾滿意!芝士年糕同炸雞軟骨夠爽脆,而且夠熱,唔會涷冰冰,眨下眼就食哂落肚。我就冇食到麻辣田螺,不過朋友話田螺幾新鮮冇臭味,而且辣味入到肉,佢誇張到食哂成碗,睇嚟幾好味。整體來講,瀛豐放題質素唔錯,終於眀白點解可

天婦羅、豬耳、皮蛋其實同出面食嘅一樣,味道都ok。

整體來講,瀛豐放題質素唔錯,終於眀白點解可以喺同行連鎖放題餐廳中,仍然屹立不倒!