2021-05-29 0 views
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲。一入到去金樂軒,老細同姐姐已經殷勤招呼,好詳細介紹招牌菜色,咁我地就嗌咗一個水煮牛頸脊,一個乾鍋椰菜花,一個細size嘅老重慶奇味雞煲同幾個雞煲配菜。雞煲份量好大!我地嗌嘅係細雞煲,但眼見啲雞塊鋪滿晒成個煲咁多,超抵食。雞肉嫩滑到可以輕易甩骨,入面啲豆卜都好正,索晒汁,宜家諗起都流口水。舊同學好食得辣,而我就鍾意食辣但食唔到太辣,所以我地係order咗小辣嘅。本身有啲擔心舊同學會唔會覺得小辣唔夠喉,不過佢話因為個奇味雞煲除咗辣,亦都好重黑椒味,味覺層次豐富,所以佢都覺得大滿足。雞煲嘅配菜都好食。姐姐介紹個魚皮係佢哋自家炸嘅,浸落雞煲湯汁度兩三秒之後立即食,真係人間美味。鮮魚片冇骨,雙拼餃雲吞都唔係雪藏貨,抵讚!老闆介紹水煮牛頸脊係牛全身做最多運動嘅部位之一,所以食落牛味重,又零舍有咬口,我舊同學讚不絕口。而我就最鍾意入邊嘅豬紅,嫩滑又唔易夾碎,仲有濃郁蒜蓉香,正呀!乾鍋椰菜花都唔馬虎,唔係果啲炒咗之後先擺入個乾鍋度嘅做法,而係食到真係有乾鍋煮法嘅香氣,如果啲椰菜花可以再淋身啲就perfect晒。竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同
早幾日約舊同學食飯,佢係無辣不歡人士,所以就去咗食雞煲
竹蔗茅根水清甜,可以一解雞煲嘅辣味同熱氣,一大樽我地全部飲晒。
總體而言呢間金樂軒算係好抵食,舊同學食量出名大,買單六百零蚊我地都托住個肚咁樣行出黎,可見佢份量真係唔是講笑的,會encore!
2021-05-25 22 views
最近同同事傾開好耐冇食過酸菜魚對上一次食已經係兩三年前返大陸食於是就約去同事屋企附近嘅一間家庭小店回味一下!感覺上餐廳係家庭小店經營,老闆老闆娘都非常熱情❤️ 餐廳裝修雖然比較舊,但係食物質素同服務都有驚喜!餐廳除咗酸菜魚之外亦都有得食雞煲羊肉煲豬骨煲等等, 仲有其他小炒小菜等大排檔菜式,見其他客點嘅小菜賣相都非常吸引,相信好快回再嚟試吓~至於我哋就一如當初嘅選擇,揀咗酸菜桂花魚鍋!佢有分大中細鍋,由於我哋想之後打埋邊爐食下其他野,所以我哋就揀咗細鍋啦!當佢一上鍋嘅時候我哋嚇到目定口呆,仲問吓老闆娘有冇落錯單!嗰個細鍋都竟然係咁大鍋,分量十足絕無稀客😱😱 我哋兩個人淨係食晒啲魚都已經有八成飽!首先講吓個桂花魚,真係真係真係好滑!而且魚肉係好厚切, 一梳梳咁好滿足!不得不提佢哋嘅酸菜湯底,老闆娘話係自己新鮮煲嘅魚湯,又好貼心問我哋食唔食得辣,我哋唔算食得辣所以要求要小辣;至於酸菜魚要食得過癮就一定要湯底夠酸,呢個湯底嘅酸係用左酸菜同埋檸檬,令到成個魚鍋有一份清香!呢個酸菜魚喎真係好抵食,咁大煲都係$238,仲要係咁高質, 好過返大陸食!當個酸菜魚鍋食得7788嘅時候,老闆娘主動過嚟幫我哋加
最近同同事傾開好耐冇食過酸菜魚
對上一次食已經係兩三年前返大陸食
於是就約去同事屋企附近嘅一間家庭小店回味一下!

我哋兩個人淨係食晒啲魚都已經有八成飽!
首先講吓個桂花魚,真係真係真係好滑!
而且魚肉係好厚切, 一梳梳咁好滿足!

當個酸菜魚鍋食得7788嘅時候,老闆娘主動過嚟幫我哋加湯打邊爐~
我哋叫咗一份特級安格斯肥牛 $198
仲叫咗個雙拼鮮蝦雲吞+韭菜餃 $68
另外仲嗌左豬頸肉($58)&豬大腸($48)
嘢飲方便就嗌咗佢地自己煲嘅竹蔗茅根水$33

嗰個安格斯肥牛咁啱佢切到一半肥一半瘦
瘦嘅一半牛味好濃郁;肥嘅一半好有油脂香
至於雲吞同韭菜餃老闆娘介紹話係自己每日新鮮包嘅,所以個餡都好飽滿~
而豬大腸亦都好正!佢哋洗得好乾淨唔會有豬臭味,豬腸入邊嘅肥膏索咗酸菜湯底之好正😋 今餐係非常滿足食得過癮嘅一餐!
2021-05-20
  • 特級安格斯肥牛
  • 竹蔗茅根水
  • 豬頸肉
2021-05-12 216 views
第一次見到食評唔錯就買外賣返屋企試,但係呢.....我覺得一般般,因為雞太熟, 冇咗口感,另外都叫咗個酸菜魚桂花魚煲,味道太淡唔知會唔會係湯太多。第二次就book咗位堂食, 母親節當日都滿曬仲有人喺門外等位, 照叫咗兩個雞煲,一辣一唔辣, 有少少辣味係好食好多, 隻雞堂食同外賣都冇得比,雞味濃好多,又滑口 加埋火鍋配料就perfect, 叫咗牛頸脊、 牛丸貢丸、 雲吞菜類、 白鱔........ 推介白鱔, 例牌份量不少,而且又彈牙又新鮮 雲吞就一般,雪藏嘅關係,上檯一粒粒雪到硬掘掘。

雲吞就一般,雪藏嘅關係,上檯一粒粒雪到硬掘掘。
2020-11-12 1321 views
酸菜桂花魚湯好好味,桂花魚份量多,超值,小菜好夠火喉,煎墨魚餅好好味,蒜香椒鹽豬手,椒鹽鮮魷好香脆,但坐得舒服,地方乾淨,服務超好,好細心體貼,出菜速度快,態度好好
酸菜桂花魚湯好好味,桂花魚份量多,超值,
2020-11-12
  • 椒鹽鮮魷
  • 蒜香椒鹽豬手
  • 煎墨魚餅
2020-11-06 942 views
本地牛肉嚡,無味,竹蕉水好淡,如同水加少少甜味. 其他食物都一般無特別,環境好嘈. 鷄煲同其他舖頭的 差不多,如果把價格加入考慮之中,就物非所值. 總括來說,只是非常普通,沒辦法令我再回頭幫襯多一次,更不會推薦給任何人.
2020-11-06
Celebration
Birthday
2020-10-01 895 views
終於到長假期啦!想食好西放鬆下,但又貪心揀唔到食咩好,所以特登揀咗間可以一次過食晒雞煲+酸菜魚+火鍋 🐔 🐟 🍲 一次過可以滿足三個願望嘅餐廳估唔到竟然樣樣都幾好食,好suprise!雞煲好入味又有鑊氣!酸菜魚湯底好好味!酸味十足!魚肉鮮甜味美
終於到長假期啦!

想食好西放鬆下,但又貪心揀唔到食咩好,
所以特登揀咗間可以一次過食晒
雞煲+酸菜魚+火鍋 🐔 🐟 🍲
一次過可以滿足三個願望嘅餐廳

估唔到竟然樣樣都幾好食,好suprise!

雞煲好入味又有鑊氣!

酸菜魚湯底好好味!酸味十足!魚肉鮮甜味美

2020-09-26 848 views
朋友推薦,特登嚟試。結果,不負所望,真係好高水準,仲意想不到甘高添首先叫左個酸菜魚桂花煲。個湯係由鮮魚煲制而成,好鮮甜,好有魚味。見到甘高質,再叫左個重慶怪味雞煲。雞煲就試得多,但從來未試過,雞肉仲係嫩滑,今次就食到了。老闆娘服務好好,好nice,一直係身邊服侍我哋🤣姐姐都好nice每繼續食同推薦比朋友。第一次清曬兩個煲。估唔到香港都有甘高水準既餐廳,係疫情以來最開心既事之一。估唔到有意外收穫。衛生環境都好好,廁所好乾淨,有熱水洗杯碗碟筷子

雞煲就試得多,但從來未試過,雞肉仲係嫩滑,今次就食到了。

每繼續食同推薦比朋友。第一次清曬兩個煲。

衛生環境都好好,廁所好乾淨,有熱水洗杯碗碟筷子

• 老重慶奇味雞煲
2020-06-29 906 views
雖然最近天氣開始變得愈來愈熱,但係呢種程度既熱係阻止唔到我一顆熱愛雞煲既心既!所以我專登上網搵左搵,最後揀咗呢一間唔算好遠,而且望落去幾有小廚feel的接地氣雞煲餐館。首先梗係叫咗個雞煲啦,因為我同家人都唔算話好食得辣,所以淨係叫咗小辣。呢度既雞都幾惹味,調料調得幾好,食落去都幾香,食完晒啲雞之後就可以加湯變成打邊爐啦!邊爐嘅配料要大讚既係個墨魚滑,真係非常新鮮彈牙,煮完之後都勁有口感,彈下彈下。佢啲雲吞都非常唔錯,係用新鮮嘅豬肉同埋非常彈牙嘅蝦用人工手包嘅,所以食落去非常新鮮,口感都非常好,非常有住家菜嘅味道。然後再要讚嘅係佢個竹蔗茅跟水,都係非常新鮮自家製嘅,而且唔會話太甜,佢嘅甜係粟米嗰隻清甜,因為佢用咗粟米嚟煲,睇得出完全係真材實料佢都有好多其他小菜,今次我哋淨係試咗個炒蟶子,如果大家係外賣自取嘅話會有八折呀!P.S. 呢度嘅服務真係好好,店員同埋店長都俾人一種好溫馨嘅感覺,係一個好接地氣嘅餐館啊同埋都幾乾淨

同埋都幾乾淨
2020-06-27 383 views
當進一步解封後🤓,朋友急不及待約大家聚餐🍚,朋友更提議到佢樓下附近間食店👈,對我嚟講就冇乜所謂😎,反正在港島區返工🌈,放工搭車過去幾個站就到❤️。食店佈置簡約😉,傳統得嚟冇乜大賣時髦外觀裝潢✨,名副其實係一間大眾化食店🎉。咁樣反而令我冇咁拘謹,食嘢更加不用顧及禮儀可以豪邁得多💕。椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。酸菜鯇魚煲🐟🥗:🌟鯇魚脆腍極致,魚肉吸收了鹹菜的酸甜味道層次口感更加豐富🕺,雖然我哋叫嘅size係細煲😋,但已足夠六個人食嘅份量,我更加呷了幾啖酸菜湯底,呢種獨特嘅酸菜湯味道令我愛不釋手🤜🤛,再加上微辣程度絕對想一食再食👅。泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。燒汁羊排🐐:好少見到燒汁去煮羊扒,你帶酸酸甜甜☘️,羊排畀酸甜汁掩蓋了所以唔騷,如果唔係特別講,我還以為是豬,這種食法確係衝擊我嘅一貫印象🤪。大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。

椒鹽金磚豆腐:酥脆內嫩,送酒一流🍶。

泡椒雞腳🐔:另一個菜前小食,又係啱送酒來吃的。

大熱天時整揸竹蔗茅根,清熱補肺消暑。

小菜有鑊氣又夠味道,整體感覺絕不欺場。

2020-06-26 1921 views
(食店門面)(店內環境)食店老闆話頭醒尾,見到我哋入嚟即刻熱情招呼,仲介紹幾個招牌美食畀我哋,佢嘅熱情同出面條街嘅清靜成好大對比,條街本身係住宅區附近一到入夜較少人,尤其係星期一至四的閒日。【尖椒皮蛋】我至愛小食,啱啱食到最辣的尖椒果然夠霸氣,細心望望尖椒並非生奄而成,反而是經過無炸處理,唔怪得口感是特別香,雖是小食,但零舍不同。【老重慶奇味雞煲】餐廳出名嘅雞煲同酸菜魚,單憑聽個名已經流曬口水,雞煲端來的時候已聞到陣陣香味,放上熱爐上再煲一下將雞肉迫返啲油出嚟,加上蔥蒜洋蔥啲配料想唔好食都好難啦。雞肉確係嫩滑入味,小辣程度啱啱好,一定要送碗白飯就夠Good。食過雞煲後就放湯進行火鍋,火鍋料陸續送嚟,【安格斯肥牛】片片新鮮絕不欺客,雪花紋確係吸引,靚牛唔駛灼太耐,放湯看住牛肉變色後再灼幾下就攞嚟品嚐,口感堅「爽嫩」,基本唔駛再點豉油已夠味,掂!其他火鍋料亦不錯,一間食店品質好確實令人回味,宜家堂食仲有八五折,加上老闆熱情又客氣,難怪也有不少捧場客。

(食店門面)

(店內環境)

【尖椒皮蛋】

【老重慶奇味雞煲

食過雞煲後就放湯進行火鍋火鍋料陸續送嚟,【安格斯肥牛】片片新鮮絕不欺客,雪花紋確係吸引,靚牛唔駛灼太耐,放湯看住牛肉變色後再灼幾下就攞嚟品嚐,口感堅「爽嫩」,基本唔駛再點豉油已夠味,掂!

2020-06-23
Dinner
2020-06-23 205 views
最近天氣好熱。。係一個冷氣地方食雞煲真係好正,特別之處係可以滿足哂兩種口味,食雞又得,叫小菜食又得,兩種食法一齊叫又得😂尼間雞煲店,我由柴灣幫襯到北角。記得以前住港島區成日去幫襯,到佢搬左去北角,老食客街當然一定要去為小店打打氣!老重慶奇味雞煲(小份)朋友唔食得太辣,所以揀左小辣。上枱後雞煲很足料,個醬汁好濃又惹味,充滿住花椒辣椒同麻香味,又唔會太咸,岩岩好,D雞整得好嫩滑,雞無雪味,煲入面仲有冬菇、豆卜配料!食完雞加入濃湯再打邊爐是非常啦!我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鯇片,芝士腸,蟹捧加左湯都唔會變淡既雞煲先係王道!火鍋料索晒湯汁,不得了!除左雞煲之外,口痕仲叫左豉椒炒蟶子,熱辣辣上枱,有鑊氣之餘份量仲好多,蟶子啖啖肉同新鮮送酒一流!可惜,我地唔飲酒,所以叫左竹蓆茅根,係老闆娘每日自己煲嫁!唔甜仲非常下火,好味之餘仲有幾份人情味!

尼間雞煲店,我由柴灣幫襯到北角。

老重慶奇味雞煲(小份)

食完雞加入濃湯再打邊爐是非常啦!
我地叫左薯粉,枝竹,土豆片,脆鯇片,芝士腸,蟹捧
加左湯都唔會變淡既雞煲先係王道!火鍋料索晒湯汁,不得了!

2020-06-22
Dinner
  • 老重慶奇味雞煲(小)
2020-06-20 227 views
之前聽同事講話北角有間雞煲都唔錯,於是今晚放工二話不說就同朋友走去試吓,估唔到又真係幾有驚喜,平靚正!好抵食,飽到上心口👍🏻👍🏻👍🏻今晚都幾多住附近嘅街坊嚟幫襯,因為依家做緊85 折,都幾抵食!老重慶奇妙雞煲(小辣)$168,雞煲入面已有豆卜,冬菇等配料,大大件雞件,送來嗰陣已經聞到好香,食落好惹味!豉椒炒蟶子$98,呢碟真係好有驚喜!呢個價錢真係好抵食,勁多隻蟶子,每隻都肥嘟嘟,鮮味十足,聽老闆講呢期係蟶子當造!脆鯇魚片,新鮮肉質爽脆👍🏻👍🏻豬腸,洗得好乾淨,加落雞煲一齊食,吸晒啲汁好入味啊!豬皮,爽脆好味😋😋😋總結:呢間雞煲真係令人驚喜萬分!兩個人食咗咁多嘢$600都唔使!真係一定要推薦朋友嚟食👏🏻👏🏻👏🏻

脆鯇魚片,新鮮肉質爽脆👍🏻👍🏻

豬腸,洗得好乾淨,加落雞煲一齊食,吸晒啲汁好入味啊!

豬皮,爽脆好味😋😋😋

2020-06-19 226 views
📍North Point📍 金樂軒雞煲魚鍋...一向都知港島東有好多傳統小店同埋地道美食,但因為地點實在太遠啦,所以真係好少過去果邊😂😂😂 今日難得約左個超級超級耐無見既frd,佢就帶左我去北角一間好出名食雞煲同魚鍋既舖頭。間舖雖然唔係係正大街,不過佢勁近北角地鐵站,A1出口行5分鐘左右就到。...📍竹蔗茅根(小)💰HKD 33.00 果日既天氣實在太熱啦🔥🔥我地一坐低就叫左壺竹蔗茅根黎解解渴。佢飲落去味道唔會太甜,但係有陣淡淡既蘿蔔同竹蔗既清香,飲完成個人都透心涼,舒服晒!..📍酸菜鯇魚魚鍋(小)💰HKD 208.00 因為我朋友唔係好食得辣野,所以我地嗌左BB辣,廢事佢食到變孖潤腸😂😂😂 個魚煲一上枱已經勁吸睛👀 👀佢個湯底係奶白色,上面放左幾塊檸檬同埋紅綠色既辣椒。重點係入面有勁多魚肉同埋酸菜,超級足料😧😧😧個魚湯底實在太吸引啦,忍唔住飲左一碗仔,味道酸酸甜甜唔會太辣但好有魚既鮮味!最好味就係個鯇魚,食落去肉質好嫩滑,而且吸晒個湯底既味道,重點係佢完全無魚骨!大大啖咁食都唔怕會啃到🥳🥳🥳..打邊爐緊係要叫啲配菜一齊食先開心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左豬頸肉、蟹柳、鮮魷魚、知竹、薯仔
📍North Point📍 金樂軒雞煲魚鍋
📍竹蔗茅根(小)
💰HKD 33.00
📍酸菜鯇魚魚鍋(小)
💰HKD 208.00
打邊爐緊係要叫啲配菜一齊食先開心架啦🤩🤩🤩所以我食最後叫左豬頸肉、蟹柳、鮮魷魚、知竹、薯仔片同埋肉丸雙拼👻👻👻
📍豬頸肉
💰HKD 58.00
豬頸肉望落去色澤、肉質都好靚,食落去好嫩好爽口一啲都唔鞋👏🏻👏🏻👏🏻默默地一舊又一舊咁比我地兩個清晒🤫🤫🤫
📍肉丸雙拼
💰HKD 58.00
平時貢丸食得多,芥茉味既貢丸真係第一次試😱😱佢食落口果陣wasabi 味其實都幾明顯,但唔會太攻鼻,係市面真係未見過,未食過既人不妨一試,味道都幾得意😆😆😆

📍蟹柳
💰HKD 40.00

📍薯仔片
💰HKD 35.00

📍鮮魷魚

📍知竹
💰HKD 38.00

打邊爐都唔可以齋食肉,如果唔係好快會勁濟⋯所以嗌左哩幾份野一齊烚下烚下烚下🤭🤭🤭
- 蟹柳唔係平時成日見到係街見到果款長方型既,感覺都幾有誠意😂😂
- 薯仔片佢切到好薄,掉落煲烚兩下好快就熟,方便我地哩啲心急一掉落去就想即食既人😹😹 唔錯唔錯!
- 魷魚一啲都唔腥,望落去好新鮮,完全唔係果啲係雪櫃直接拎出黎直接比客人打邊爐既食材。肉質都唔錯,食落去幾彈牙。
- 知竹反而好有驚喜,佢食落去好重豆香味,而且好有咬口。就算烚耐左再食都唔會變到軟林林,一pat野咁👏🏻👏🏻

———————————————————————
📌環境:6 /10分
📌Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平✔️
- 正常和中上水平之間
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 LOL
- 唔使試
2020-06-19 142 views
地點便利,北角地鐵站徒步就到,舖位唔算大,有點簡陋,小店果然有驚喜呢。這裹有大檯,我們二人坐卡位都闊落,老闆很親切,會教我們怎樣吃雞煲,這裡有很多小菜吃,最後我們點了奇味雞煲,點了小辣,就算唔食辣的都會食得到,附上的豆卜吸了雞煲的汁,極之惹味;之後再叫了碟滑牛,抵食,而且很淋,食得過;還有驚喜的炒包心菜,包心菜用辣椒和花椒炒,這種配搭竟然十分好味,配上一支青島啤酒,二人吃份量剛好,加上經open rice 訂有八五折,這餐好滿意。
2020-06-18
$160 (Last Night Supper)
  • 老重慶奇味雞煲(小)
2020-06-15 147 views
胡椒豬肚雞煲 - $188我哋叫咗半隻雞,啲雞嘅份量都幾多, 有好多雞都好多肉,胡椒湯底胡椒味濃郁, 啲雞點少少辣椒豉油來食,仲正呀鮮墨魚滑 - $68墨魚滑應該係手打, 爽口彈牙,大家真係要來試下豬皮 - $38啲豬皮吸收咗胡椒湯底,別有一番風味油麥菜 - $33估唔到油麥菜,配胡椒湯底,又幾夾㗎喎椒鹽魷魚鬚 - $98小炒王 - $98 小揸竹蔗茅根 - $33呢間餐廳啲雞煲都幾受歡迎,見到隔離枱5個人,叫咗兩個雞煲,一個係奇味雞煲,另外係豬骨湯雞煲。
胡椒豬肚雞煲 - $188

鮮墨魚滑 - $68
墨魚滑應該係手打, 爽口彈牙,大家真係要來試下

豬皮 - $38
啲豬皮吸收咗胡椒湯底,別有一番風味

油麥菜 - $33
估唔到油麥菜,配胡椒湯底,又幾夾㗎喎

椒鹽魷魚鬚 - $98

小炒王 - $98