2017-02-05 417 views
今年識飲識食的其中一位组員話要團ㄧ團年, 大家舉手讃成, 大家於是便捜羅一下食肆, 有人提議食中菜, 有人提議食自助餐, 有人提議食放题, 但大家不感興趣, 後來我提議食海鮮。大家以為食海鮮會好貴都不敢和議, 後來告知$270一位,  有7個海鲜一碟菜, 之後大家都覺得抵, 便落實日期訂位。我們很早便去到三聖村這個海鮮聖地, 舖位就係第一間舗, 已經見到好多人正在揀選海鮮。老闆亦開始為我們揀選海鮮, 每樣海鮮都是在我們面前挑選, 挑選完海鮮會分開一袋袋紥起, 绝不欺場。然後會有人連同海鮮帶我們去一家類似大排檔, 有人會為我們烹調食物。辣酒煮花螺-花螺都很多很大隻, 很有鮮味。鹽焗蟹-蟹雖然不是很大隻, 但隻隻都有蟹膏, 肥美甘香。蒜茸聖子-聖子鮮甜肥美, 爽甜不韌。蒜茸蚌仔-蚌仔都好大隻, 好多肉, 鮮甜不韌。豉椒花甲-花甲隻隻新鮮, 隻隻開口, 肉味鮮甜。椒鹽瀨尿蝦-瀨尿蝦又大隻又多肉, 新鮮肉厚爽甜。清蒸海班-海班肉質夠新鮮嫩滑。清炒菜心 - 菜心都幾多幾大碟。
海班
聖子
花螺
蚌仔
瀨尿蝦
辣酒煮花螺
辣酒煮花螺-花螺都很多很大隻, 很有鮮味。
鹽焗蟹
鹽焗蟹-蟹雖然不是很大隻, 但隻隻都有蟹膏, 肥美甘香。
蒜茸聖子
蒜茸聖子-聖子鮮甜肥美, 爽甜不韌。
蒜茸蚌仔
蒜茸蚌仔-蚌仔都好大隻, 好多肉, 鮮甜不韌。
豉椒花甲
豉椒花甲-花甲隻隻新鮮, 隻隻開口, 肉味鮮甜。
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦-瀨尿蝦又大隻又多肉, 新鮮肉厚爽甜。
清蒸海班
清蒸海班-海班肉質夠新鮮嫩滑。
清炒菜心
清炒菜心 - 菜心都幾多幾大碟。
豉椒花甲
清炒菜心