2014-07-13 4656 views
第三次黎食,巧合嘅係,無論係兩個定四個人,我地坐極都係最近廚房嘅個一張枱,唔知係咪近廚得食呢? 是日係杭州張生記杭州菜嘅最後一日,我地梗係唔會放過啦。叫左八珍燴魚圓,杭州鹵鴨,同個炆小牛肉拼玫瑰山藥榚。八珍燴魚圓 $268(杭州菜)----話說同一個餐牌重有一個$88蚊嘅清湯魚圓,樓面介紹分別係八珍係多左8珍(我知好抽象),一時好奇,再加上八珍燴魚圓有圖(砂鍋上,面頭有幾片金華火腿),就叫左八珍燴魚圓。係第一個到嘅菜,男友同我父母都不期然嘩左一聲。唔係因為太靚,而係因為太清(睇相就知)。數黎數去都冇八珍不特止,原本係金華火腿嘅位置重變左做臘腸! 跟住叫個經理埋黎問,話清湯同八珍其實冇咩分別,就係多左個幾片野?佢竟然答係! 連湯底都係同一個,只係八珍將個湯整左做玻璃芡。咁佢憑咩買貴幾倍呀!八珍!咩叫八珍! 簡直係令人憤怒嘅開頭,因為同上兩次嘅質素實在相差太遠啦... 桂花糯米釀蓮藕 $88-98 (杭州菜)---- 功夫菜,買少見少。好食,唔膩,蓮藕鬆化,糯米軟糯,桂花香甜。有古早味,值得一吃奶皇流沙包 $50-60----包軟香,一拎上手已經感覺到中心有大量嘅空間,裝住滿滿嘅奶皇

奶皇流沙包 $50-60----包軟香,一拎上手已經感覺到中心有大量嘅空間,裝住滿滿嘅奶皇。一咬開,嘩!不得了! 啲奶皇流到要漏出黎咁制!奶皇重吉士味,重有一小粒嘅咸蛋黃,落足料令整個味道更上一層樓,絕對係重點推介。冇圖,因為太好食,醒起要影相經已太遲...

蛋白杏仁茶 $60----係近年我食過最香杏仁味同蛋白最滑嫩的。香濃白嫩嘅杏仁奶香,加上口感滑嫩嘅蛋白,真係食完一碗已經覺得好養顏!以呢個甜品黎做結尾真係完美!

炆小牛肉拼山藥玫瑰糕 $148(杭州菜)----熱情嘅經理話係用安格斯牛黎炆,所以牛味特別香濃,入味得黎又夠冧,真係值得一讚呀! 玫瑰山藥糕味道清淡,但糕粉味太重,玫瑰味又欠奉,所以唔太推薦。可惜牛肉冇得單叫,一定要拼個玫瑰山藥糕。

杭州鹵鴨 $98 (杭州菜)---- 勁正!入味香濃,重有軟骨,最難得係雖有肥膏但一啲都唔膩!

其他野食請睇下面圖文~

順道介紹埋之前食過嘅點心:

黑松露帶子餃 $60----香黑松露味,成隻餃包住肥滿嘅帶子,真係好滿足!

炸芋角 $50----香、鬆、脆,顯示出老師傅嘅功架,呢個老牌點心好食唔難,但要好食得黎唔油呂膩先至係真功夫!

金獎白雪龍皇炒麵 $298----同外面嘅龍蝦伊面唔同,帝苑軒用嘅係生面。原本以為會整成好似兩面黃咁嘅炸面,但見到實物先知道原來唔係。實物賣相真係好靚,生面爽口彈牙冇鹼水味,龍蝦鮮甜,食得出嘅新鮮。

總結3次經驗,服務真係好好,環境都又靚,雖然價錢貴左啲,但係勝在質素夠穩定,而且會不定期推出唔同嘅主題菜黎保持新鮮感,所以仍然會繼續支持。
八珍燴魚圓 $268 (杭州菜)
杭州鹵鴨 $98 (杭州菜)
炆小牛肉拼玫瑰山藥榚 $148 (杭州菜)
忘記名字,桂花糯米釀蓮藕 $88-98 (杭州菜)
炸米花腸粉 $60 (點心紙)
Other Info. : 提提各位,帝苑軒茶市比較忙,可以先訂位以減少等候時間。而根據經理本人親述,帝苑軒同對面東來順嘅菜原來係可以混叫,各位有興趣可能一次過食哂兩間馳名中菜。另外,由於人多事忙會影響食物質素、服務質素同加大漏單可能,各位可以響2點後先入座。
2014-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
杭州鹵鴨 $98 (杭州菜)
炆小牛肉拼玫瑰山藥榚 $148 (杭州菜)
忘記名字,桂花糯米釀蓮藕 $88-98 (杭州菜)
炸米花腸粉 $60 (點心紙)
  • 黑松露帶子餃
  • 蛋白杏仁茶