曾幾何時,在這裡吃過一頓匆忙卻令人滿足的午餐 ;數個月前,在【Day and Nite by Master Kama】的晚餐亦教人如癡如醉 ; 今天,又回到這裡,跟朋友渡過了一個悠閒的龍蝦之夜。餐廳位於旺角既山東街,旺角港鐵站E2岀口行大概5分鐘即到達。樓下枱頭一望就見到大大個白色霓虹招牌,餐廳有兩層,樓下既reception姐姐指示下,我地到了2樓樓層。還未夠 7:00pm,我倆已到達餐廳,除了成功避過長長的人龍,更可隨意選擇餐廳內的座位,還是選擇了餐廳的梳化座,那裡枱與枱之間都算寬敞,又有私人空間。【Day and Nite by Master Kama】用藍色同白色為主色調,白色磚牆令整體營造成Open Kitchen既感覺,簡單不浮誇,又帶一點時尚感。餐牌選擇頗多,除左招牌龍蝦菜式外,仲有「沙律、小食、串燒,炸魚薯條、意粉/飯、石鍋烏冬,而家連特式甜品」都有添。多年以來,我還是對龍蝦毫無抗拒能力…怎能止得住心癮?Lobster Roll $188坐定定之後,首先要點既常然係我今日黎呢到既目的「龍蝦包Lobster Roll」,【Day and Nite by Master Ka

餐牌選擇頗多,除左招牌龍蝦菜式外,仲有「沙律、小食、串燒,炸魚薯條、意粉/飯、石鍋烏冬,而家連特式甜品都有添。

多年以來,我還是對龍蝦毫無抗拒能力…怎能止得住心癮?

Lobster Roll $188
坐定定之後,首先要點既常然係我今日黎呢到既目的「龍蝦包Lobster Roll」【Day and Nite by Master Kama】既龍蝦包係每日限量發售既,黎到都唔一定有得食架,所以早點黎就有着數呀。

Lobster Roll

用木板呈上,有格調又型格,中間當然係主角既龍蝦包,另外旁邊配上粗薯條同埋沙律,份量都好夠的,一客雙重薯條係包括左左炸薯條同炸蕃薯條兩種,蕃薯條甜甜地幾重薯味,

Lobster Roll

另外龍蝦包既龍蝦份量算多一口咬下,芝香滿溢,龍蝦鉗肉質滑嫩,有大有細既龍蝦肉鮮甜又彈牙令人上癮,口感非常不錯。
Lobster Roll

麵包亦係我最滿意既重點,軟麵包厚身,烘至微微香脆,牛油香味十足,外脆內軟,兩者既配合簡直係天衣無縫。

為左唔影響麵包本身既柔軟口感,龍蝦包既醬汁係自行調配的,食既時候先加上檸檬牛油醬,口感更Rich,視乎自己既喜好自行加減調配,我就更喜歡多一些呢。有驚喜啊、最值得大力推薦的菜式!

Lobster Mac N Cheese $208
同樣係龍蝦既菜式,香氣撲鼻...呢個非常惹味呢...
佢有得配長通粉或者Risotto,我地㨂左長通粉。
Lobster Mac N Cheese

幾種芝士混合配搭,濃郁得來又帶奶滑滋味;口感彈牙美妙的通粉上原隻龍蝦鉗有部份還黏殼,拆肉有點困難之外,夾著的龍蝦肉不太多

Lobster Mac N Cheese

排包烤到外脆內鬆軟,夠晒鮮甜滑嫩的,雖然切得有點碎,但入口仍覺鮮甜爽脆。唯一吃時要小心別熨傷。龍蝦肉烤焗後長通粉吸盡龍蝦和芝士的精華,意粉上的龍蝦鉗亦啖啖肉,落足料誠意十足。

Lobster Mac N Cheese

個賣相唔錯,不過係比我地想像中細碟左啲。

Cookie & Mint $58
除了賣相很美,拍照呃like一流,上面有oreo和薄荷朱古力,質感非常軟棉、甜香加點清新,味道也很算合格呢!因為飲落唔太夠味呢,不過冰火感覺好正。去到最尾個下會成個感覺好清新好玩味。

Appl Crumble $68
蘋果烤酥餅碎(Apple Crumble) 是源自英國的甜點,在香港通常音譯作「蘋果金寶」。配上自家製雪糕,呢個甜品岩晒啱2-3人Share!

食落清甜芳香,飲完一掃熱氣,爽!款式賣相都非常搶眼,下次有時間會再同朋友試其他飲品呢...

餐廳為樓上鋪自開業以來人氣不減,就是因為他喜歡簡簡單單,每次乘
車回家的路上…每次經過心裡面就會想著很想再吃…我相信我很快又會再來的。因為環境是簡單的佈置配上低調的白色磁磚頗闊落舒適。
食到風摩萬千少男少女排長龍都要食到既龍蝦包,唔一定要飛去日本先有既,黎到我地最熟悉既旺角都一梯食得到呢。
Type of Meal
Dinner