2022-05-15
難得今日星期日放假,就同女朋友book咗一間尖沙咀嘅高級法國餐廳,撐吓枱腳,享受下輕鬆嘅時光。一入到黎呢間餐廳就覺得好舒服,燈光光暗剛剛好,唔似普遍嘅西餐廳比較暗色調。一坐落去餐廳就會為你送上暖粒粒嘅麵包,倒上來自意大利嘅礦泉水,服務態度令人賓至如歸!麵包用上蕃茄乾去製成,食落帶點點酸口,可以點上黑醋同橄欖油!前茶我哋叫咗一個法式焗田螺,擺盤非常美麗,見到已經好想即刻食落肚。田螺嘅表面配上法式香草,食落更加帶出田螺的鮮味。田螺嘅底部有香香的薯蓉,非常綿滑,可以連埋蕃茄碎一齊食添。伴碟的紫薯片亦炸得非常香脆,但不油膩。鐘意食魚嘅我主菜叫咗一個脆魚鱗片甘鯛魚柳。馬頭魚肉質較實不易鬆散,煎至金黃嘅外皮,乾身之餘食落好脆口,可以點上旁邊附有嘅千島醬,而底部更配上帶有顆粒感嘅薯蓉,每一啖都食得出廚師嘅功架!飲品方面,我哋叫咗杯Queen blaster 同rainforest blaster打卡,兩杯飲品飲落都好fresh,果味濃郁,完全唔苦。服務員更會在飲品吹起夢幻泡泡,方便客人打卡。