2017-04-12 214 views
病一場休息左一陣又出山了,夜收工的晚上,想簡單食點小菜,渣車到土瓜灣睇下有無快靚正的好野食。去到北帝街有位泊車,剛好停在非凡小廚門前。好唔簡單的店名令我地產生左一試的衝動。內裡裝修唔算豪華,但都企理,格調是頗傳統的中式小店。小菜款式都幾多,有部分確係幾特別,配合非凡的店名。先揀左一個中華四拼,一個價錢可以自由選擇四款自己鍾意的冷盤,真好。拼盤都好足料下,四個人都夠食。我最鍾意海哲,爽口香甜,好開胃。石鍋蒙古羊真係用鐵板上的,熱辣辣好夠鑊氣。羊肉用三色椒炒香,保持到嫩滑,唔錯。粉絲牛肉鍋係我最鍾意食的小菜,呢幾日病左食唔到野都好掛住佢。呢度的粉絲牛肉鍋配料香料只用小顆粒,反而主角粉絲有一大個,值得一讚。牛肉都好多,牛味濃好好食,但粉絲吸收哂肉汁的精華,最吸引到我。出街食飯盡可能我都會叫一碟蔬菜,務求健康一點。呢度的大姐好好,時蔬比左好多我地選擇。我提出想食瓜類時,佢仲介紹我食蒜蓉蒸茄子,特登做一道菜,但只係收我時菜價。呢種人情味,唔係度度都食得到!而茄子都無令我地失望,同樣大大碟,而且蒸得火候剛好,熟透但又無變爛。清清地總結一餐飯,估唔到出街食飯都會有媽媽煮飯比我食的感覺。
內裡裝修唔算豪華,但都企理,格調是頗傳統的中式小店。
小菜款式都幾多,有部分確係幾特別,配合非凡的店名。
我最鍾意海哲,爽口香甜,好開胃。
2017-04-06
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$140 (Dinner)