香港愈嚟愈多優質日本餐廳,要喺市場上生存落去一定要有啲過人之處。近年香港亦多咗好多立食嘅餐廳,喺高租金嘅市道下,除咗可以減低成本外,同時都係一個特色可以吸引客人。呢晚收工之後我就同咗朋友一齊去到尖沙嘴嘅呢間立食日本餐廳。事前我做咗少少功課,上咗佢地嘅facebook睇下有乜特別魚類/ 推介品,見到餐廳用嘅魚係日本新鮮直送,到貨期仲相當密,吞拿魚更加係藍鰭吞拿😍藍鰭吞拿魚係吞拿魚中體形最大嘅,出名脂肪分佈平均,肉質上乘,味道濃郁,所以我早已經記住咗一定要試吓啲吞拿魚😍到埗後我地選擇咗師傅面前嘅位,全間鋪大概有10個企位,雖然鋪頭樓面唔大,但企落都舒服唔會好辛苦或擠逼。店內牆身用咗浮世繪風嘅大海浪圓案,視覺上增加咗唔少東洋感一落單即該叫個中吞拿魚拖羅先,由色澤都見到係好新鮮。一口咬落呢件肥美刺身度,油水已經充斥口腔,油香豐腴,肉質細緻無筋,可以話比起我早前去豊洲市場食嘅拖羅有過之而無不及🤤之後師傅就開始預備師傅發辦嘅10點壽司盛由右至左:鯛魚本身味道比較淡,帶少少甜味深海池魚帶白身魚特有嘅爽身,肉味微甜。不時不食,夏天就係白身魚季節,直家食就係最啱👏🏻吞拿魚赤身中規中矩,正常水平阿根廷赤海

呢晚收工之後我就同咗朋友一齊去到尖沙嘴嘅呢間立食日本餐廳。

店內牆身用咗浮世繪風嘅大海浪圓案,視覺上增加咗唔少東洋感

一落單即該叫個中吞拿魚拖羅先,由色澤都見到係好新鮮。
中吞拿魚腩 (3切)

之後師傅就開始預備師傅發辦嘅10點壽司

師傅發辦壽司盛10件  (阿根廷赤蝦、吞拿魚赤身、池魚、鯛魚)

由右至左:
鯛魚本身味道比較淡,帶少少甜味
吞拿魚赤身中規中矩,正常水平
阿根廷赤海蝦好鮮味,蝦肉比起一般蝦肉嘅軟糯佢比較爽身,好食

師傅發辦壽司盛10件  (金目鯛、葉血引)

左: 葉血引 右:金目鯛
葉血引係比較少見嘅魚,魚味唔錯,魚質爽口
金目鯛好鮮味,可能因為師傅喺魚片上放咗一片柚子味嘅啫喱,令魚味更有層次
金目鯛都屬於係啖味魚,但呢個食法令金目鯛嘅甜鮮大提升,之後忍唔住要encore

師傅發辦壽司盛10件  (海膽)

海膽拍得住喺日本壽司大食到嘅質素,夠凍,超甜
帶少少海水嘅微咸,入口質感十分滑溜細緻,搞到又要encore海膽😂

師傅發辦壽司盛10件  (帆立貝)

帆立貝炙燒過,多咗一重口啖
外面帶少少燒焦特有嘅甘味,咬開就有鮮甜軟糯嘅貝肉😍

師傅發辦壽司盛10件  (吞拿魚大拖羅)

吞拿魚大拖羅😍
一咬落去成口都係甘香魚油,魚味無一般大拖羅咁淡,質地好滑無筋

師傅發辦壽司盛10件  (炙燒左口魚裙邊)

炙燒左口魚裙邊
平時對左口魚裙邊都好有保留,因為驚佢魚油唔夠香同咁油好肥膩
呢件完全無呢個問題😱 魚油好多但唔係令人難受嘅漿住個口,反而係超級重魚香但質感較輕身,好勁👏🏻

金目鯛

忍唔住要嗌多件嘅金目鯛,巔覆咁我對呢種魚無乜味嘅印象,不得了咁好食😍

活赤貝

當我哋諗追加食物嘅時候,師傅話夏天貝類都唔錯
推薦咗我地食活赤貝
又真係好掂!
平時食嘅赤貝一味只得爽口,味道欠奉

呢隻活赤貝除咗有平時嘅爽鮮感,竟然仲有好清甜貝類獨有嘅鮮味
直情係爽口版帆立貝
正,超推薦!

海膽手卷

海膽太靚,唔叫個海膽手卷係對唔住自己😫
啖啖都係海膽,海膽天堂🤤🤤🤤

黃豆粉蕨餅

點師傅發辦餐嘅客人都會有一份甜品,係蕨餅😍
除咗賣相好靚之外,佢味道好清甜,質地十分軟滑
黃荳粉薄薄一層,唔怕食到個口抽乾晒
喺食完10件壽司之後都唔會覺得係一個負擔😆

服務我認為唔錯,師傅都好願意了解客人需要同喜好
企位唔算好辛苦
食物質素完全超乎我想像,食材接近滿分
價錢以食物質素作標準係超值
同師傅傾咗幾句仲得知店鋪入貨期都幾密,唔怪得咁新鮮
遲啲等入秋一定會再喺食秋刀魚🙌🏻

伊佐木刺身(3切)
2019-08-16
$450 (Dinner)
中吞拿魚腩 (3切)
黃豆粉蕨餅
海膽手卷
伊佐木刺身(3切)
活赤貝
金目鯛
師傅發辦壽司盛10件  (炙燒左口魚裙邊)
師傅發辦壽司盛10件  (吞拿魚大拖羅)
師傅發辦壽司盛10件  (帆立貝)
師傅發辦壽司盛10件  (海膽)
師傅發辦壽司盛10件  (金目鯛、葉血引)