2019-08-28 168 views
難得今日唔洗ot, 同個同事出去食個飯relax下。北角出名多野食,所以同事提議去北角搵食。由和富道街頭行到街尾,見到林林總總既餐廳,我地一時間都唔知揀咩食好!兩個人又唔想淨係各自叫個飯食就算!經過金樂軒見到餐牌主打雞煲,即刻吸引住我地既目光,就依間啦!好彩早左入黎,好快成間餐廳都坐滿客。事不宜遲,即刻叫個雞煲食下先!老闆好細心,先問我地食唔食得辣,我地揀左唔辣既。打開煲蓋,濃香既雞煲味已令我地流晒口水,入面好足料,舊舊雞都係肉,而且好入味,真係要比個讚,好食到停唔到口!炸魚皮係餐廳即叫即炸,上台時熱辣辣,而且爽脆可口,雖然有啲熱氣,不過唔理得咁多,食左先講!黎到依度點可以唔試下椒鹽鮮魷, 入口非常香脆,加上餐廳獨有既醬汁酸酸辣辣咁,令到食既人好開胃,真係大人細路都岩食!食左咁多熱氣野,緊係要叫個竹蔗茅根消消火,清下熱氣,依度既竹蔗茅根係餐廳自己煲既,用料十足,而且唔會太甜,加上夠凍,飲落真係透心涼!鮮墨魚滑係依間餐廳既主打,員工服務好細心,走過黎教我地點樣食,可以炸啦,可以煎啦,但我地怕太熱氣,所以都係揀左就咁淥熟佢食。舀既時候已經感覺到同街市買既好唔同,好有黏性同結實,淥熟後爽口彈
難得今日唔洗ot, 同個同事出去食個飯relax下。
北角出名多野食,所以同事提議去北角搵食。

好彩早左入黎,好快成間餐廳都坐滿客。
老重慶奇味雞煲

炸魚皮

椒鹽鮮魷

竹蔗茅根

鮮墨魚滑係依間餐廳既主打,員工服務好細心,走過黎教我地點樣食,可以炸啦,可以煎啦,但我地怕太熱氣,所以都係揀左就咁淥熟佢食。舀既時候已經感覺到同街市買既好唔同,好有黏性同結實,淥熟後爽口彈牙,果然係餐廳既主打👍🏼
鮮墨魚滑

依碟雜菌炒黑豚豬肉都唔差,鑊氣好夠,黑豚豬肉果然係唔同啲,肉質爽口煙韌,食完真係想再encore!
雜菌炒黑豚豬肉

係金樂軒無論你想食雞煲又好,炒幾個小菜又好,都會非常之岩你胃口,值得推薦,得閒可以去試試!
2019-08-27
老重慶奇味雞煲