2022-01-11 22 views
宜家流行食川菜,好多身邊朋友都鍾意食,而我自己都越來越食得正宗,今次就同朋友來到銅鑼灣的川滿居品嚐川菜風味。餐廳都係第一次來,皆因朋友話銅鑼灣來講,川菜做得正宗得來又抵食。我們上到來,經服務員介紹,點了三個皇牌菜式,分別係:金湯酸菜魚,京蔥羊肉(加上6塊嬤嬤皮),藤香雞。首先金湯酸菜魚做得十分地道,酸酸媚媚好開胃,魚肉大大舊又多又夠新鮮,而且口感彈牙,原來係用新鮮魚肉,不是用冰鮮的魚,難怪做到這麼好的水準。藤香雞就有少少似醉雞,無醉雞咁冰同咁重酒味,麻麻香香的味道果真做到另一款口感,前菜必選。另外就係京蔥羊肉,如果唔鍾意食羊肉的可以選擇牛肉,而我就覺得羊肉無選錯,好有羊蘇味,平時不喜歡吃蔥的 但配在一起,蔥就好似中和左羊肉,絕配,包係嬤嬤皮一起食,更為有口感。幾款招牌用來送飯就絕對一流,飯都可以食多碗,喜歡食川菜的不容錯過啦。
京蔥羊肉
金湯酸菜魚
藤香雞
2022-01-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
京蔥羊肉
金湯酸菜魚