2020-06-17
今日約了以前的同事聚舊,同事去完通利琴行睇結他後就去食越南菜。餐廳已裝修,風格同之前唔同左,原來仲轉了新菜單,甘都好,有新鮮感。同事食素,我食肉,所以新餐牌都岩我們,都一樣照顧到素人及食肉獸。一定要叫火車牛魔粉,香蔥配菜都係分上,食材有手打牛丸,牛栢葉,牛坑腩,牛筋片,仲有安格斯牛,牛腩邊,身為牛精的我超超愛,牛肉片在滾湯之下浸熟,很滑口,牛筋片都有充夠的膠原,牛坑腩的脂肪分佈均勻,湯底充滿牛味,清甜,加少少青檸汁提鮮,河粉幼滑,條條分明,一大碗夠飽。同事叫了素菜肉湯粉,素肉很像真,勁似豬腩,但其實都係麵筋類,另外亦有素叉燒,豆味香濃,菜類很新鮮,蕃茄仔好清甜,生菜夠翠綠,湯底很清甜。我叫了自家製蝦餅,手打蝦膠,真才實料,蝦餅外層炸至金黃,切成厚片,每一口都是蝦膠,仲食到蝦肉,點上甜酸醬,真係好惹味。同事叫了素春卷,一共有六件,食落很脆口,餡料好滿很足夠,正。牛油果奶昔一定要飲,很幼滑,香甜,牛油果味香濃細膩,奶綠色很吸引,配上薄荷很清新。碟豆花奶茶很靚,紫藍色很吸引,微甜,算不錯。