2016-11-14 122 views
ABC朋友話未食過潮州菜wo~ 於是,我就帶佢試下乜野係潮州菜啦~ 等佢知道香港唔係得 上海菜,川菜同粵菜既~ 好喇~ 就帶佢試下旺角既心夜來潮啦~ 聽講入面既潮州菜,唔係平時食既打冷~~~所以決定試下~砂鍋蟹粥,潮洲粥,飯同水係分離。由於蟹唔係同粥一齊熬製,所以粥只係得味精味,無蟹既蟹既解甜。但蟹就ok 甜既~ 手工捻面猴,單睇名完全唔知係乜黎~ 上到台一望,有啲似刀削麵,但就唔係刀削,係用手摵麵團一下一下摵落去而成。入面有尤魚,蝦米,肉碎等等。味道偏咸。XO醬炒腸粉, 似上左色但無乜味既醬油炒腸粉,食唔出XO醬味~ 小米餃如果有睇我之前既食評都知我好鍾意食煙煙韌韌既野~ 呢個好好食~ 一啖一口~ 唔經唔覺就食曬,會令人想再落單。菜茶由蝦米,蔬菜,冬菇,尤魚干,炒米奇入菜湯而成。 食落幾得意,趣卜卜。味道偏咸。我同朋友食完呢餐飯,狂飲左好耐水, 好口渴~或者係因為潮州菜要咸鮮啦~所以佢地食物都偏向重口味。 如果鍾意食清淡野既朋友,就要考慮下喇!