每逢星期日,就會想同屋企人飲茶,一盅兩件。呢次試吓位於希慎嘅「名館」。餐廳有點心放題嘅選擇,不過我同屋企人都唔食得多,所以揀返散叫。餐廳供應蕎麥茶,對於老人家來講唔習慣。午餐除咗點心,仲有小菜、燉湯、水煮系列等。「名館」環境開揚,枱與枱之間有距離,座位幾闊落舒適。=========================【名館筍尖蝦餃皇】$48蝦餃賣相精緻,皮略厚,鮮蝦彈牙,加入筍尖作餡料,口感爽脆。【鑊仔生煎蓮藕餅】$48混合芫荽幾香口,爽脆唔油膩,食到蓮藕粒粒,夠厚有口感【鴛鴦流汁叉燒包】$42呢個幾特別,外皮煎得香口,似生煎包嘅質感餡料係叉燒包嘅醬汁【太極馬拉糕】$58太極圖案嘅造型有心思,一半金黃色嘅原味,一半黑芝麻味;表面氣孔偏大,食落質地偏結實,欠缺香味,黑芝麻味淡。=========================名館 (銅鑼灣)📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖

=========================
【名館筍尖蝦餃皇】$48
名館筍尖蝦餃皇
蝦餃賣相精緻,皮略厚,鮮蝦彈牙,加入筍尖作餡料,口感爽脆。

【鑊仔生煎蓮藕餅】$48
鑊仔生煎蓮藕餅
混合芫荽幾香口,爽脆唔油膩,食到蓮藕粒粒,夠厚有口感

【鴛鴦流汁叉燒包】$42
鴛鴦流汁叉燒包
呢個幾特別,外皮煎得香口,似生煎包嘅質感
餡料係叉燒包嘅醬汁

【太極馬拉糕】$58
太極馬拉糕
=========================
名館 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1401號舖
名館筍尖蝦餃皇