成日都係唔同群組見到石門黃店林立,由小食甜品茶飲到中西日台泰既主食都有,絕對可以好好咁照顧附近居民既需要,今日有幸行山終點就係石門,可以大飽口福行咗好幾間餐廳後就選定食素,當作清一清腸胃。門口就幾企理,街坊小店格局,貼有不少文宣打開餐牌都見到選擇多多,而且仲有標明適合蛋奶素或者純素,想食咩國菜都可以滿足到,今晚就揀咗食新加坡菜🤤喇沙海鮮湯配擔擔醬拌麵喇沙海鮮湯色澤已經好靚,同一般喇沙湯相比可能只係少咗d紅油,但飲落都好有海鮮味同小小辛辣,幾過癮🤣入面既料同好充足,素魷魚片非常爽口,素八爪魚腳幾彈口,兩款料既口感都有差異,好用心。唯一美中不足既係豆卜係成舊放落去煮,吸唔到惹味湯汁🙈擔擔醬拌麵既靈魂就係花生碎,雖然睇落唔多,但拌勻時都可以拌得好均勻😋每啖都有濃香擔擔味。 桂花叉燒外表同叉燒好一致,但同平時齋鋪所見到既硬實實齋叉燒唔同,外皮係酥脆可口😍有油炸鬼既感覺,非常好食食完之後同老闆閒談,除咗讚賞出品之外,我仲建議佢試下將豆卜完全出水後切成兩半再放入湯,咁會更好融入材料既長處。老闆聽完都話會同主廚傾下,好虛心求進步。老闆仲特登送多咗粒新研發既梅子車厘茄我試☺️食落好甜好自然,唔覺得酸,佢

喇沙海鮮湯配擔擔醬拌麵

桂花叉燒

食完之後同老闆閒談,除咗讚賞出品之外,我仲建議佢試下將豆卜完全出水後切成兩半再放入湯,咁會更好融入材料既長處。老闆聽完都話會同主廚傾下,好虛心求進步。老闆仲特登送多咗粒新研發既梅子車厘茄我試☺️食落好甜好自然,唔覺得酸,佢話好多小朋友都係因為呢樣新菜式開始慢慢接受食蕃茄。
2021-04-05
$80 (Lunch)