2018-02-06
家中女皇與小妹一樣愛甜,但佢一直都未試過食分子甜品,所以一早book定位,決定呢晚俾個驚喜佢帶佢欣賞兼品嚐分子甜品呢度地方唔算大,而且好爆場,好彩一早book好檯炸呢晚就揀左個“席前甜品(二人份)”HKd$348+10%同女皇一齊見識見識一坐低就會有兩枝test tube既鮮草莓汁做welcome drinks, 味道天然唔藥水,清一清味蕾就可以準備開始既難忘體驗啦首先揀上畫墊(黑、白、灰)既顏色,然後甜品師就會開始一邊介紹,一邊喺我地面見製作甜品每一筆每一畫都由甜品師即場發揮,所以每“幅”甜品都係獨一無二架當中呢個白色半圓既奶凍其實係芝士山葵黎架,食落好特別,有山葵味但又唔會有攻鼻既感覺而製作分子雪糕同雪芭既過就最令我地印象深刻酸甜既紅酒紅桑子雪芭同竹炭朱古力雪糕食落既口感似童年時所食既粒粒雪糕,加上幼如髮絲既龍酥糖絲一齊食,層次仲即刻有所提升當師品師完成製作之後,仲可以為我地加上字句,呢晚就請甜品師為我寫上“Munny I love you”啦而呢份席前甜品仲包左兩杯飲品,我個晚唔太想飲咖啡同茶,所以就加左HKd$25+10%要左杯70%既dark chocolate (hot)
帶佢欣賞兼品嚐分子甜品
呢度地方唔算大,而且好爆場,好彩一早book好檯炸
而製作分子雪糕同雪芭既過就最令我地印象深刻
飲埋呢杯暖心暖身既濃滑可可,視覺味覺全亦滿足矣
女皇當晚同樣好滿意我為佢所準備既呢份可以“嚐甜”既“藝術”驚喜,能夠為所愛既人送上一份令佢喜悦既心意,那算是一種幸福吧