收工經過深水埗嘅時候,見到呢間潮味苑有唔少人買外賣加餸,店外已經見到唔少潮式鹵味,睇落都幾吸引,而且門口更有陣陣嘅香味傳出,反正到晚飯時間,就同埋朋友一齊入去打個靚冷。店內地方唔算好大,只係街坊小店,不過都有唔少捧場客。 見到唔少人都有叫墨魚、鹵水鵝、鵝腸之類既鹵味,一於都叫個鹵水細併,墨魚同鵝腸爽口彈牙,豬頸肉質結實香口,鹵水汁都幾入味,食得出用左唔少香料,都幾香。打冷又點可以唔食蠔餅?呢個蠔餅一上檯已經忍唔到口,係咁食食食!大大塊嘅好餅十足Pizza咁,足足有四大層,大份過坊間唔少店舖,蠔仔大隻又鮮甜,炸得脆卜卜,好鬼香口,雖然熱氣,不過真係必食!唔係間間打冷都有得食嘅潮州炒麵線,足料得嚟,好有屋企嘅味道,食落香口,朋友食左好幾碗!金不換炒薄殼米,聽講唔係成日有,係當造先有,咁啱今日有貨,咁好彩先食到,我就未食過薄殼,所以對於我嚟講都幾新奇,味道介乎於蜆仔同迷你青口之間,鮮甜惹味,同金不換好夾,非常特別。兩個人食咗三百零蚊,但食物嘅份量起碼有三四人份,味道又唔錯,性價比好高,下次嗌多啲朋友一齊share先得,真係飽到捧住個肚走。