1K
趁放暑假,今日同阿J個表弟仔在尖沙咀行街睇戲,見完場後都未到三點,一於同佢食個下午茶,問佢有咩想食,發育中的他話想食: 魚生、沙律、壽司、雞翼、串燒、pizza、點心、蛋糕、雪糕等等等等...總之咩都想食,呢個𡃁仔真係,精靈的阿J用了3秒就有答案: Tea Buffet !!尖沙咀,Tea Buffet,種類要多要啱發育中的大胃王 = Holiday Inn Bistro,暑假期間仲要有Openrice 65折,即去!!我們大約3:00 來到,Tea Buffet 剛開始,表弟仔二話不說,興奮攞碟開餐! 而我當然陪住高貴的阿J慢慢來啦。先來沙律及冷盤區,選擇同我之前來這裡的晚餐Buffet 差唔多一樣咁多,火腿也有多款,抵讚。特別一提下午茶也有凍大蝦及青口食,亦有數款壽司及鯛魚三文魚這兩款即切刺身供應,全都新鮮,有驚喜!表弟仔齋食魚生及壽司都已經3碟!! 睇情況佢不單只有本事幫自己回本,仲有空間幫我地成張枱回本,果然青春無敵。轉到熱盤,雞翼-有蒜香雞翼,Pizza-有夏威夷pizza,點心-有豬肉燒賣,串燒-有雞肉串,表弟要求的,全部都有得食,怪不得表弟仔有㸃失控,莫非他有選擇困難症?
轉到熱盤,雞翼-有蒜香雞翼,Pizza-有夏威夷pizza,點心-有豬肉燒賣,串燒-有雞肉串,表弟要求的,全部都有得食,怪不得表弟仔有㸃失控,莫非他有選擇困難症? 非也,只係一時太興𡚒,攪到個人兩頭"藤",唔駛急,可以食到五點,大把時間。
以為熱盤係咁多?仲有超過一半未介紹,喜歡辣的,有印度雜菜咖喱以及咖喱角; 喜歡香口的,有泰式魚餅、蒜香芝士薯角及日式煎餃子; 連近年大熱的韓風都有兩款: 韓式泡菜年糕及韓式辣醬燴牛腩。想有澱粉質都肚? 無問題,飯有鰻魚炒飯,麵有草菇炆伊麵。未夠喉? 仲有廚師即場為你煮叻沙海鮮湯麵,good。
至於甜品,精緻果撻、小糖果、蛋糕及鬆餅全都有供應,重點推介即制班戟及Haagen-Dazs 雪糕,oh,看來今晚我不用吃飯了。
話得係下午茶,當然要有飲番杯飲品la,自助熱朱古力、咖啡、茶包及兩款果汁任君選擇,想再飲得健康d 可加$38 upgrade 任飲六款即制特選新鮮果汁。
講到呢度,要再提提大家以上食物陣容只是下午茶Tea Buffet,唔好誤會係午餐或晚餐Buffet 喔。問表弟仔今餐下午茶滿意嗎?他邊狂吃邊玩Pokemon邊說:正!! 而我覺得這個"正"包含了: 食物水準雖不是頂級,但以這價錢可以食到這麼多食物種類,可以在尖沙咀舒舒服服地享受星級酒店環境及服務,無得頂呀!
當晚,姑姐致電跟我們說,表弟仔話這個暑假星期一至六下午茶知道要去邊度醫肚了,小朋友就是這麼直接簡單,真開心。
2016-07-26
$160 (Tea)