2018-02-25 121 views
與友人去銅鑼灣辦年貨,又想起了這間日本料理,上次食過很回味這裡的丼飯店面不大,平日夜上去到一樣座無虛席,稍等了一會兒才有位偏黃的燈光和以木為主的裝修,令人幾放鬆。不過位置不大座位亦比較擁擠,可以同朋友坐的親密d慢慢傾計。每款丼飯都很吸引,絕對會讓人有選擇困難症!如果不想點配搭好的丼,也可以自選材料組合。丼飯外也有其他料理,挺有日本風味。限定餐牌好特別,可惜兩個丼飯已經好飽,未有試到。海之幸丼用料好豐富!一個丼飯有齊日本海膽、厚切油甘魚、三文魚子、比目魚邊、蟹鉗同赤蝦,重點一提我最愛嘅Toro,油脂分佈均勻,入口即溶,仲有滿滿的魚油香味,用料果魚唔馬虎!三國雲丹丼有齊日本、韓國及加拿大海膽,最適合海膽控!韓國海膽原板上,份量十足;加拿大海膽肥美大片,但本人覺得較腥並有些甘苦味;最喜歡日本海膽,質感creamy之餘很鮮甜。丼飯配前菜、沙津和湯,更可以添飯,所以食得好滿足!小店用料高質,配搭亦一d都唔馬虎,雖然價錢稍貴,但在香港食到日本當地的新鮮滋味,偶爾一餐也不過份!

店面不大,平日夜上去到一樣座無虛席,稍等了一會兒才有位

丼飯外也有其他料理,挺有日本風味。

限定餐牌好特別,可惜兩個丼飯已經好飽,未有試到。
海之幸丼

三國雲丹丼

丼飯配前菜、沙津和湯,更可以添飯,所以食得好滿足!

2018-02-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
海之幸丼
三國雲丹丼