2016-07-01 288 views
去得汀汀烤活魚,唔係唔食魚呀?我去之前都係咁諗,但到埗後改變左主意。當晚7pm 去到,場內冇咩人。地方算係企企理理,幾乾淨。原來逢星期二,佢地會有啲煲全日半價! 平時星期一至四10pm後,同樣會有半價,抵好多呀😱 蠢左蠢左。由一開始就決意黎食魚既我,見到個餐牌後,改變左主意。羔蟹雞煲! 多麼誘人啊~ 就決定食你啦!雞煲有3種口味選擇:麻辣、香辣、蒜香。辣度有4個選擇:大、中、小、微。麻辣似乎最經典,所以梗係麻麻佢!由於我唔嚐辣,所以淨係叫左微辣。個煲上到黎會由職員幫我地炒炒先。之後就食得啦!真係好吸引呀~我覺得微辣真係叫得冇錯,因為辣得黎又食得好舒服,完全唔會辛苦、流汗、流鼻水等等。適合同我一樣鍾意辣辣地,又唔係嗜辣,想輕輕鬆鬆咁袋既話,微辣岩晒你! (但係對於唔食辣既人黎講,應該頂唔順架喇)我覺得相對於係譚仔三哥既四/五小辣咁啦!叫得羔蟹,又真係好多膏,仲大大舊,滿足晒蟹膏愛好者啊~不過食蟹真係有少少狼狽,同埋要好小心食,慎防有殻碎!如果唔係好易食到損。建議同唔係好熟既人食飯就唔好叫呢個喇,會冇晒儀態架😂雞黎講呢,都幾多同多肉,唔係俾晒啲骨黎咁。雖然稱唔上嫩,但唔係鞋既。一雞兩味,食
去得汀汀烤活魚,唔係唔食魚呀?

我去之前都係咁諗,但到埗後改變左主意。

當晚7pm 去到,場內冇咩人。地方算係企企理理,幾乾淨。

由一開始就決意黎食魚既我,見到個餐牌後,改變左主意。
羔蟹雞煲! 多麼誘人啊~ 就決定食你啦!
雞煲有3種口味選擇:麻辣、香辣、蒜香。
辣度有4個選擇:大、中、小、微。

麻辣似乎最經典,所以梗係麻麻佢!
由於我唔嚐辣,所以淨係叫左微辣。
羔蟹雞煲
個煲上到黎會由職員幫我地炒炒先。之後就食得啦!
真係好吸引呀~

我覺得相對於係譚仔三哥既四/五小辣咁啦!
羔蟹雞煲
叫得羔蟹,又真係好多膏,仲大大舊,滿足晒蟹膏愛好者啊~

一雞兩味,食完雞煲打邊爐是常識吧!
我地叫左個生菜 ($24)、二人肥牛($52) 同 美國桶蠔 ($138)。
美國桶蠔
救命,好大隻呀!淥完之前其實都冇咩縮水。
由於佢好大隻好厚身,所以口感真係一流,大大啖咬落去,正到呢~~~
好似食緊蒸蛋白咁
 同埋都唔算腥呀

話時話,如果以打邊爐黎計,微辣就唔夠食了。
可能因為加左湯溝稀左啦~
火鍋配料
見到個「二人肥牛」,不禁自己問左句:係二人份量,定個牛品種叫二人?😂咁少
不過食落真係唔差,啲肥牛真係極速索味,所以好好食~ 而且佢都叫做厚厚地,油脂分佈都ok啦, 食落比起睇落好。
最神奇既係,成個煲真係幾重口味,但係食完又冇覺得個口好確、口乾、好辛苦等等。所以我都幾滿意
不過我第一次食雞煲咋,所以就冇得同其他店比較lu。
呀不過,個冷氣就真係唔係好夠orz
_

2016-06-29