2019-07-24 1220 views
喺四樓做facial,聽個姐姐話二樓間餐廳幾好,有個自助沙律吧,可以去試下。於是兩姐妹做完facial就落咗去食嘢。環境幾闊落,有卡位,座位都係沙發凳,坐得幾舒服。仲有個大窗邊可以見到出面街景。我哋坐低嘅時候已經就快兩點,人流唔多,沙律吧嘅狀態幾整齊,令人滿意。午餐餐牌所見都係以意粉漢堡包為主,啱晒我呢啲無飯主義者。我哋叫咗兩個餐,可以有埋自助沙律吧、是日餐湯,再加咖啡一杯,個餐嘅setting 都叫做似模似樣。點完餐就有兩件麵包先到,有溫度嘅麵包,外皮鬆脆,內裏軟熟。沙律吧嘅種類繁多,素食嘅朋友應該可以有幾個回合,水果同沙律菜都好新鮮。粟米湯熬得很有誠意,仲食到啲粟米碎粒添,味道濃郁,口感順滑。清香牛肝菌好健康,加埋啲忌廉汁,好啱我哋胃口,而且份量夠我哋兩姐妹share。漢堡包個份量頗為驚人,好多層,大大塊芝士,好厚嘅安格斯牛肉,新鮮蕃茄,口感豐富。食物質素上乘,環境都幾好,好relax,可以為您的假期增添不少氣氛。
於是兩姐妹做完facial就落咗去食嘢。

午餐餐牌所見都係以意粉漢堡包為主,啱晒我呢啲無飯主義者。

點完餐就有兩件麵包先到,有溫度嘅麵包,外皮鬆脆,內裏軟熟。

牛肝菌忌廉闊麵條

美國安格斯牛肉漢堡

牛肝菌忌廉闊麵條
美國安格斯牛肉漢堡
2019-07-18 779 views
位於鬧市銅鑼灣的她今晚即將現身於我臉前她以一身誘人的濃味再配上典雅的賣相更襯上昏黃醉人的氣氛她就是……一開Lift門用手再推門她就是……Hugo Le Restro Grill !門口旁,第一個使我瘋了……便是……………………salad自助吧已熱切期侍中目測至少有20款美有不同健康的沙拉菜、迷人中蝦、活潑青口、多款怡人生果如靚彎桃、沙津醬蘋果,吸晴哈密瓜及撩人的菠蘿等等一碟前菜加上自選三款醬汁開胃千倍、食指動彈萬次了!我跟朋友分別叫了兩款dinner set ,在柔和燈光下,大吹特吹,竟吹出人生如何好好規劃,究竟人生是可預計抑或早已編好了?大概哲學的命題可以透過討論化身做哲學家一起探討吧!美國頂級紐約客牛扒: 比手板還要長的牛扒,我知它是來自紐約牛扒 (New York strip steak。 紐約牛扒是一種取自牛前腰脊肉的牛扒,在澳洲又稱無骨西冷牛扒(Boneless sirloin),別名包括strip loin或shell steak等。有說早期在美國東部,所有牛隻在宰殺後又尚未冰凍之前,會送往紐約的肉舖分割出售,而最好的腰脊肉則留在紐約給客人享用,因而得出這個名字。肉味不實,

位於鬧市銅鑼灣的她
今晚即將現身於我臉前
她以一身誘人的濃味
再配上典雅的賣相
更襯上昏黃醉人的氣氛
她就是……
一開Lift門用手再推門
她就是……
Hugo Le Restro Grill !
門口旁,第一個使我瘋了……
便是……………………
salad自助吧已熱切期侍中
目測至少有20款美
一碟前菜加上自選三款醬汁
開胃千倍、食指動彈萬次了!
美國頂級紐約客牛扒: 比手板還要長的牛扒,我知它是來自
紐約牛扒 (New York strip steak。
肉味不實,何其鬆化!
肉脂分佈尚算均勻!
有嚼勁,口味一流!
切出也有絲絲血水!
粉紅肉表露無遺!!
配上秘製醬汁!!
直擊味蕾不同區域!
再一次有理由的淪陷了!!
2.極致煙肉鮮忌廉意粉:
叉子鑽動中馬上放入口
多汁但不結但味覺滿瀉
忌廉汁與carbonara 天配
熱度合適汁度恰好味也夾
下次下次下次一定再嚐……
其他的超級皇牌菜式
復仇者聯盟製式啓動了
I will be back !!!
2019-07-04 491 views
Hugo Le Resto Grill - 西式扒房夜門口牆身以紅磚色的背景配上銀色的突字招牌,一進內看見一面綠化的牆身,原來是沙律吧,木紋色的地板配上酒紅和深灰的梳化座位,優雅寧靜的環境。自助沙律吧套餐還包括沙律吧,選擇也多,有幾款沙律菜、栗米、薯仔、哈蜜瓜、菠蘿和蕃茄仔,另外還有冷盤的海蝦和青口,配上麵包粒和不同的醬汁如黑醋、千島醬和胡麻醬。干邑龍蝦濃湯濃郁的龍蝦湯,湯底稠度剛好,不會太稀或太稠,龍蝦精華溶在湯中,每口也有濃濃的龍蝦味,當中加入龍蝦粒,有口感又鮮味;再配上脆口的烘底蒜蓉包,一滲一咬。美國頂級牛肩肉扒五成熟度的牛肩肉扒,一切開時肉汁流出,表面的牛油慢慢溶化並滲到牛扒當中,牛肩肉牛味濃,肉質結實有咬勁,可配上岩鹽或黑椒一拼吃,配菜是炒雜菜,還有脆炸粗薯條。煎鵝肝鮮露荀炒飯炒得乾身粒粒分明的蛋炒飯底,味道清清的,加入露荀增加口感,在飯上是香煎過的鵝肝,濃烈味道和香氣的鵝肝點綴了整個炒飯,令味道完全吊出來和完整了。
Hugo Le Resto Grill - 西式扒房夜

自助沙律吧

干邑龍蝦濃湯

美國頂級牛肩肉扒

煎鵝肝鮮露荀炒飯
今日中午落銅鑼灣食飯,喺Fashion Walk附近有呢幢華人銀行大廈,樓上有一間環境幾清幽嘅西餐廳。有個任食沙律吧,選擇唔算多,但都有基本既沙律配料。沙律菜都有兩款,另外有粟米、秋葵、甜椒、番茄仔等等,沙律醬都有三款,我就揀左油醋,好似無咁肥嘛。最後可以落啲煙肉碎同埋麵包脆粒,夠晒脆口。主菜有十款可以揀,朋友揀左大蝦青口番茄蓉意粉($108),我就揀左美國頂級西冷牛扒配紅酒汁($138),呢個可以揀配薯條加菜、飯或意粉。我見出邊已經好多菜可以食,又唔想食咁多飯,我揀咗要意粉啦。等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。等左15分鐘左右主菜就嚟啦,個意粉係用蒜蓉炒嘅,好有蒜香。牛扒用左紅酒汁,都幾入味,同平時用牛油煎既牛味有啲唔同,將牛味帶上另一層次。咬落肉質都幾嫩,容易咬,唔會好多筋。朋友既蕃茄蓉意粉望落幾足料,我試左隻蝦,無雪藏味,幾彈牙。個蕃茄蓉做意粉汁都酸甜適中,廚師幾好手勢啊。最後就上埋餐飲,我要左杯熱咖啡,朋友要熱檸茶。自問有啲咖啡上癮而且飲得幾濃味,而我覺得呢度既咖啡都幾夠味,我本人幾鍾意,加奶之後好容易入口,唔需要加糖。呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之

等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。
羅宋湯

西冷扒

大蝦青口蕃茄蓉意粉

咖啡

呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之間隔得幾開,所以傾計唔錯啊。
2019-07-02
$140 (Lunch)
羅宋湯
西冷扒
大蝦青口蕃茄蓉意粉
咖啡
  • 美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁
  • 沙律吧
2019-06-26 1040 views
包子約了媽咪到銅鑼灣🛍,去血拼前當然要去醫肚。銅鑼灣食肆🥢很多,媽咪要求想去一間比較舒適休閒的地方聊聊天享受午餐,所以我選擇了這家Hugo Le Retro Grill,因為是一間樓上鋪,所以不會太迫和嘈吵,符合媽咪要求👍🏻!環境非常闊落,有卡位及皮製梳化,感覺開陽舒適!Lunch 大約有10款選擇,價錢由$78-138不等,每份set lunch都會包自助沙律🥗吧、餐湯🥣、餐包🥖及飲品🥤!沙律吧 - 沙律吧🥗的選擇不算十分豐富,但應有的配料都是有提供,例如沙律菜🥬、粟米🌽、煙肉粒🥓、洋蔥、車厘茄等...醬料亦有很多選擇,例如千島醬,芝麻醬,意大利黑醋等...餐湯及餐包 - 是日餐湯是雜菜湯🥕,內裏有很多各種蔬菜非常健康!餐包🥖亦非常有誠意,是整個法包切片端上的,麵包非常鬆散,外皮脆脆的。大蝦青口番茄意大利粉 - 意粉🍝非常足料,有大量海鮮 - 蜆、青口、大蝦🍤、魷魚🦑。蕃茄🍅味足,但味道偏淡但加上黑胡椒調味剛剛好!美國頂級牛板腱扒 - 可以選擇跟薯菜,意粉或飯,包子選擇了薯菜。除了西蘭花🥦、椰菜花及紅蘿蔔🥕外還有薯條🍟,薯條夠熱,夠脆口,不會淋。牛排要了medium,煎得剛剛好。雖然

環境非常闊落,有卡位及皮製梳化,感覺開陽舒適!

美國頂級牛板腱扒 - 可以選擇跟薯菜,意粉或飯,包子選擇了薯菜。除了西蘭花🥦、椰菜花及紅蘿蔔🥕外還有薯條🍟,薯條夠熱,夠脆口,不會淋。牛排要了medium,煎得剛剛好。雖然肉的份量不算很多,但牛味甚濃,肉質嫩滑!

午餐還包餐飲,我們要了凍檸茶和凍奶茶🥤,可以慢慢飲住傾計!

⁉️總體而言,在銅鑼灣區來說這裏的性價比不錯,百零蚊左右已經有整個set,而且有任食沙律吧專區!環境亦非常舒適!
$135 (Lunch)
2019-08-16 79 views
男朋友生日諗住搵間環境舒服又高級D既餐廳慶祝,咁岩見到呢間係Openrice訂座有特別優惠,仲要有鵝肝同牛扒,又有前茶甜品,即刻Book 枱!餐廳好易搵到,我同男朋友二話不說都點左呢個Openrice special set dinner。首先黎左個龍蝦湯,湯仲可以添飲,之黎就黎左香煎鵝肝美國紐約客牛扒; 揀左7成熟,牛扒好Juicy ,鵝肝仲要好大塊,正!之黎就緊係甜品啦,甜品就係心太軟,一切開D朱古力就流曬出黎,好正,再配埋個曲奇味雪糕,好滿足!會再黎食!

2019-08-04 92 views
約左老豆收工去銅鑼灣食好西。老豆鍾意食西餐, 就揀左Hugo Le Resto Grill好少西餐廳有自助沙律吧 沙律選擇好多, 大家可以自由揀自己鍾意嘅食材~大食妹最鍾意嘅就係薯仔配煙肉薯仔混合左sour cream, 食落好開胃, 生菜同埋小蕃茄都好新鮮青口有特別嘅調味, 食落水嫩水嫩, 相當唔錯另外, 因為我哋係嗌set, 所以每人都有一舊餐包同埋餐湯。咁啱嗰一日嘅餐湯就係龍蝦湯, 湯頭非常濃郁, 飲落鹹鹹地, 相當有鮮味<美國頂級牛肩肉扒$298> (好味: 4/5) (抵食: 4.2/5)牛扒方面, 我哋揀咗五成熟。上菜嘅時候牛扒係擺喺鐵板上高 生熟度啱啱好, 牛扒唔會太多血水, 亦唔會過熟~好多肉汁呀但係牛扒比較瘦, 食落去都幾健康! 配上炒雜菜, 整體唔會好heavy, 連續食兩餐都冇問題呀<香煎老虎大蝦黑松露鮮忌廉飯$298> (好味: 4.3/5) (抵食: 3.9/5)因為大食妹驚淨係食肉會唔飽, 所以就嗌咗個大蝦黑松露意大利燉飯。黑松露味非常之重, 意大利燉飯應該係混合咗白蘭地, 層次感豐富, 亦都好飽肚

好少西餐廳有自助沙律吧
青口有特別嘅調味, 食落水嫩水嫩, 相當唔錯

牛扒方面, 我哋揀咗五成熟。上菜嘅時候牛扒係擺喺鐵板上高
生熟度啱啱好, 牛扒唔會太多血水, 亦唔會過熟~好多肉汁呀

2019-08-03 97 views
早兩日去咗呢間位於怡和街樓上鋪嘅西餐廳食飯補祝生日。同寶寶叫咗個二人餐,包自助沙律吧,餐湯,主菜同餐飲。沙律吧有蝦,青口,幾款沙律菜等等,我地只係試咗菜類同菠蘿,就係好普通嘅沙律。餐湯得一款,龍蝦濃湯。好重蝦味,湯內有少少龍蝦仔肉。要趁熱飲,否則凍咗可能會腥。主菜叫咗一款飯一款肉。香煎鵝肝炒飯,鵝肝外脆內裡軟熟,但有少少煎燶;炒飯幾香,可惜落得太多油,感覺有d唔健康。黑毛豬鞍架好厚身,望落都吸引,食落亦唔算“鞋”口,但醬汁唔冇乜特別,整體冇乜驚喜。

主菜叫咗一款飯一款肉。

2019-08-03 94 views
係香港搵野食真係難 唔係限時就坐到迫一迫偶爾搵到依間樓上西餐廳有自助沙律吧 同龍蝦湯任飲 薯條任食 加埋主菜 餐飲都只係300內 係銅鑼灣區都算係咁位置都好方便因open rice訂台就點左一個openrice special餐 仲有心太軟雖然就唔係極之好味 肉比較淋身 但我認為性價比超高另外點左正常餐單既香草海鮮意粉 (掛住食 無影到)海鮮有蝦 蜆 魷魚 個人認為好好味至於沙律吧 佢有蝦 青口 生果 沙律菜 雖然唔算多 但自助就比個like佢心太軟呢 味道就好 但外表脆左d 同未切開已經漏左朱古力lu侍應服務都好好 不停問加唔加湯同薯條 🍟而且都好友善服務真係加分位絕對會再去食!
係香港搵野食真係難 唔係限時就坐到迫一迫
偶爾搵到依間樓上西餐廳
位置都好方便

雖然就唔係極之好味 肉比較淋身 但我認為性價比超高
牛扒

另外點左正常餐單既香草海鮮意粉 (掛住食 無影到)
海鮮有蝦 蜆 魷魚 個人認為好好味

Celebration
Birthday
  • 非凡鮮羅勒香草醬海鮮扁意粉
2019-08-03 94 views
身為奄尖港女嘅我, 好少對人對事讚不絕口, 不過今晚呢間餐廳真係令我非常喜出望外.首先呢間餐廳係用某個app訂, 多個時段都有50% off, 不過最後我地無用到呢個優惠, 叫咗個dinner for two, $494+10%, 有龍蝦湯, 沙律吧, 一個扒類, 一個飯麵類同飲品.首先沙律吧質素不俗, 不停食我至愛嘅薯仔沙律, 仲有我至愛之一嘅哈蜜瓜.個牛扒唔靭, 五成熟剛剛好, 薯條剛炸起, 好好味.最最好味係杯熱朱古力(雖然要加十蚊), 加咗層cream, 味道層次豐厚, 勁好飲.侍應又nice又有禮貌.人唔算多, 空間感夠, 坐得舒服.今餐我比100分.

個牛扒唔靭, 五成熟剛剛好, 薯條剛炸起, 好好味.

侍應又nice又有禮貌.

人唔算多, 空間感夠, 坐得舒服.

今餐我比100分.

龍蝦湯

2019-05-29
龍蝦湯
2019-08-01 49 views
Very kind staff. Booked through open rice app. The special menu from open rice for 260$ is decent. Unlimited soup, fries and access to the salad bar is quite nice which is part of the menu.New york strip along with fois grois was fair. The seafood linguini was ok too. Worth a try to eat at this restaurant.
2019-08-01 70 views
今晚過大海^^銅鑼灣食好西上到店鋪開著暗暗的燈光,一見到沙律🥗吧就發青光了蔬菜類新鮮,冇想到連冷蝦都算好味,我encore 好幾隻呀。兩人都點了套餐,有龍蝦湯及飽跟上,主菜是鵝肝炒飯及豬肋骨。味道尚可,最開心是有薯條仲配上黑菌味醬汁好味整餐飯,沙律吧必食
今晚過大海^^銅鑼灣食好西

上到店鋪開著暗暗的燈光,一見到沙律🥗吧就發青光了

兩人都點了套餐,有龍蝦湯及飽跟上,主菜是鵝肝炒飯及豬肋骨。

味道尚可,最開心是有薯條仲配上黑菌味醬汁

好味整餐飯,沙律吧必食
2019-07-30 52 views
位於銅鑼灣中心地帶,有一間樓上西式餐廳。位置唔起眼,但野食嘅水準唔錯而且座位幾舒適。呢度嘅lunch set價錢都好reasonable,除左有各款口味嘅意粉之外,仲有牛扒可以揀。今次地點左兩個lunch set,包半自助沙律吧、餐湯同埋飲品。沙律吧的蔬菜選擇不多但勝在夠新鮮。烘熱左嘅牛油餐包加埋香濃忌廉玉米湯係最perfect嘅配搭。美國頂級牛板腱扒,肉質較西冷牛扒為軟身,牛味十分香濃。牛扒烤得剛好五成熟,中間呈粉紅色肉質粉嫩。薯菜亦絕不馬虎,烤得外脆內軟。意式香草海鮮扁意粉,有煎香左嘅大蝦同三文魚塊,香草醬十分香濃惹味,扁意粉軟硬適中。

沙律吧的蔬菜選擇不多但勝在夠新鮮。

2019-07-28
$150 (Lunch)
2019-07-30 44 views
有品味的西餐廳同朋友行完街,抬頭一望,就隨便揀左間西餐廳,估唔到有意料之外。甫一出𨋢,就見到紅色水泥牆上掛著型格的店名 - Hugo Le Resto Grill 入到店內, 裝潢係傳統西餐廳格局,中間無柱位個人比較鍾意店內的紅色梳發,feeling cool跟朋友各自點了2個套餐,食主菜之前,就有個好豐富既沙律吧、龍蝦湯&蒜蓉飽。講起沙律吧,想讚下佢地個青口,食上去無沙,加上少少sauce,令口感更好;亦有對健康很好既秋葵,蜜桃作為甜品。龍蝦湯方面,上碟時已經聞到好香既龍蝦味,飲落去有少少鹹,但用蒜蓉包連湯飲,味道還好。主菜方面,有草莓醬燒美國豬仔背骨 & 煎鵝肝鮮露荀炒飯。RIBS 啲肉整得冧身&juicy,唔會好乾或太硬,容易切出來食,跟草莓醬亦好夾,仲有個洋蔥圈跟粟米做配菜。鵝肝炒飯方面,就係覺得「香」,鍾意食鵝肝的話一定要試下,炒飯看似中式菜,但配上鵝肝炒出來的話,別有一番風味。總括來說,呢度地點方便、裝修格局雅典,食物水準又高,絕對值得一試。
有品味的西餐廳

主菜方面,有草莓醬燒美國豬仔背骨 & 煎鵝肝鮮露荀炒飯。

2019-07-29 52 views
今天放工和朋友在尖沙咀Shopping ,之後就去了附近的Hugo晚餐。餐廳環境很靜,又有酒吧枱,適合和朋友談心。這兒的套餐是semi buffet,點了主餐之後亦可到自助沙津吧挑選食物,而且款式很多,例如有新鮮蔬菜、水果,還有青口及大蝦。我挑選了青口、大蝦及一些水果。青口和大蝦非常新鮮,肉質彈牙爽脆,而生果也很鮮甜多汁。侍應亦同時遞上麵包及龍蝦湯。麵包醮上龍蝦湯味道很不錯,當然搽牛油吃也可。鵝肝蘆筍炒飯鵝肝很大塊很厚身,煎得亦剛剛好。而炒飯也很乾身,炒得粒粒分明。平民炒飯配上鵝肝即時把菜式變得很豪華。美國頂級牛腹肉扒牛腹肉扒要了7成熟,上碟後還有小火加熱。牛腹肉肉質很嫩,牛味亦很重,個人感覺比平時吃的西冷還要好。薯條也非常驚喜,配上黑松露忌廉醬份外惹味。這兒環境舒適,食物及服務水準一流,值得一試。

鵝肝蘆筍炒飯

美國頂級牛腹肉扒

這兒環境舒適,食物及服務水準一流,值得一試。