呢間絕對係我食過既潮州菜裡,最好食既一間餐廳,陳儀興尚潮樓有多間分店,今日就來到鰂魚湧分店,店內環境裝修似去左酒店级高級食府一樣,每個餐桌位置分成半獨立房一樣。今日我地四個人叫左兩條潮州打冷凍魚凍馬友魚 $398馬油魚獨特既魚油同魚既香味,不添加任何調味料,都滿口魚味,必叫凍大眼雞 $398魚身細心切件,整齊排列上碟,就咁睇都得覺得好食,魚味鮮甜肉質滑嫩鵝三寶 $298一上桌便能聞到陣陣鹵水香味,鵝腸爽脆,鵝肝細膩,鵝肉細軟,味道不會偏鹹,讓人嘗到鵝肉的真味。咸菜胡椒台山蠔 $268台水蠔總共大概有十二隻,每一隻都好大隻,食落去蠔味足,加配胡椒同咸菜呢個組合好惹味,真係連湯都飲埋呀鹹菜花甲湯 $78湯每一隻花甲都好有鮮味,裡面有番茄同咸菜,飲落好好鮮味乾貝春菜煲 $128鋪滿瑤柱嘅春菜煲,開胃潮洲魚丸肉碎煮仙頭白 $228湯頭奶白色,這道菜的特色是魚丸和肉碎的口感和味道,以及汕頭白的細滑和清淡。魚丸和肉碎有著濃郁的鮮香,彈牙而不柴,入口即化如果想同屋企人食餐好既潮州菜,真的推介來這裡試一試

今日我地四個人叫左兩條潮州打冷凍魚

凍馬友魚 $398

凍大眼雞 $398

鵝三寶 $298

咸菜胡椒台山蠔 $268

鹹菜花甲湯 $78
湯每一隻花甲都好有鮮味,裡面有番茄同咸菜,飲落好好鮮味

乾貝春菜煲 $128
鋪滿瑤柱嘅春菜煲,開胃

潮洲魚丸肉碎煮仙頭白 $228

如果想同屋企人食餐好既潮州菜,真的推介來這裡試一試