今日中午落銅鑼灣食飯,喺Fashion Walk附近有呢幢華人銀行大廈,樓上有一間環境幾清幽嘅西餐廳。有個任食沙律吧,選擇唔算多,但都有基本既沙律配料。沙律菜都有兩款,另外有粟米、秋葵、甜椒、番茄仔等等,沙律醬都有三款,我就揀左油醋,好似無咁肥嘛。最後可以落啲煙肉碎同埋麵包脆粒,夠晒脆口。主菜有十款可以揀,朋友揀左大蝦青口番茄蓉意粉($108),我就揀左美國頂級西冷牛扒配紅酒汁($138),呢個可以揀配薯條加菜、飯或意粉。我見出邊已經好多菜可以食,又唔想食咁多飯,我揀咗要意粉啦。等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。等左15分鐘左右主菜就嚟啦,個意粉係用蒜蓉炒嘅,好有蒜香。牛扒用左紅酒汁,都幾入味,同平時用牛油煎既牛味有啲唔同,將牛味帶上另一層次。咬落肉質都幾嫩,容易咬,唔會好多筋。朋友既蕃茄蓉意粉望落幾足料,我試左隻蝦,無雪藏味,幾彈牙。個蕃茄蓉做意粉汁都酸甜適中,廚師幾好手勢啊。最後就上埋餐飲,我要左杯熱咖啡,朋友要熱檸茶。自問有啲咖啡上癮而且飲得幾濃味,而我覺得呢度既咖啡都幾夠味,我本人幾鍾意,加奶之後好容易入口,唔需要加糖。呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之

等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。
羅宋湯

西冷扒

大蝦青口蕃茄蓉意粉

咖啡

呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之間隔得幾開,所以傾計唔錯啊。
2019-07-02
$140 (Lunch)
羅宋湯
西冷扒