2021-03-11 988 views
提起天婦羅丼飯,大家可能會即刻諗起幾間日本🇯🇵連鎖過江龍,唔知呢一間同樣專門食天婦羅🍤嘅良心小店會唔會俾到驚喜呢。海鮮天丼 $80(流心蛋,菜心苗,茄子,蓮藕,甲紋魷魚,蟹肉棒,虎蝦)一上枱就覺得好靚,樣樣野都炸到金黃色🤤,而且全部都係好貼皮好靚仔,唔會好似有啲天婦羅咁甩皮甩骨。入口超香脆,索索聲好治癒。未試過菜心🥬天婦羅,覺得好特別,原來又有幾好食。虎蝦🦐唔算好大隻,炸完之後入面仲係半生熟,係刺身嘅感覺,個人好鐘意。🥚橙黃色嘅流心蛋黃好香濃,加埋啲珍珠米🍚一齊食,格外有風味。而天婦羅汁偏向淡口帶啲甜味。略嫌飯同餸都唔係好夠熱,係室溫。海鮮天婦羅配信州蕎麥麵 $73(甲紋魷魚,蟹肉棒,海老,菜心苗,椰菜花)同樣炸得好金黃,但佢嘅魷魚🦑就得一舊而且比較細。而海老🦐就同丼飯嘅虎蝦應該一樣,不過朋友就唔鍾意佢比較生嘅感覺。蕎麥麵大大一碗,不過個湯同麵🍜都係室溫暖暖地,唔係好夠熱。我覺得以小店黎講算係相當有驚喜,可以及得上連鎖店嘅水準。雖然仲有進步嘅空間,但價錢味道都合宜,值得一試👍🏻。

海鮮天丼 $80
(流心蛋,菜心苗,茄子,蓮藕,甲紋魷魚,蟹肉棒,虎蝦)

海鮮天婦羅配信州蕎麥麵 $73
(甲紋魷魚,蟹肉棒,海老,菜心苗,椰菜花)