2017-11-09
名館今晚朋友帶我去食一間好特色嘅fusion 中菜,星期日晚上嘅中環真係好舒服,嚟到擺花街,周圍都好清靜,少咗九龍區嘅繁忙,可以舒舒服服咁樣食一餐。裝修簡潔摩登,潔淨明亮。呢間餐廳有別於一般嘅傳統中菜,以精緻嘅賣相,配搭傳統中菜,一種時尚嘅感覺。後來同侍應傾計,原來呢間係明苑集團嘅旗下其中一間餐廳,難怪品質都有保證。名館叉燒王$88厚切叉燒好吸引,個人喜愛食肥叉燒,叉燒肥瘦適中,脂肪比例勻稱,唔會太過軟稔好似綿花咁,叉燒表面蜜糖清甜,入口又鬆化。宮廷點心盤$188呢一個點心盤,簡直係呃like嘅首選,非常吸晴點心盤有其實係一個四層耳目製成嘅原價,富有中國嘅特色,揀上共有六款嘅冷盤、甜品同鹹點,上層係一隻以天鵝造型嘅紫薯餡點心酥餅,有啲似蘿蔔絲酥餅,紫薯餡唔算太甜,賣相同味道俱佳。金銀蒜蒸娃娃菜$68特別欣賞娃娃菜上面嘅蒜蓉,因為係先爆香再蒸,好似我哋平時蒜蓉粉絲嘅蒜蓉味道一樣好香口。飯焦鳳尾蝦$108呢個炒飯賣相當精緻,竹制嘅手柄營造出一個藤籃嘅效果,造型特別。味道方面,炒飯每一啖都夾雜着已炸香的糯米,飯底炒得好乾身,絕不油膩,加入已炸香嘅糯米,令炒飯增加左不同層次嘅口感,值得一讚。半
名館叉燒王$88
宮廷點心盤$188
金銀蒜蒸娃娃菜$68
飯焦鳳尾蝦$108
半份麻雀十三么$68
呢個甜品賣相真係好特別,其實係椰汁糕嘅面陳,底層係桂花糕,買相就好似一隻麻雀一樣,最特別係椰汁糕嘅面上,貼上一張食用肚餓,所以佢嘅賣相更加活靈活現,活像一隻真嘅麻雀。不過味道相當一般,糕點整體唔算好柔滑,桂花同椰汁味亦都略嫌不足,但係賣相絕對合格有餘。