2019-05-06 1320 views
終於吃到了! 上一次因爲太多人排隊失望撲空,這次夠醒目早早訂位,才可以在星期五晚上吃個飽飽!我們決定來個龍蝦之夜,就點了這個Kama 龍蝦匯,一次過滿足我們三個願望 哈哈!首先就有龍蝦包配薯條蕃薯條和半隻烤蒜牛油龍蝦,還有酸酸甜甜的沙律菜!雖然蒜蓉牛油龍蝦只有半隻,但size還算挺大隻厚身的,龍蝦拑也有啖啖肉呢。看見那邪惡的金黃色膏,就忍不住一口咬下去了,龍蝦肉肉質彈牙又充滿鮮味! 蒜蓉牛油伴隨著龍蝦的鮮味,真的相當惹味啊!接著就是這個龍蝦包啦!光看表面已經看到龍蝦肉快要滿瀉了!麵包烤的外脆內軟,塗上牛油就更加惹味啦。一咬下去就是啖啖龍蝦肉,新鮮又彈牙,最適合懶惰又愛吃的我們! 店員推薦我們加入檸檬牛油醬汁,真的更加突出龍蝦肉的鮮味又開胃呢!而龍蝦匯第三個重頭戲就是這個龍蝦什錦海鮮石鍋湯,我們選了烏冬作為主食。店員把它端上來的時候,龍蝦湯還在沸騰熱辣辣的呢!龍蝦湯濃濃的,而龍蝦頭的膏也融於湯裡,鮮甜滋味! 而除了龍蝦頭,還有各款海鮮:青口、蜆肉、鳴門卷等等,相當豐富。而烏冬的質感煙韌,非常好掛湯,一啖湯一啖烏冬好滿足呢!而我們也點了餐廳的特飲Unicorn Dream和Marshmal
終於吃到了!

我們決定來個龍蝦之夜,就點了這個Kama 龍蝦匯
,一次過滿足我們三個願望 哈哈!

首先就有龍蝦包
配薯條蕃薯條和半隻烤蒜牛油龍蝦
,還有酸酸甜甜的沙律菜!

看見那邪惡的金黃色膏,就忍不住一口咬下去了,
龍蝦肉肉質彈牙又充滿鮮味!
蒜蓉牛油伴隨著龍蝦的鮮味,真的相當惹味啊!

接著就是這個龍蝦包
啦!光看表面已經看到龍蝦肉快要滿瀉了!

麵包烤的外脆內軟,塗上牛油就更加惹味啦。

而龍蝦匯第三個重頭戲就是這個龍蝦什錦海鮮石鍋湯

龍蝦湯濃濃的,而龍蝦頭的膏也融於湯裡,鮮甜滋味!

而我們也點了餐廳的特飲Unicorn Dream
Marshmallow Fizz
兩杯都是走可愛風美美的,而味道就是甜甜的挺清涼呢。

(The above review is the personal opinion of an user which does not represent OpenRice's point of view.)
  • Unicorn Dream
  • 龍蝦匯
  • 烤蒜蓉牛油龍蝦
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
2019-04-22 2049 views
2019年4月11日 星期四返埋今日終於可以放返一個長假期,好好休息一下,所以同埋女朋友去旺角食返餐好既慶祝!見到呢間餐廳最出名就係龍蝦,身為龍蝦控既我地當然毫不猶豫咁就拎飛等位喇~~等左大約十分鐘左右就有位可以上去,一坐低我地就即刻點龍蝦匯呢個set,因為有齊晒所有龍蝦既菜式,另外我地仲各自點左一杯野飲。先到既係龍蝦什錦海鮮石頭鍋烏冬,有大大隻龍蝦頭,裡面仲有好多蝦膏添,邪惡得黎好好食。而個湯底一睇就知充滿龍蝦味,因為成個顏色已經變成橙色,飲落好鮮甜,無味精,飲完都唔覺得口渴。配料方面都好豐富,有各種唔同既海鮮,兩個人食好足夠。之後黎既就係最期待既龍蝦包同烤蒜蓉牛油龍蝦,雖然只有一個包同半隻烤龍蝦,但係賣相已經好吸引同香味不斷散發出黎。龍蝦包裏面有好多龍蝦肉,食落去好彈牙之餘仲因爲有調過味而有好豐富嘅牛油味,食完覺得好空虛,好想再encore。之後到烤蒜蓉牛油龍蝦,龍蝦肉好易就拆到出嚟,燒得岩岩好,唔會太老,仲好juicy添!!飲品方面我叫左mint lemonade,好重薄荷味,而且有一大舊冰係中間慢慢融,好有透心涼既感覺~~女朋友就點左unicorn dream,好色彩繽紛,上面
2019年4月11日 星期四

龍蝦什錦海鮮石頭鍋烏冬

龍蝦包&烤蒜蓉牛油龍蝦

Mint  lemonade

Unicorn  dream

女朋友就點左unicorn dream,好色彩繽紛,上面仲有綿花糖,而飲落去幾特別,好似飲波子氣水咁既味道

呢一餐真係食得好滿足,好想再黎瘋狂食龍蝦!!
2019-04-11
龍蝦什錦海鮮石頭鍋烏冬
龍蝦包&烤蒜蓉牛油龍蝦
Mint  lemonade
Unicorn  dream
2019-04-11 1987 views
我個FD之前話食過一間有龍蝦食既西餐廳CP值幾高,咁我就跟佢去試下,佢話龍蝦滙係一定要叫同埋值得食!龍蝦滙 (HKD 468): 龍蝦包,蒜蓉龍蝦半隻同埋龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬/飯。首先龍蝦包係最有深刻印像,食得出龍蝦真係好新鮮,個包上面仲有蒜蓉,好香蒜香味! 睇圖都知個包面外脆內軟,配上適量既牛油,加上啖啖龍蝦肉,好豐富既口感,而且店員推介可以點埋個lemon cream sauce ! 果真個包冇比個SAUCE覆蓋陣龍蝦味,反而多左屠口感同選擇。 如果嫌佢唔夠多肉 隔離仲有半隻龍蝦熱辣辣等你拆佢黎食,一大啖咬落D龍蝦肉到好爽。另外,佢陣配埋著條同蕃薯條,炸到熱熱的,外脆內軟因為兩款薯都有唔怕食到悶,而且就算隔左一陣,個外皮仲係咁脆!最細心既係佢配埋沙律,沙律都唔錯,我幾鐘意佢個汁夠酸夠曬開胃。唔夠飽唔駛驚,因為個龍蝦滙仲有個什錦海鮮石鍋烏冬。一開始要搞一搞佢因為烏冬可能會痴底 ,份量都夠大,兩人食剛剛好, 烏冬好QQ,好手打既感覺,龍蝦點知出到黎都幾大隻,仲食得出佢張龍蝦既蝦頭膏溶於湯入面,令到佢充滿著龍蝦膏既香味,好好味呀!好滿足既龍蝦宴,會再黎光顧。

好滿足既龍蝦宴,會再黎光顧。
2019-04-10
  • 蒜蓉龍蝦
  • 龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬
2019-03-19 2436 views
話説我有個friend 成日叫我帶佢食好野 我都唔知帶佢食咩好 不過之前食過一間係旺角嘅餐廳我覺得幾高質 所以就帶左佢黎試下 上次就食左佢個日式火鍋 今次我個friend 話想食佢個龍蝦包喎 咁我地就叫左個龍蝦滙 試完都覺得係高質! 不錯哦首先講下佢個龍蝦包佢個龍蝦包雖然唔算大份 但勝在好味 首先佢個包幾新鮮 而且有蒜蓉查在係面包上面 好香蒜香味 上面龍蝦肉粒都幾多 加上佢個到嘅lemon cream sauce 味道唔單止冇比個sauce 覆蓋 而且多左層口感 如果嫌佢唔夠多肉 隔離仲有半隻龍蝦熱辣辣等你拆佢黎食 個鉗咁大當然要食埋啦 正^^ 而沙律都唔錯 鐘意佢個汁夠酸夠開胃 開完胃就可以食埋佢岩岩炸起嘅薯條 佢有平時嘅薯條同埋番薯條兩種 兩種都好味道😋仲驚唔夠飽? 唔駛驚 仲有個什錦海鮮石鍋烏冬 一開始要搞一搞佢因為烏冬可能會痴底 佢個份量其實都幾大 本身以為佢烏冬唔會有咁大隻龍蝦點知出到黎都ok大隻 果然係用心製作既餐廳👍🏻👍🏻Had a nice dinner here^^ 好彩我個friend都話我冇介紹錯
試完都覺得係高質! 不錯哦

首先講下佢個龍蝦包

仲驚唔夠飽? 唔駛驚 仲有個什錦海鮮石鍋烏冬

2019-03-17 1909 views
這間以龍蝦為主要賣點,在旺角開業已有數年的樓上西餐廳,在三月份推出了只在三月份供應的「龍蝦包」($188)買一送一優惠,以同樣的價錢,本來只可吃到一客龍蝦包,現在就可吃到兩客,變相便宜了一半,只花不到一百元,便可吃到餐廳的招牌「龍蝦包」,價錢相當吸引,就找了一天來這兒以「龍蝦包」做下午茶。 「龍蝦包」上桌,兩大個「龍蝦包」傳來陣陣麵包香與牛油香,兩夫妻一人一個以手拿著吃,大大個烘得微脆的甜麵包,中間夾著不少的龍蝦肉,肉質爽彈而帶甜味,配以麵包內早經塗上,已融化掉的鹹牛油,美味可喜。雖然麵包不算很熱,伴著「龍蝦包」上桌奉客的薯條也是瘦子,個子並不粗壯,這客「龍蝦包」仍然好吃。 也點了兩杯飲品,分別是 Pineapple and Mint Tea($48)和 Peach and Lychee Tea($48),前者菠蘿味比薄荷味重,味道適中不太甜;後者荔枝味突出而桃味不太濃,味道偏甜了點,不過兩杯凍飲其實都幾好喝呢! 平心而論,接近二百元一客的「龍蝦包」實在頗貴,不算抵食,但現在買一送一之後,不到一百元便可以吃到,就確是值得一試。
$160 (Tea)
  • 龍蝦包
星期四的晚上跟朋友到這間龍蝦餐廳吃飯,我們用OpenRice訂座,主菜餐牌(除了龍蝦類食品,套餐及飲品外)都獲得七折優惠。我們點了龍蝦包、海膽忌廉蟹肉意粉及一個章魚大阪燒。龍蝦的份量的確很不錯,每一口都是龍蝦肉。配上爽脆的麵包確實是一種享受。另外值得一提的是餐廳的店員都非常有禮貌,令到整個用餐體驗錦上添花。
我們點了龍蝦包、海膽忌廉蟹肉意粉及一個章魚大阪燒。
4 day(s) ago 0 views
當時呢間餐廳做緊佢地最出名嘅龍蝦包買一送一,同加$15任食fries。但我就冇留意到然後同朋友order咗一客龍蝦三文治同一個烏冬,有啲蝕底😟不過都幾好味嘅😋龍蝦三文治幾足料,而且有埋薯條跟,所以一定夠飽,個烏冬湯底非常濃郁,但係啲料就唔係好夠,我同朋友都係每人食得幾條咁大把。鋪頭仲有好多飲品但我都冇乜興趣試,因為價位高過同區嘅飲品鋪好多仲有加一😂service方面就一一般般啦,勝在人流唔係好多,星期六嚟食lunch都坐得舒舒服服☺️
  • 流心芝士龍蝦三文治
5 day(s) ago 0 views
Lobster Mac N Cheese $208Assorted Seafood Kama Pot with Risotto(?) in Lobster Soup $100Lobster Pizza $188.話說我地尋日去左龍蝦專賣店Master Kama食,但其實我地除左食龍蝦菜式外,仲食左好多non-lobster 既菜式.講左主角—龍蝦🦐先啦!我地點左4款有龍蝦既菜式,Lobster mac and cheese 幾好食!首先一讚面頭滿滿既芝士🧀,一夾通粉就即刻拉到絲,龍蝦肉都算多,食到啖啖肉,不過整體份量偏少,價錢有點貴,但值得叫!.龍蝦pizza🍕好似都係重點推介菜,成日係ig見到 除左放係面既龍蝦頭,pizza上面都有好多龍蝦粒,不過個敗筆在於pizza底,同埋整得唔夠脆,同埋個size都偏細,所以本體麻麻地,可skip🤭🤭,同埋都係價錢有點貴~.石頭鍋可以自選湯底,配料,同埋飯or烏冬,我地揀左龍蝦濃湯+雜錦海鮮+飯,食落有d似炊飯/飯既口感似日式risotto,龍蝦濃湯配咩食都會好味,雜錦海鮮都係蟹柳呀日式魚蛋呀果類dont expect too much🤫但飯既份
Lobster Mac N Cheese $208
Lobster Pizza $188
話說我地尋日去左龍蝦專賣店Master Kama食,
但其實我地除左食龍蝦菜式外,
仲食左好多non-lobster 既菜式
講左主角—龍蝦🦐先啦!
我地點左4款有龍蝦既菜式,
Lobster mac and cheese 幾好食!
首先一讚面頭滿滿既芝士🧀,
一夾通粉就即刻拉到絲,
龍蝦肉都算多,食到啖啖肉,
不過整體份量偏少,價錢有點貴,
但值得叫!
龍蝦pizza🍕好似都係重點推介菜,
成日係ig見到

除左放係面既龍蝦頭,
pizza上面都有好多龍蝦粒,
不過個敗筆在於pizza底,
同埋整得唔夠脆,
同埋個size都偏細,
所以本體麻麻地,
可skip🤭🤭,
同埋都係價錢有點貴~
石頭鍋可以自選湯底,配料,同埋飯or烏冬,
我地揀左龍蝦濃湯+雜錦海鮮+飯,
食落有d似炊飯/飯既口感似日式risotto,
龍蝦濃湯配咩食都會好味,
但飯既份量幾多😋,
配埋湯底好飽肚,
同埋$5x性價比高!
其實我仲食左龍蝦玉子燒😝,
好味到叫左兩份😱,
想知龍蝦玉子燒既食評?
呢間位置People Mountain People Sea既 旺角,係一間樓上餐廳黎既,但佢哋店舖招牌係大廈當眼位置,好容易就已經發覺到。裝修風格比較偏夢幻,用藍色為主調,燈光色調相對上暗小小。小編覺得好適合唔同階段既情侶黎撐檯腳❤️1)龍蝦滙 💰468 8⃣️ ( 龍蝦包,烤蒜蓉龍蝦半隻及龍蝦什錦海鮮石鍋湯烏冬/飯)龍蝦包: 小編首先要讚下佢地有焗個包,令到麵包外層超級脆身,內裡因熱力而變得份外柔軟。基本上每一啖都一定會食到鮮甜龍蝦肉既存在,而且入面仲有d火箭菜 (Rocket Lead),所以帶點額外清爽既口感。附送既Lemon Cream Sauce同個包都好鬼夾,係完全兩種唔同既體驗。烤蒜蓉龍蝦半隻: 食龍蝦包覺得唔夠喉?放心因為仲有熱辣辣既蒜蓉龍蝦!Size真係可以算幾厚肉幾大隻,如果依個價錢黎講。睇相都見到幾多金黃色既蝦膏,如果唔係隔離檯有客人,我真係不停索曬佢哋!蝦肉好鬼彈牙而且又多汁,配埋d沙律菜食真係好癲!同埋隔離仲有d新鮮炸既薯條(蕃薯&薯仔)什錦海鮮石鍋烏冬: 小編試左啖湯頭覺得好濃郁龍蝦鮮味,問翻先知係用蝦頭秘製,唔怪得知所有湯都有蝦膏味道啦死野!烏冬份量足以應付兩

什錦海鮮石鍋烏冬: 小編試左啖湯頭覺得好濃郁龍蝦鮮味,問翻先知係用蝦頭秘製,唔怪得知所有湯都有蝦膏味道啦死野!烏冬份量足以應付兩個人,彈牙得黎又索曬龍蝦既精華,好難唔好食唔正Wor大佬❤️

2)Sparkle Apple 💰58 7⃣️
呢杯飲品係沙冰質地,味道比較酸酸甜甜,小編就覺得超級適合香港熱到想死既夏天。而且佢用左Sparkle Water做底,所以食落去係有氣,小編真心認為佢地都幾創意,將原本已有既野變得幾得意甚至更加加分❤️
2019-05-08 0 views
星期五要搵間餐廳食飯,真係好難,最終於搵咗呢間,比較少人而且地點還算安靜,適合傾偈。應該係十一點先關門,但店員十點就開始不停在身邊行來行去,希望我哋快啲走,呢點迷比較差德國豬手係比較好味, 皮脆肉嫩,有驚喜。龍蝦烏冬烏冬係冇味嘅漢保包,還可以

德國豬手係比較好味, 皮脆肉嫩,有驚喜。

龍蝦烏冬烏冬係冇味嘅

漢保包,還可以

2019-05-08 13 views
我同女朋友去食左了三個餸同兩杯野飲芝士肉醬墨西哥片加薯條,龍蝦Pizza ,芝士龍蝦通粉master magic 同 荔枝梳打芝士肉醬墨西哥片加薯條份量夠4個人做小食(兩個人的就建議唔好叫的🤦🏻‍♂️)肉醬好食的,但芝士醬的芝士味唔夠濃薯條同墨西哥片正常的(想食呢個的建議醬另上)龍蝦Pizza pizza 醬唔係好夠味(可能驚搶左龍蝦的味所以較淡左)攪到成個pizza 陣味偏淡pizza 上佩料同芝士都足料的,但個pizza 底(薄批來的)就偏淋,我覺得可以焗耐少少脆口d , 個口感會更好芝士龍蝦通粉佢用龍蝦汁燴通粉 上面加龍蝦肉同芝士焗,焗完上面仲有一隻蝦鉗 同 有d 好似翡翠苗的菜係面的佢個汁燴通粉好好食,加上焗完可拉絲的芝士色香味都齊,如果驚蝦汁的濃味加芝士會感覺好lau 的可食時加點 翡翠苗的物體落去感覺就會清新好多Master Magic 杯野幾好玩的,杯荔枝梳打粉正常野
我同女朋友去食左了三個餸同兩杯野飲
芝士肉醬墨西哥片加薯條,龍蝦Pizza ,芝士龍蝦通粉
master magic 同 荔枝梳打

芝士肉醬墨西哥片加薯條

份量夠4個人做小食
(兩個人的就建議唔好叫的🤦🏻‍♂️)
肉醬好食的,但芝士醬的芝士味唔夠濃
薯條同墨西哥片正常的
(想食呢個的建議醬另上)

龍蝦Pizza

芝士龍蝦通粉

佢個汁燴通粉好好食

Master Magic 杯野幾好玩的,杯荔枝梳打粉正常野
2019-05-07
2019-05-03 46 views
都係因為龍蝦包先會揀黎呢間餐廳,但可能我有太高既expectation,所以食完覺得冇咩特別咁。除左龍蝦多士,我地仲叫左個青口意粉同埋一杯朱古力,都係普通啦,未必會有下一次。
昨晚行街經過Day & Nite見龍蝦🦞包買一送一又返來,咁無理由唔食㗎餐廳地方唔係好大,但檯唔多唔逼,都坐得舒服,仲有龍蝦公仔做裝飾,幾得意先來買一送一的「龍蝦🦞包」$188,包烤得鬆脆,龍蝦肉也不少,如果多少少醬汁或牛油會更好,龍蝦肉是爽口的,吃不到雪味,這價位是值得的。來多客「關西大板燒」$65,有想回大板的味道,但大板燒有點鬆散,一夾起就散了,菜跌到一碟散開哂,可能個醬有點稀而且廚師好似只燒了一面,好彩醬汁個味道救番點點,不過下次會試另一樣。兩個人食都真係夠飽了,但聞到隔離檯的龍蝦湯好香,下次要試吓先。P.S. 買一送一的優惠唔知做到幾時,所以去之前最好打個電話問問啦😉

龍蝦🦞包(買一送一)

關西大阪燒

龍蝦🦞包(買一送一)
2019-04-30 64 views
看食評不錯,心癢癢決定來試試地址位於旺角山東街50號1樓,不清楚可以看定位喇以龍蝦為主題的餐廳,店内设计幾精致。。。我點左必試招牌約150克波士頓龍蝦製作的龍蝦包。好期待呢道菜龍蝦包賣相:夠吸引,睇到食慾瞬間被調動起來la。龍蝦:肉質要新鮮兼彈牙,口感非常新鮮醬汁:特出了龍蝦本身的鮮味。麵包:表面焗得好脆,味道豐富價錢:當然係愈平愈好,抵食夾大件,性價比先夠高。Unicorn Dream 人手打造沙冰 ,賣相靚, 顏色夢幻, 冰爽個口感 唔會過甜。很棒,十分實惠,對比如此好的食材,這個消費價格很適當,整體給了四星,因為服務確實不錯。

以龍蝦為主題的餐廳,店内设计幾精致。。。

龍蝦包
賣相:夠吸引,睇到食慾瞬間被調動起來la。
龍蝦:肉質要新鮮兼彈牙,口感非常新鮮
醬汁:特出了龍蝦本身的鮮味。
麵包:表面焗得好脆,味道豐富
價錢:當然係愈平愈好,抵食夾大件,性價比先夠高。

Unicorn Dream

Unicorn Dream

2019-04-29
2019-04-30 45 views
朋友相約到旺角食飯,餐廳是一間連鎖店,每間分店都有不同的主題,而這間分店就以食龍蝦為主的。餐廳在一樓及二樓,朋友訂了位,怎知他臨時有事,要稍遲才可到來,唯有我先去取位,知客帶我到一樓找位置坐下。餐廳在這裡開業大約兩年多,一樓有大約廿來三十個座位,餐廳呈長形,座位就靠窗一列排出,另外再有三、四張單獨的小桌。牆的上半鋪了白色反光的長磚,下半是灰藍色的木櫃及木框的裝飾,與木門同一系列,簡單得來又頗為舒適。等了一會,朋友還未到而餐廳已經差不多坐滿了。朋友終於來到了,他說這裡最特別的是龍蝦匯套餐($468),已經包括了多款龍蝦食品,如龍蝦包、半份烤蒜蓉牛油龍蝦及龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬/飯,如此就先點了這個套餐,我們選了飯,再加了朋友的Bubble Blue Soda ($55)及我的Mr. Coffeemal($58)兩杯飲品,有需要才再加單。先來的是兩杯飲品,Bubble Blue Soda是波子梳打汽水加雪糕,朋友說味道也甚為清新,而我的Mr. Coffeemal之焦糖咖啡caramel香味濃郁,上面還加了朱古力條、焦糖爆穀及雪糕,味道富有層次感。接著是龍蝦雜錦海鮮石鍋湯飯,石鍋端上來非常燙

朋友終於來到了,他說這裡最特別的是龍蝦匯套餐($468),已經包括了多款龍蝦食品,如龍蝦包半份烤蒜蓉牛油龍蝦龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬/飯,如此就先點了這個套餐,我們選了飯,再加了朋友的Bubble Blue Soda ($55)及我的Mr. Coffeemal($58)兩杯飲品,有需要才再加單。

Bubble Blue Soda

Mr. Coffeemal

接著是龍蝦雜錦海鮮石鍋湯飯,石鍋端上來非常燙熱,橙色的湯龍蝦味非常濃烈,湯飯裡除了有烤龍蝦外,還有青口、蜆、魷魚仔、蟹柳等海鮮,還有木耳及粟米等,海鮮味鮮甜,而木耳絲加添了湯飯的口感。

龍蝦雜錦海鮮石鍋湯飯

最後是龍蝦包半份烤蒜蓉牛油龍蝦一起上來,據店員說龍蝦包中的龍蝦,是用波士頓龍蝦,每天拆肉,限量發售,份量大約有150克。龍蝦肉爽實有鮮味及經過調味,法包亦烘得熱熱的很軟熟,夾著龍蝦肉來食又別有滋味。此外,還有半邊龍蝦及一隻鉗子,配有特別的白色的檸檬牛油醬,另有一些薯條、沙律菜及一件檸檬,美中不足的是即使後來店員給我們一把鉗,但要弄開堅硬的龍蝦殼也著實不容易。

龍蝦包、半份烤蒜蓉牛油龍蝦

整個套餐看似份量不很多,兩位女士用還可以,如果兩位男士用就未必足夠。不過食落都還可以,無需加添甚麼。不過在上餐方面,我們都認為如果先上龍蝦包及半份烤蒜蓉牛油龍蝦,然後才上主食的龍蝦雜錦海鮮石鍋湯烏冬/飯,效果可能會好些。
Mr. Coffeemal
  • 龍蝦匯