2025-08-24
今日經過試一間越南🇻🇳主題嘅cafe,有不少越南的特色菜~生牛肉越式湯河(88hkd) 湯好夠滾燙,將薄切新鮮牛肉慢慢焗至半熟,粉嫩軟腍,幾有牛味,湯底清得來又夠味,河粉順滑,吸晒湯汁精華,加上新鮮羅勒、芽菜同辣椒,不錯😌Non Shrimp Roll(68hkd)米紙蝦卷真是一個清新又正嘅小食,新鮮大蝦爽口彈牙,包喺薄薄嘅米紙入面,仲有清脆嘅生菜同粉絲,食落去每一啖都好fresh,點少少魚露醬,食起嚟冇負擔又飽肚,酸甜口味夏天食尤其過癮!熱河內蛋咖啡(60hkd)香港搵到蛋咖啡嘅地方真心唔多,呢款咖啡層次分明,上層係Creamy嘅奶油,入口絲滑,甜度剛好,下層係濃郁嘅咖啡,先單獨試上層奶油,再試下層咖啡嘅濃烈,最後攪勻一齊飲,飲落去初時甜香,慢慢散發一陣陣回甘嘅甘苦,有餘韻~凍鮮奶抹茶(53hkd)甜度較低,飲落清爽冰涼,我每次去Cafe必點見到早餐餐牌仲有抵食越南法包、牛角包🥐同埋鬆餅,下次經過都想試試!
生牛肉越式湯河(88hkd)
Non Shrimp Roll(68hkd)
熱河內蛋咖啡(60hkd)
凍鮮奶抹茶(53hkd)
甜度較低,飲落清爽冰涼,我每次去Cafe必點