2021-07-07
今日星期一中午2點,同男友來食M5和牛燒肉放題,因為最近有優惠,午市買一送一,我地揀左「霞」套餐,二位總共$478,可以食足120分鐘放題。先送上套餐,有鮑魚、韓風瓷壺醬酒牛肋肉,呢2樣無得要添加,但M5和牛西冷、芝士雞肉、豚肉、比目魚西京燒、味淋魚干、刺身,就可以任點任食。五點刺身有肥美油潤三文魚、鮮甜嫩滑甜蝦、甘甜脆口希靈魚、嫩腍鮮味帆立貝、彈牙八爪魚。仲有好幾款刺身選擇,都好豐富。濕式熟成 M5和牛西冷,油脂豐富,經熟成後,牛味濃郁,入口充滿牛脂香,燒熟更顯油潤多肉汁,可以任食太正,我地添左幾次。餐廳係座位旁有教燒法,非常貼心。鮑魚要燒肉身個邊先,因為燒殼會彈起較危險,大約燒7分鐘就食得。非常彈牙嫩腍,唔使醬汁都好味。牛肋條慢火燒15分鐘,再剪細放爐中間燒,入口好香好惹味,肉質扎實有咬口,牛味重同好香。芝士雞肉,就先燒溶芝士,再燒熟雞肉,將雞肉沾芝士食,拉絲之餘,仲好有芝士香味,雞肉亦嫩滑有彈性。魚干要慢慢燒熟,由透明轉至實色,再剪成細條食,味淋好入味,越咬越滋味,好岩配酒。韓式醬油牛舌,薄切快燒熟,好爽口好入味,食唔停口。芥醬牛肩脊,脂肪分佈平均,較有口感,肉味濃,油香幾足。原
韓式醬油牛舌,薄切快燒熟,好爽口好入味,食唔停口。芥醬牛肩脊,脂肪分佈平均,較有口感,肉味濃,油香幾足。原味牛板腱,較嫩腍柔軟,食到牛原味,加鹽燒已經夠味。
比目魚要在爐中加油,再慢火燒至甘香,不可不停翻動,約每面燒4分鐘,睇下燒得幾靚。魚肉超級滑溜,肉質細膩亦唔腥,味道帶甜好正。
另外,仲有牛油粟米、黑松露雜菌、牛油金菇,3款都好滋味,牛油超香,松露亦較少有係放題,感覺好正。
揚物同麵食都有數款,炸蝦超正,估唔到炸衣仲好脆身,蝦肉嫩。而蝦多士也彈牙,炸得香口。
飲品款式有10多款,2個雪櫃全取任飲,好耐冇飲荔枝爽,清涼解膩又甜,可樂雖多汽易飽,但食燒肉不可決少呢d有汽飲品。
性價比高,而且星期一至日的午市都有買一送一,非常抵食,食物質素好,選擇多。服務貼心,會講解點餐流程,介紹燒法。燒完亦唔會好大陣味,抽油煙同冷氣都充足。